Skocz do zawartości

Nowy PC z RX 6600 + monitor pod późniejszą rozbudowę do 4070 ti

Recommended Posts

Hej,

chcę zbudować PC z przynajmniej RX 6600 + monitor, pod późniejszą rozbudowę do przynajmniej 4070 ti (jak kiedyś potanieje). Myślę, żeby już dobrać cpu+mobo+zasilacz na takim poziomie, żeby nie było już trzeba ich wymieniać pod wspomnianego 4070 ti. Czy to dobry pomysł?

Zastosowanie: 10 lat nie miałem PC-ta, chce nadrobić parę gier typu CP2077 czy  Hogwarts Legacy.

Monitor: Full HD, ale mamy 1/4 XXI wieku, więc może jednak pójść w 1440? 

Budżet: miałem kupować laptoka w kwocie 5-5,5k więc taki budżet myślę max. 

Takie dylematy u mnie, będę wdzięczny za każda sugestię. 

Daruj sobie kompa. Ciągłe problemy z kompatybilnością, niedorobionymi grami, czekaniem na łatki. Po co ci to? Po co przepłacać za coś co jest gorsze i droższe. Kup sobie konsole plus dobry monitor lub tv. 

• Haha 1
14 minut temu, MiK napisał:

Daruj sobie kompa. Ciągłe problemy z kompatybilnością, niedorobionymi grami, czekaniem na łatki. Po co ci to? Po co przepłacać za coś co jest gorsze i droższe. Kup sobie konsole plus dobry monitor lub tv. 

Niby tak, ale w nie w każdą strategię pograsz. Civilization 6, AoE4 itp. 

• Popieram 1

Mam w domu 27 1080p i jak dla mnie jest ok, ale jeśli ma być większy monitor no to będzie pikseloza.

RX6600 to wydajnościowa padaka, jeśli miałbym teraz brać takie gpu, to wolałbym na integrze jechać i ograć najpierw strategie i dozbierać. Ogólnie plan nie jest zły, pamiętaj, że do 1440p trzeba mieć mocne gpu, u mnie 3090 w cyberpranku pluje po 25fpsów.

• Haha 1
Godzinę temu, janek20 napisał:

Jedyne co ci moge poradzić to cpu z pcie 4.0 do tego gpu ,cobyś nie przyleciał do awarii

A u mnie  2070s mobile 100

Dziwne, 3090 to super dobra karta jak patrzę: https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-RTX-3090-GPU-Benchmarks-and-Specs.495276.0.html

W dniu 6.07.2023 o 16:50, lokator_18 napisał:

Ile cm od tego "byd....a" ma się nos podczas grania? 

ok 80-100 max

6 godzin temu, lokator_18 napisał:

Jeśli chodzi o mnie to po prostu siedzę przy biurku. 24" wystarczy, może 27" ale to już max. Nie powinno być pixelozy w 1080. 

ja się przesiadłem z 35" bo był za mały, na drugim biurku mam 27" 144Hz 1920x1080 i nie rozumiem jak ludzie z tego mogą korzystać.

23 godziny temu, wid3l3c napisał:

Chyba że siedzisz z metr od monitora. 

to jest taki samo PPI jak w LG 45 i bodajże 52-54 4k. Tutaj nikt problemu nie widzi, mnie to bawi. Mam wadę 0.5 i tych pixeli nie patrząc się w ekran nie widze. (patrząc się w ekran mam na myśli 30 cm od monitora)

Edytowane przez grzech1991

@grzech1991

Ja siedzę jakoś 60 cm od monitora, miałem 27 1080p i nie potrafiłem pogodzić się z pionowymi liniami pikseli. 

Pozimo jakoś tak mi to nie przeszkadzało, w pionie, cholera no, pasy tak inwazyjne, że mimo chęci, nie potrafiłem się do nich przyzwyczaić. 

W robocie szefowa ma również 27 1080p i jak muszę coś zrobić ja jej kompie to mnie gryzie :D

Wady nie mam żadnej, mimo że co badanie "na komputerze w galerii", czy nawet u okulisty czy optyka po badaniu - wmawia mi że wymyślam se choroby :rotfl: 

Nawet na oddziale okulistycznym jak miałem okresówki to zawsze pukają się w głowę. 

Edytowane przez wid3l3c
  • Popieram 1