Skocz do zawartości

PC do 2000

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez bmi86,

Recommended Posts

Moim zdaniem nie ma się co pakować w starocia, tym bardziej że masz 2000zł budżetu. Na twoim miejscu złożyłbym coś na nowych/używanych częściach na AM4 albo LGA 1700 za 1500, do tego używana grafika za 500. Będziesz miał przynajmniej możliwość rozbudowy jak cię kiedyś najdzie chęć.

CPU: Intel Core i5-11400F

gPu: Nvidia GTX 1080-Ti

Ram: Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 C16 2x16

Płyta: Asrock B560 Pro4

Dysk: Samsung 500GB M.2 PCIe NVMe 970 EVO Plus

Chłodzenie: BeQuiet Dark Rock Pro TR4

Zasilacz: be quiet! System Power 10 650W 80 Plus Bronze

Chwilę poszukałem na olx i allegro i takie części znalazłem całość wyszła około 2800, czy zestaw ma sens?

Chłodzenie zbyt mocne, poza tym nie pasowałoby. Wystarczy spokojnie Fera 5. 1080ti już są dość stare i rośnie ryzyko awarii, poszukałbym czegoś nowszego. Ewentualnie 6650xt za niecałe 1100 ze sklepu, wydajnościowo zauważalnie lepsza nawet. Dysk 500GB szybko się zapcha, bierz od razu 1TB, tanie są teraz.

Po co szukać w używkach jak możesz to złożyć na nowych podzespołach:

https://www.morele.net/kategoria/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego#configurator

Ryzen 5 3600, płyta B550, ram 16GB(2x8) jak chcesz możesz zmienić na 2x16 żeby mieć 32GB, obudowa też może być do zmiany - tylko przykład, dysk 1 TB na m.2, zasilacz 550W tutaj ewentualnie też jest trochę budżetu na dorzucenie do 650W - ale zestaw i tak jest z zapasem.

Możesz poszukać po innych sklepach podobnych konfiguracji albo spojrzeć co jest w aktualnej promocji na morelach i x-kom, w x-kom jest i3 12100F (a przynajmniej była) za 366zł - do tego jakaś płyta na b660/760 reszta może zostać podobnie.

• Rozwiązanie

Zły link wszedł to powinno działać:

https://www.morele.net/kategoria/dyski-ssd-518/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=1101188

Nie wiem czemu pusty konfigurator mi pokazało jak odpaliłem poprzedni link, a za drugim razem było ok no nic dziwnie to działa czasami :)

Edytowane przez bmi86
poprawka

Po krótkim zastanowieniu uznałem, że warto będzie się na chwilę wstrzymać zakupem ( dozbierać trochę) w między czasie na promocjach kupywać pojedyncze podzespoły. Użyłęm zestawienie bmi86 oraz zmodernizowałęm obudowę : https://www.morele.net/kategoria/obudowy-33/,,,,,,,sd,1,,,,28981O655650.977266/1/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&noi 

Pytanie 1. Czy SSD Gen4 z tym procesorem i płytą główną będzie śmigał?

Pytanie 2 Czy ta karta graficzna, czy warto dopłacić 200/300 zł do jakiejś innej?

1. Tak, ale na prędkościach Gen3

2. Jak dopłacasz 300zł to znajdujesz się niebezpiecznie blisko najtańszych 6700xt, ale tą kartę ryzen 3600 może już trochę ograniczać, za te 300 zł to może lepiej zmienić dysk na Kingstona KC3000 i ram na 2x16, albo procka na 5600