bmi86 85 Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Wychodzi na to, że nie ma z pompki wpięcia do płyty. Zwykły navis bez świecidełek ma, dziwne rozwiązanie. Cytuj Link to post Share on other sites
blazej600 0 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 18 minut temu, wrobel_krk napisał: Z tego wynika że pompa ma zasilanie Sata i tylko wentylatory to sys_fan się podłącza więc chyba powinno być puste. Masz inny kabel Sata to spróbuj nim podpiąć może on szwankuje Podpiąłem pod inny sata, ale chyba nic się nie zmieniło Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2185 Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Ja już nie mam pomysłów Cytuj Link to post Share on other sites
blazej600 0 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 2 minuty temu, wrobel_krk napisał: Ja już nie mam pomysłów Po niedzieli oddam to jakiegoś specjalisty chyba i może coś zdziała. Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 15 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 Kolega miał to chłodzenie i też zdechło. Od odpalenia kompa kilka sekund i restart= temp. Wymieniłem mu na BQ. Spc zostawił u mnie, ale jeszcze nie miałem kiedy zrobić sekcji. Spróbuję je jutro rozebrać. Podłączałem to aio poza budą do zasilacza i bez wentyli i nie było słychać ani czuć żeby pompka pracowała. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
blazej600 0 Napisano 15 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2023 39 minut temu, Vorgenus napisał: Kolega miał to chłodzenie i też zdechło. Od odpalenia kompa kilka sekund i restart= temp. Wymieniłem mu na BQ. Spc zostawił u mnie, ale jeszcze nie miałem kiedy zrobić sekcji. Spróbuję je jutro rozebrać. Podłączałem to aio poza budą do zasilacza i bez wentyli i nie było słychać ani czuć żeby pompka pracowała. Też miał to samo? No to cóż trzeba zainwestować i wymienić ale tym razem na jakieś mocniejsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 7 godzin temu, blazej600 napisał: Też miał to samo? No to cóż trzeba zainwestować i wymienić ale tym razem na jakieś mocniejsze. Objawy te same, wentylatory na full i restart. Jak udało mi się od palić ryzen mastera to widać było jak rośnie temperatura, i następuje restart. Wsadziłem mu Pure Loop 240mm, chłodzi ryzena 3800x- na stress teście uzyskał max 71* Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 (edytowane) Jak masz przejściówkę molex-sata, użyj jej do podłączenia chłodzenia, wypnij jeden przewód zasilający +12V(żółty) weź miernik, ustaw w tryb pomiaru natężenia prądu, podłącz go szeregowo w żółty kabel(1 sonda) i jego gniazdo w molexie(2 sonda). Jak nie masz kolorków to: Obok (czarne) masz przewody masowe jak coś. Uważaj na zwarcia, najlepiej robić to poza obudową i na przewodach masowych. Zadbaj o bezpieczeństwo elektroniki przede wszystkim! A jak nie wiesz co robisz, to lepiej tego w ogóle nie rób i oddaj do kogoś kumatego. Zakładamy że chłodzenie działa na +12V, jak nie to trzeba wypiąć czerwony (+5v) i tak samo sprawdzić (a najlepiej w ogóle na masowym). Jeżeli na mierniku będzie 0 = padła pompa lub problem z wtyczką/kablami. Ciekawe czy producent podaje parametry pracy pompy chłodzenia i można je porównać ze wskazaniami miernika. Nawet po podłączeniu chłodzenia powinno być chyba słychać że rusza wirnik? Ja mam customa I nie da się obok tego dźwięku przejść obojętnie Edytowane 16 Lipca 2023 przez wid3l3c Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 I Tak wygląda to w środku. Dodatkowo wirnik miał duży opór, ale kilka obrotów i zaczął się lżej obracać 1 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Korozja jak w 30 letnim fordzie fiesta xd Cytuj Link to post Share on other sites
Vorgenus 59 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 1 minutę temu, janek20 napisał: Korozja jak w 30 letnim fordzie fiesta xd A założone ze 2 lata temu Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Dlatego nie biorę aio do cpu bo niby po co Cytuj Link to post Share on other sites
wid3l3c 350 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 To ja po 2 latach customa na borygo jak ostatnio zaglądałem na blok od GPU to nie widziałem choćby jednego farfocla na żeberkach. Muszę rozkręcić CPU z ciekawości jak będę kompa modernizował, bo tam to już nie zaglądałem wiele lat, ze 4+ lekko będzie. Cytuj Link to post Share on other sites
blazej600 0 Napisano 16 Lipca 2023 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 To jak chłopaki jakie chłodzenie do i7-11700f? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 16 Lipca 2023 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2023 Fortis 5 Cytuj Link to post Share on other sites
jonestruckzs 0 Napisano 8 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2023 W biosie powinieneś mieć możliwość sprawdzenie obrotów pompki, chyba że tego kabelka 4pin nie podłączyłeś do płyty to wtedy nie zobaczysz. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts