Kezixoo 0 Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 (edytowane) Cześć, ostatnio kupiłem używanego: evga rtx 3070 ftw3 ultra gaming. Sprawa rozchodzi się o to że w gpu-z pokazuje mi inne wartości niż mają inni z tą kartą i w tym wydaniu. Głównie chodzi o "pixel fillrate", "texture fillrate" i "bandwith". Dodam że karta pracuje na pcie 3.0 bo moja płyta maks tyle wspiera. U innych tez na pcie 3.0 są inne wartości, ale co patrzę to przeważnie na u każdego ta wartość jest inna. Czy to są jakieś błędy pomiarowe, czy coś w tym stylu i u każdego może być inaczej i zależy to np od wersji programu, bo coś takiego chyba przeczytałem na zagranicznym forum ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem i chce się upewnić się upewnić. Edytowane 27 Lipca 2023 przez Kezixoo Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 To sie pochwal tym gpuz Cytuj Link to post Share on other sites
Kezixoo 0 Napisano 27 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 z informacjami ze strony producenta się niby zgadza, tylko nie ma tam napisanego "pixel fillrate". Natomiast chce się dowiedziec dlaczego w innych przypadkach jest inaczej Cytuj Link to post Share on other sites
Vemorion 293 Napisano 27 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2023 Różnice biorą się z taktowania rdzenia oraz pamięci. Poszczególne wersje autorskie 3070 mają różne zegary, stąd różnice w pixel fillrate, texture fillrate oraz bandwith. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 https://www.techpowerup.com/gpu-specs/evga-rtx-3070-ftw3-ultra.b7946 Wszystko się zgadza, ta wersja ma fabrycznie podkręcony rdzeń o 90mhz, stąd różnice. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kezixoo 0 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 Okej, dziękuje za wyjaśnienia. Mam kolejne pytanie, karta według opisu oferty na allegro kupna tej używanej karty jest ona na gwarancji i jest kupiona ze sklepu xkom. Sprawdzając na stronie EVGA po numerze seryjnym na karcie jak i na pudełku, pisze że karta jest jeszcze na gwarancji czyli posiadała gwarancję 3 letnią bo według dowodu zakupu została zakupiona w maju 2021. Natomiast pisząc z supportem xkom, otrzymałem informację że karta jest po gwarancji ponieważ była na gwarancji 24 miesiące. Po napisaniu supportowi ze na stronie EVGA gwarancja jest dalej aktualna, otrzymałem wiadomośc: "Ja natomiast mam informację, że ta karta ma 24 miesiące gwarncji, jeżeli jednak producent potwierdza, że ewentualnie zrealizuje reklamacje, to dobrze. Będzie więc można ją zgłosić" . Jest to w 100% bezpiecznie i nie jest to jakiś przekręt ze strony sprzedającego który sprzedał mi tą karte? Czy gwarancja napewno zostanie uznana? Nie za bardzo znam sie na temacie a chce się upewnić. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 2 lata rękojmi odpowiada sklep. Wszystko więcej to już gwarancja producenta, ale też jest realizowana przez sklep przeważnie. Gwarancja przeważnie przysługuje tylko pierwszemu właścicielowi, trzeba sprawdzić jak jest w EVGA. Cytuj Link to post Share on other sites
Kezixoo 0 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 (edytowane) a jeśli dostałem od tego właściciela cesję praw? To będzie przysługiwać mi? Edytowane 28 Lipca 2023 przez Kezixoo Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 28 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 https://eu.evga.com/warranty/graphics-cards/ Tu są warunki gwarancji i z tego co rozumiem to można ją przenieść. 9 godzin temu, Kezixoo napisał: Sprawdzając na stronie EVGA po numerze seryjnym na karcie jak i na pudełku, pisze że karta jest jeszcze na gwarancji czyli posiadała gwarancję 3 letnią bo według dowodu zakupu została zakupiona w maju 2021. Jeśli tak jest to chyba masz jeszcze prawie rok gwarancji producenta ale nie dam sobie ręki uciąć. Cytuj Link to post Share on other sites
Kezixoo 0 Napisano 28 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2023 2 godziny temu, zbiku90 napisał: https://eu.evga.com/warranty/graphics-cards/ Tu są warunki gwarancji i z tego co rozumiem to można ją przenieść. Jeśli tak jest to chyba masz jeszcze prawie rok gwarancji producenta ale nie dam sobie ręki uciąć. Właśnie sledziłem tematy z podobną sytuacją i wychodzi na to że da sie przeniesc wszystko. Czyli powinienem gwarancje mieć. W takim razie dzięki za pomoc i wyjaśnienie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts