TwardyMakowiec 13 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Bracia. Szukałem, nie znalazłem na naszym forum. Pacjent: Gainward RTX 3070 Phoenix (GS), zwodowany full cover (Bykski), na custom loopie z trzema chłodnicami (420 mm, 240 mm, 140 mm). obecne pozdespoły: Aorus Master B550, Ryzen 3800x, G.Skill TridentZ 3800/cl16, zasilacz Corsair RM850x. Chcę pacjenta bezpiecznie podkręcić, problem w tym, że ile mu daję w palnik to łyka wysokie wartości i nie wywala sterowników ani artefaktów. Maksymalna temperatura w stresie 45°C, hot spot 56°C przy ustawieniach 2000 MHz na rdzeniu i 7200 MHz na pamięci. Kiedy podnosiłem podobne wartości na chłodzeniu powietrznym to wywalało mi RDR2 (dobrze ją obciąża), obecnie nic się nie dzieje przy kilkugodzinnym obciążeniu. O co chodzi... boję się wyżej ją gonić, żeby nie spowodować zgonu. Widziałem magików co na rdzeniu dopinali 2150 MHz a na pamięci 8200 MHz. Zaznaczam, że karta nie jest modelem z fabrycznym OC, fabryczny boost to 1770 MHz. Pytanie do was: jakie górne granice podkręcania tej karty są na tyle bezpieczne żeby jej nie ukrzyżować. Zakładam że jeszcze 3 lata będę z niej korzystał a nie jestem pierwszym właścicielem. Z góry dziękuję za zainteresowanie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Jeśli nie ruszasz napięcia (a w Amperach jest już chyba z tym problem) i temperatury są w porządku (a są) to "sky is the limit". Najpierw daj rdzeń jak najwyżej, a potem testuj pamięci. Wyższe zegary GDDR6 mogą skutkować wyższymi opóźnieniami albo korektami ECC, bez modyfikacji biosu nie masz nad tym kontroli i można obniżyć wydajność zamiast podnieść. Cytuj Link to post Share on other sites
TwardyMakowiec 13 Napisano 19 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 @zbiku90 Dzięki za odpowiedź. Otóż z tego co widzę to problemu z napięciami nie ma (a może się nie znam, nie wiem). Doszedłem na procesorze do 2010 MHz przy napięciu 0,950V i pamięci poszły na razie do 8000 MHz, zaznaczam, że spadku wydajności nie zauważyłem, wręcz przeciwnie, przestał charczeć przy kilku źródłach światła, gęstej mgle i księżycu odbijającemu się w bagnach przy gęstym lesie. A właśnie z tym miałem problem. Podtrzymuję temat. Czy to nie spowoduje degradacji karty? Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Godzinę temu, TwardyMakowiec napisał: Czy to nie spowoduje degradacji karty? Jeśli napięcia i temperatury są w normie to nie powinno. Ale nikt ci nie da gwarancji że podziała min. 3 lata, tym bardziej jak nie jesteś pierwszym właścicielem. Cytuj Link to post Share on other sites
wrobel_krk 2184 Napisano 19 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2023 Ja bym się nie martwił bo po 3 latach ta karta będzie grosze kosztować. Więc kręć do oporu tyle żeby było stabilne. Swoją drogą niezły overkill do chłodzenia 3070:) Juz teraz 3070 za 1200zl kupisz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie TwardyMakowiec 13 Napisano 20 Czerwca 2023 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2023 No tak a nowa kosztuje 3 klocki... Dzięki za pomoc. Uważam wątek za rozwiązany. Bezpieczne wartości przy tym chłodzeniu to 2050 MHz na 20 godzin temu, wrobel_krk napisał: Ja bym się nie martwił bo po 3 latach ta karta będzie grosze kosztować. Więc kręć do oporu tyle żeby było stabilne. Swoją drogą niezły overkill do chłodzenia 3070:) Juz teraz 3070 za 1200zl kupisz rdzeniu i 8000 MHz na pamięciach. Testowane pod stałym obciążeniem przez 8 godzin. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts