Skocz do zawartości

Nowa Grafika

Recommended Posts

Witam,

Obecnie jestem posiadaczem amd hd 4870 (pailt wersja z 512 gddr5), niestety ,,cuś'' się stało i występuje u mnie bus artifacts, bluescreen etc ... W wyniku tego jestem zmuszony do wymiany tej grafiki. Najchętniej wydał bym jak najmniej kasy, ale przyznam szczerze, że niechętnie kupował bym coś gorszego niż obecnie mam.

Będę bardzo wdzięczny , jeśli ktoś doradził by mi co najlepiej kupić, ewentualnie podpowie czy jest możliwość naprawy tego typu uszkodzeń karty graficznej.

obecny sprzęt:

CPU: C2D e8500

Płyta Gówna: Asus 5PQ pro

Pamięć: 4GB@800MHz DDR2

Zasilacz: Chieftec 650W (teraz dokładnie nie pamiętam modelu, ale z zasilaczem na bank nie będzie problemów :) )

no i felerny radeon 4870

Edytowane przez Mustafa

do ego procka nie opyla sie pakowac nic slabszego no chyba ze kolega nie bedzie robic OC, ale pamietjamy tez o jego poprzedniej karcie, ciezko bedize wrzucic cos slabszego ;p

Edytowane przez Valus

Chociaż i tak lepiej będzie, jeśli podasz budżet.

Myślę, że chciałbym zmieścić się w kwocie do 400 zł. Jakiejś super wydajnej karty nie potrzebuje bo nie gram w nowości . Myślę, że jakaś starsza seria GF była by dobra (200 bądź 300 series), zwłaszcza że posiada wsparcie dla linuksa a u konkurencji różnie z tym bywa ^^

Wiesz gdzie sobie możesz ten nędzny artykuł wsadzić? Ja mam 2 rdzenie intela i kiedyś miałem 8800GTS. Wszystko śmigało lepiej niż powinno :)

4 jajka są zalecane dla nowszych kart nvidi - GF 4xx i 5xx Edytowane przez Mustafa

Nie chodzi o kwestię tego że procesory do kart nV są fizycznie za słabe, tylko o optymalizację i ?błąd? w sterownikach. Zwyczajnie przewaga pomiędzy HD6950 przy procku 2- a nie 4- jajowym zamiast 3-5%, wynosić może nawet 25%. Nie znaczy to że GF 560 Ti nie pozwoli nam na rozgrywkę, będzie po prostu "dławiony". Dlatego do C2D dużo lepszym wyborem w tej kategorii cenowej będzie właśnie wspomniany Radosław.