Skocz do zawartości

Komputer "Black & White" - upgrade do 5tyś

Recommended Posts

Witam. Mój komputer ma już dobre "kilka" lat i rozglądam się za wymianą poszczególnych podzespołów na nowsze. Buduję komputer w kolorystyce czarno-białej i chciałbym wybrać takie części, aby pasowały właśnie do tej kolorystyki. Wypadłem z rynku komputerowego dobre kilka lat i nie wiem, co teraz jest odpowiednie.

Aktualnie mój konfig wygląda następująco:

CPU: Intel Core i5 4670K ES @ 4.6GHz 1.20v

COOLER: SilentrumPC Fortis 3 Malik Customs Edition + NB Eloop 120mm

MOBO: ASUS Sabertooth Z87

GPU: EVGA GTX 1070Ti FTW2

RAM: 16GB G.Skill TridentX 2400MHz CL9 4x4 GB

SSD: Crucial MX500 1TB

PSU: Seasonic Platinum 1000XP

CASE: Silverstone TemJin TJ07 Insomnium

DISPLAY: LG 29UC97C-B

Chciałbym, aby wymienione były następujące części:

Procesor: Obojętnie czy AMD czy INTEL. Do tej pory posiadałem INTELe, ale podobno te aktualne się wyginają, więc już sam nie wiem :D

Płyta główna: Pełny ATX z przynajmniej dwoma wejściami na dyski M2 NVMe. Fajnie jakby miała biało-czarny (lub czarny) design.

Karta graficzna: Do tej pory miałem głównie ze stajni NVidia oraz firmy EVGA - nigdy się nie zawiodłem. Ale jeśli będzie coś lepszego godnego polecenia to rozważę. Może być używana.

RAM: 16GB to już chyba za mało? Obsadzenie wszystkich czterech banków pamięci wygląda fajnie, więc stawiam na 32GB 4x8GB. Biały kolor byłby atutem.

Dysk: Standardowe SSD to już chyba przeżytek? Fajnie jakby można było zamontować dysk w płycie głównej - schludnie, bez zbędnych kabelków.. 1TB myślę, że wystarczy.

Części mogą posiadać funkcję podświetlenia białego lub RGB, ale nie jest to cecha wymagana :) .

Pozostałe części, które posiadam:

Chłodzenie: Podobno da się zamówić mocowanie na AM4 i LGA1700, o AM5 nie pytałem, ale pewnie też można. To, które  mam akurat mi pasuje, więc chciałbym, żeby zostało. Chyba. że dzisiejsze procesory są tak gorące, że AIO to podstawa to proszę o polecenie czegoś odpowiedniego.

Zasilacz: Wiem, że nie ma najnowszych złącz typu 12V do nowych kart graficznych, ale dobrze chodzi od kilku lat, nie narzekam na niego, no i kosztował niemało, więc fajnie jakby został :szczerbaty: 

Reszta konfigu już chyba nieważna. 

Ogólnie części nie muszą być nowe, od dawna lecę na używanych i nie miałem problemów (chyba, że aktualnie sprzęt jest bardziej awaryjny i warto mieć długą gwarancję?), jednak proszę o złożenie koszyka na nowych częściach i ewentualne polecenie rzeczy używanych. Gram na monitorze Ultra Wide o rozdzielczości 2560x1080.

Mogę przeznaczyć na całość kwotę 5000zł. Na jaki sprzęt mogę zwrócić uwagę? Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Nie bierz pamięci 4x8. Daj 2x16, mniejsze obciążenie kontrolera pamięci w CPU, większa pewność wyższych zegarów. 

Obudowa zostaje? 

Na bogato Black & White masz https://proline.pl/koszyk/321edd0b ale to znacznie poza budżet. 

Nawet jakbyś robił bardziej po kosztach, to z i5-13500 też masz ponad budżet https://proline.pl/koszyk/5230ae21

Jeżeli to ma być do gier, to nie schodziłbym z RTX 4070 w dół, także jeżeli ma być 5K, to nawet taniej AM4 https://proline.pl/koszyk/b0154935

W przypadku LGA1700 z 13500 potrzebna Ci będzie zapinka https://www.silentiumpc.com/pl/product/lga1700-ac1-upgrade-kit/