Rozwiązanie teness 0 Napisano 30 Lipca 2023 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 (edytowane) Witam wszystkich. Zakładam ten wątek ponieważ nie wiem co jest powodem słabej wydajności mojej karty graficznej w grach. Przykładem może być rust lub Lol. Komputer był świeżo restartowany do ustawień fabrycznych Mój pc https://www.x-kom.pl/p/694734-desktop-acer-nitro-50-i5-11400f-16gb-512-rtx3060ti.html Tutaj wynik benchmarka https://gpuscore.top/furmark/show.php?id=1144577 Edytowane 30 Lipca 2023 przez teness 2 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2166 Napisano 30 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2023 Kupiłeś składaka i to takiego z gorzeszej jeszcze półki: W komentarzach masz przyczyny: Cytat Komputer tani i tyle z zalet. Wad trochę jest. Największą są problemy z wydajnością - grach często pojawiają się widoczne zacięcia. Zegary i power limit na GPU często wtedy skaczą, co widać na załączonym screenie z MSI Afterburner. Z innych wad: - Tragiczne chłodzenie, karta graficzna niemalże się dusi. - Cały komputer jest głośny i w spoczynku (zasługa wiatraków na CPU i obudowie) jak i pod obciążeniem (tu dochodzi zaduszona grafika) - Dziwaczny standard zasilania płyty głównej - własnego zasilacza łatwo nie podepniecie Ram 3200 MHz CL22. Itd. Dużo tu się nie da zrobić, ale można popróbować Zobacz czy Ram w ogóle ma załączony profil xmp. Zobacz czy jak zdejmiesz bok obudowy to jest lepiej Masz też milion aplikacji od acera które zaśmiecają system Odpal https://www.userbenchmark.com/ Daj tu linka do wyniku to zobaczymy co to za ram itd tam siedzi chyba ze wiesz:) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 451 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 @teness Już rozwiązałeś problem? 7 godzin temu, wrobel_krk napisał: Zobacz czy Ram w ogóle ma załączony profil xmp. Te komputerki nie mają ramów z profilem XMP. Tam są po prostu kości zgodne z JEDEC, czyli właśnie 3200 CL22. Tam jest chipset z serii B, można więc sprawdzić, czy może odrobinkę dałoby się podkręcić takie ramy. Jak testowałem kiedyś podobny sprzęt, to wyciągał stabilne 3600 CL18, czyli pracował jak takie typowo średnie ramy Zdjęcie panelu bocznego też niewiele zmieni, ten ma całkiem sporo perforacji. To co pomoże to wymiana coolera na procku. Tam zwykle jest montowany cooler o klasę gorszy od stockowego intela. To co potrzeba sprawdzić we własnym zakresie to maksymalna wysokość coolera. Po prostu zmierz od powierzchni procka do krawędzi obudowy. Do takich obudów zwykle wejdą chłodzenia typu: https://www.x-kom.pl/p/1116770-chlodzenie-procesora-endorfy-spartan-5-120mm.html lub jeżeli to by było za wysokie, to https://www.x-kom.pl/p/254758-chlodzenie-procesora-be-quiet-shadow-rock-lp-120mm.html Tak, to prawda, ten acer to gotowiec niższego sortu, w dodatku takie rzeczy jak obudowa, płyta główna i zasilacz, są niestandardowe (nie da się ich użyć poza tym komputerem). Niemniej, jak masz odrobinę chęci, to da się to doprowadzić do używalności. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2166 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 53 minuty temu, Adames napisał: Zdjęcie panelu bocznego też niewiele zmieni, ten ma całkiem sporo perforacji. No co z tego że jest perforacja jak nic nie pompuje powietrza do środka:) Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 451 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Aż oglądnąłem ten materiał. Człowiek odrobinę przesadza, podsuwa jednak ciekawy pomysł na "uzdatnianie" tego sprzętu. Ta obudowa ma miejsce na montaż wentylatora z przodu: Wystarczy zdemontować klatkę na dyski twarde. Następnie bierzemy wkrętarkę i robimy airflow xD 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2166 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Teraz, Adames napisał: Człowiek odrobinę przesadza, Wiadomo żeby oglądalność była ale to nawet ja na składaka jest badziew:) 3060ti blower, tylko jeden wentyl z tyłu i miejsca z przodu brak, ram 3200cl22:), dodatkowo w pakiecie tyle zaśmiecaczy w windowsie Właśnie do autora - odinstaluj te wszystkie Acerowe śmieci bo to też troszkę może pomóc, zainstaluj afterburnera 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 35 minut temu, Adames napisał: Ta obudowa ma miejsce na montaż wentylatora z przodu: Ciekawe czy płyta ma jakieś wolne 3/4 pin, ewentualnie wolny molex w zasilaczu. Ewentualnie można spróbować zamontować wentylator na boku, tam by się nawet 200mm zmieścił z tego co widzę. Kwestia przygotowania 4 otworów i montaż najlepiej na gumkach, bo na śrubach będzie wpadać w wibracje i rezonować. Oprócz tego lepszy cooler na CPU jak już napisałeś i powinno być znośnie. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2166 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Wiercić I kręcić można pod warunkiem że się gwarancja skończyła. Nawet montaż chłodzenia grozi utrata gwarancji z tego co wiem;) Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 2 godziny temu, wrobel_krk napisał: Wiercić I kręcić można pod warunkiem że się gwarancja skończyła. No tak, zapomniałem że to gotowiec. Ciekawe czy obudowa zaplomobowana. Cytuj Link to post Share on other sites
Adames 451 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 Ja tam bym olał gwarancję i tyle. Jak sprzęt padnie, to trudno. To wysoka temperatura komponentów skraca ich żywotność. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2166 Napisano 31 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2023 9 minut temu, Adames napisał: Jak sprzęt padnie, to trudno No nie trudno bo tu nie ma zamienników:) bo to wszystko customowe badziewie. Chyba że sam zapłacisz autorowi za naprawę:) 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3712 Napisano 1 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2023 Tj śmieć niestety i z takim śmieciem trzeba żyć (lub zwrócić / sprzedać). Tu się nie da wiele naprawić ponadto co Ci Wróbelek pisał już w pierwszym poście. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts