Mordey 2 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Cześć, zmieniłem dzisiaj parę podzespołów: Ryzen 7 1700 na Ryzen 7 5800x (wcześniej zaktualizowałem bios), pamięć RAM 16gb 2400mhz na 32gb 3600mhz oraz dodałem dysk SSD na SATA Po montażu nowych podzespołów komputer od razu przechodzi do biosu, a na płycie głównej świeci się kontrolka oznaczająca "booting Dębice is not detected or fail" System zainstalowany jest na dysku SSD M.2 który działał wcześniej poprawnie a komputer nadal go wykrywa. Przywróciłem bios do ustawień fabrycznych ale to nie pomogło. Wyciągnąłem również dysk i włożyłem spowrotem ale również bez efektu. Kolejność uruchamiania jest ustawiona na pierwszym miejscu "hard disk" więc powinno wszystko działać. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu. Aktualna specyfikacja: AMD Ryzen 7 5800x MSI RTX 3060 12GB gaming x MSI B450 tomahawk 32gb RAM DDR4 3600mhz System na dysku Samsung SSD 980 1TB M.2 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 (edytowane) Próbowałeś w biosie zmieniać z legacy na UEFI, lub na odwrót Cytat "UEFI / CMS" -setting under the advanced / windows OS -settings which had reset to "UEFI" which kindly ignored my bootable drive. Edytowane 10 Sierpnia 2023 przez wrobel_krk 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mordey 2 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 25 minut temu, wrobel_krk napisał: Próbowałeś w biosie zmieniać z legacy na UEFI, lub na odwrót Boot mode nie mogę zmienić i jest ustawione na UEFI: https://photos.app.goo.gl/ZD7TqyQfSbJ7fbbq5 Cytuj Link to post Share on other sites
sebki1 603 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 38 minut temu, Mordey napisał: pomoc Sprobuj na chwile odpiac ten dodatkowy dysk SSD na SATA i zobacz czy ruszy. Cytuj Link to post Share on other sites
Mordey 2 Napisano 10 Sierpnia 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 1 minutę temu, sebki1 napisał: Sprobuj na chwile odpiac ten dodatkowy dysk SSD na SATA i zobacz czy ruszy. Musiałem zmienić windows OS configuration na CSM, wtedy pokazała się opcja boot mode na Legacy + UEFI i system wystartował bez potrzeby odpinania dysku 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 10 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2023 Jak ci nie zależy na Win11 ani na SAM/ReBAR to może tak zostać. Ale następnym razem jak będziesz instalował Windę to polecam już w trybie UEFI, CSM to relikt przeszłości. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts