bamasera 0 Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 Cześć, Potrzebuję dobrego chłodzenia dla procesora i5-13600KF na którym planuję undervoltig (aby zmniejszyć jego temperatury) Zależy mi na tym aby chłodzenie generowało jak najmniej dBA podczas małego obciążenia CPU (internet, muzyka, pisanie kodu). Rozważam 2 scenariusze i nie wiem który będzie najlepszy Posiadam chłodzenie z poprzedniego CPU - Fortis 3 HE1425. Producent chłodzenia daje możliwość darmowego zamówienia LGA1700 AC1 upgrade kit. Musiałbym jedynie opłacić koszty wysyłki. Do chłodzenia dokupiłbym jakąś dobrą pastę termoprzewodzącą oraz jakiś cichy wentylator. Czy takie połączenie ma sens? Czy to chłodzenie poradzi sobie z 13600KF i będzie przy tym ciche przy małym obciążeniu CPU? Zakup nowego chłodzenia. Endorfy Fera 5 Dual Fan lub be quiet! Dark Rock 4. Tylko czy nowe chłodzenie będzie w jakiś sposób lepsze pod względem wydajności czy kultury pracy od tego Fortisa 3 (z wymienionym wentylatorem) którego posiadam? Rozważałem jeszcze zakup jakiegoś AIO ale nie przekonuje mnie to rozwiązanie. Generuje to podobny poziom hałasu do chłodzenia powietrzem. Najbardziej nie przekonuje mnie to że pompa w AIO może się popsuć i nie można tego naprawić. W chłodzeniu powietrzem nie ma co się popsuć jedynie wentylator który z łatwością da się wymienić. Na chłodzenie CPU chciałby przeznaczyć max 400 zł. Które rozwiązanie będzie najlepsze? Dziękuję za wszystkie sugestie Cytuj Link to post Share on other sites
ju-rek 67 Napisano 19 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2023 (edytowane) Bierz ALF II 280, jak ci do budy wejdzie, masz chłodno i cicho. No i 6 lat gwarancji producenta. Edytowane 19 Lipca 2023 przez ju-rek Cytuj Link to post Share on other sites
Balrogos 207 Napisano 22 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2023 I dokup sobie Thermalright Contact Frame do 13gen obnicy ci tempy bo procesor sie nie bedzie wyginal tani i dobry zakup. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 24 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2023 W dniu 19.07.2023 o 13:06, bamasera napisał: Posiadam chłodzenie z poprzedniego CPU - Fortis 3 HE1425. Producent chłodzenia daje możliwość darmowego zamówienia LGA1700 AC1 upgrade kit. Musiałbym jedynie opłacić koszty wysyłki. No to wiesz co zrobić.Do tego likwidujesz turbo dla małej liczb rdzenii , dostosowujesz V Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts