Alan 3 Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Mam 16 gb ramu I coś się popsuło gdy zmieniłem z rtxa 3050 na rtxa 3080 i teraz mam 8 nie da się zdjęcia wstawic bo 2.6mb i się nie da Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 To powachluj pamiatkami 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Chomik Tomek 107 Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Dziwny przypadek, w menedżerze urządzeń wszystko gra? Jaka specyfikacja kompa? Spróbuj zresetować BIOS, bo czasami bo wymianie jakiegoś podzespołu coś w BIOSie wariuje. Możesz wyjąć i włożyć RAM bo może przy wymianie karty coś się obruszyło albo coś ze stykiem. Przeczyść sloty i same kości RAMu, zwłaszcza styki. 2 godziny temu, janek20 napisał: To powachluj pamiatkami No i na co kolejna krótka, nieużyteczna odpowiedź, w której nie wiadomo o co dokładnie chodzi 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Alanix 1 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 3 godziny temu, Chomik Tomek napisał: Dziwny przypadek, w menedżerze urządzeń wszystko gra? Jaka specyfikacja kompa? Spróbuj zresetować BIOS, bo czasami bo wymianie jakiegoś podzespołu coś w BIOSie wariuje. Możesz wyjąć i włożyć RAM bo może przy wymianie karty coś się obruszyło albo coś ze stykiem. Przeczyść sloty i same kości RAMu, zwłaszcza styki. No i na co kolejna krótka, nieużyteczna odpowiedź, w której nie wiadomo o co dokładnie chodzi Tak tylko problem jest że mi się wyświetla 16gb ale dostępne tylko 8 i nie wiem co mam zrobić nic w biosie nie znalazłem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2175 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Wyciagnij kości i włóż jeszcze razz plus ustaw sobie profil dno w biosie bo widzę że masz 2666 prędkość ramu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 System wykrywa poprawnie 16GB ale jakiś sterownik zajmuje sobie 8 GB na starcie (sprzętowa zarezerwowana 8,1GB w prawym dolnym rogu). Problem raczej softowy, zacząłbym od przeinstalowania na czysto sterownika od grafiki. Jeśli nie pomoże i jest taka możliwość to reinstalacja systemu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Alanix 1 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 5 godzin temu, zbiku90 napisał: System wykrywa poprawnie 16GB ale jakiś sterownik zajmuje sobie 8 GB na starcie (sprzętowa zarezerwowana 8,1GB w prawym dolnym rogu). Problem raczej softowy, zacząłbym od przeinstalowania na czysto sterownika od grafiki. Jeśli nie pomoże i jest taka możliwość to reinstalacja systemu. Czyli co mam zrobić bo ja to się nie znam na tym żebym miał te 16 GB? 5 godzin temu, zbiku90 napisał: System wykrywa poprawnie 16GB ale jakiś sterownik zajmuje sobie 8 GB na starcie (sprzętowa zarezerwowana 8,1GB w prawym dolnym rogu). Problem raczej softowy, zacząłbym od przeinstalowania na czysto sterownika od grafiki. Jeśli nie pomoże i jest taka możliwość to reinstalacja systemu. TU JEST TO SAMO CHYBA Cytuj Link to post Share on other sites
Alanix 1 Napisano 17 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2023 W dniu 16.07.2023 o 08:03, wrobel_krk napisał: Wyciagnij kości i włóż jeszcze razz plus ustaw sobie profil dno w biosie bo widzę że masz 2666 prędkość ramu. Tak ale co mam zrobic żebym miał 16 gb nic nie daje wyjmowanie kosci Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 18 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2023 W dniu 16.07.2023 o 09:52, zbiku90 napisał: Problem raczej softowy, zacząłbym od przeinstalowania na czysto sterownika od grafiki. Jeśli nie pomoże i jest taka możliwość to reinstalacja systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts