Skocz do zawartości

Gpu-z i dziwne odczyty

Recommended Posts

Cześć, ostatnio kupiłem używanego: evga rtx 3070 ftw3 ultra gaming. Sprawa rozchodzi się o to że w gpu-z pokazuje mi inne wartości niż mają inni z tą kartą i w tym wydaniu. Głównie chodzi o "pixel fillrate", "texture fillrate" i "bandwith". Dodam że karta pracuje na pcie 3.0 bo moja płyta maks tyle wspiera. U innych tez na pcie 3.0 są inne wartości, ale co patrzę to przeważnie na u każdego ta wartość jest inna. Czy to są jakieś błędy pomiarowe, czy coś w tym stylu i u każdego może być inaczej i zależy to np od wersji programu, bo coś takiego chyba przeczytałem na zagranicznym  forum ale nie wiem czy dobrze zrozumiałem i chce się upewnić się upewnić. 

Edytowane przez Kezixoo

Okej, dziękuje za wyjaśnienia.

Mam kolejne pytanie, karta według opisu oferty na allegro kupna tej używanej karty jest ona  na gwarancji i jest kupiona ze sklepu xkom. Sprawdzając na stronie EVGA po numerze seryjnym na karcie jak i na pudełku, pisze że karta jest jeszcze na gwarancji czyli posiadała gwarancję 3 letnią bo według dowodu zakupu została zakupiona w maju 2021. Natomiast pisząc z supportem xkom, otrzymałem informację że karta jest po gwarancji ponieważ była na gwarancji 24 miesiące. Po napisaniu supportowi ze na stronie EVGA gwarancja jest dalej aktualna, otrzymałem wiadomośc: "Ja natomiast mam informację, że ta karta ma 24 miesiące gwarncji, jeżeli jednak producent potwierdza, że ewentualnie zrealizuje reklamacje, to dobrze. Będzie więc można ją zgłosić" . Jest to w 100% bezpiecznie i nie jest to jakiś przekręt ze strony sprzedającego który sprzedał mi tą karte? Czy gwarancja napewno zostanie uznana? Nie za bardzo znam sie na temacie a chce się upewnić. 

2 lata rękojmi odpowiada sklep. Wszystko więcej to już gwarancja producenta, ale też jest realizowana przez sklep przeważnie. Gwarancja przeważnie przysługuje tylko pierwszemu właścicielowi, trzeba sprawdzić jak jest w EVGA.

https://eu.evga.com/warranty/graphics-cards/

Tu są warunki gwarancji i z tego co rozumiem to można ją przenieść.

9 godzin temu, Kezixoo napisał:

Sprawdzając na stronie EVGA po numerze seryjnym na karcie jak i na pudełku, pisze że karta jest jeszcze na gwarancji czyli posiadała gwarancję 3 letnią bo według dowodu zakupu została zakupiona w maju 2021.

Jeśli tak jest to chyba masz jeszcze prawie rok gwarancji producenta ale nie dam sobie ręki uciąć.

2 godziny temu, zbiku90 napisał:

https://eu.evga.com/warranty/graphics-cards/

Tu są warunki gwarancji i z tego co rozumiem to można ją przenieść.

Jeśli tak jest to chyba masz jeszcze prawie rok gwarancji producenta ale nie dam sobie ręki uciąć.

Właśnie sledziłem tematy z podobną sytuacją i wychodzi na to że da sie przeniesc wszystko. Czyli powinienem gwarancje mieć. W takim razie dzięki za pomoc i wyjaśnienie.