Skocz do zawartości

Upgrade komputera do 1000zł

Recommended Posts

Posiadam zestaw.

I5 4690k@4.6ghz

Asrock z87 extreme 4

Kingston hyperx 16gb 1866

Gtx 1060 6gb Asus

Be quiet dark rock pro 3

BE quiet SP 10 500w

Mam okolo 1000zl na upgrade.

Aby zmaksymalizować wydajność chce robić upgrade na używanych gratach oczywiście.Na początku chciałem dokupić 4790k ale to raczej nie ma sensu.

Ogolnie od kilku lat jestem do tyłu z nowinkami dla tego zwracam się o pomoc :)

Edytowane przez mugen1

No więc wywołałem wilka z lasu i zdechł CPU albo Mobo,post code 00....Wpadło mi w oko b450 aorus pro,ryzen 2600 w dobrej cenie.

Zostaje jeszcze kwestia ramu bo dla mnie oczywistym wyborem to kingston fury 3600mhz beast rgb. Zostaje tylko kwestia chłodzenia.Czy te pamięci zmieszczą sie pod dark rock 3 pro.

Bym dokupił kit do montażu na am4 za 20zl i problem z głowy.

Za jakiś czas jak bym znalazł okazje to cpu bym zmienił na 5600. Ryzen 2600 myśle że powinna być rożnica kolosalna między 4690k.4.6ghz.?

Tylko kwestia tego ramu.

• Haha 1

Sprzęt głownie wykorzystuje do grania w wszystkie gatunki,Fpsy,RTS,MMO,RPG.

Oprócz tego oczywiście jakieś przeglądanie internetu. Żadnych renderów nie bede robić.

Posiadam obudowe od FSP CMT512 ARGB wiec by mi pasowało to do kompletu,zreszta roznica miedzy non rgb a rgb to 15zł przy pamieciach wiec to nie problem.

Postanowiłem że od razu kupie 5600, używany lub nowy. Zostaje tylko kwestia płyty głównej,jaki dokładnie model najlepiej szukać,używana lub nowa.Nowa myśle że do 400zł. Ale im taniej tym lepiej.

Warto w ogóle dopłacać do B550? Za jakiś czas bede chciał kupić dysk na m2, samsunga 970 evo.

Plyta MSI b550-A Pro,pełen ATX to bedzie dobry wybór ? Jest w tej chwili dostępna za 380zł. 

Lub Ewentualnie MSI MPG B550 Gaming Plus za 420zl.

Pamięci Patriot 3600 XPG Gammix D10 cl18 bedzie dobrym wyborem? Sa dosyć tanie bo 169zł.