Skocz do zawartości

Windows 10 - problem ze sterownikiem do zintegrowanej karty graficznej

Recommended Posts

Cześć,

Posiadam laptopa Dell Inspiron 5748 że zintegrowaną kartą graficzną Intel HD Graphics 4400 oraz dodatkowo GeForce M840. 

Od pewnego czasu mam problem z działaniem zintegrowanej karty. Po aktualizacji windows ekran pozostaje czarny. Próbowałem instalować najróżniejsze sterowniki i nic. Jeśli w menadżerze przełączę kartkę na zewnętrzną to ekran działa. 

Minusem jest to, że na tej karcie nie mogę, albo nie umiem ustawić możliwości zmiany jasności ekranu. Dodatkowo mam wrażenie, że system sobie nie radzi i podczas wyświetlania filmów z telefonu obraz potrafi przycinać.

Czy jest jakis sposób na oszukanie systemu innymi sterownikami do zintegrowanej karty? Bo podejrzewam,że z uwagi na to, że laptop jest już wiekowy, przestał być wspierany.

System Windows 10 64bit

Edytowane przez PrzemasK

Konkretnie jaka to byla aktualizacja po ktorej masz te problemy ? calego systemu Windows czy po prostu jakies aktualizacje bezpieczenstwa ?

Zawsze jest mozliwosc odinstalowania felernej aktualizacji w Windows update, ktora sprawia jakies problemy.

Przerabialem to juz na 2 laptopach z Windows 11 i jednym PC stacjonarnym z Windows 10 :)  

• Lubię to 1

W Windows Update masz "Wstrzymaj aktualizacje na 7 dni", klikasz to, a potem wchodzisz w ustawienia aktualizacji i przedłużasz datę wstrzymania do maksimum, jak ta data minie możesz bez problemu wstrzymać aktualizacje na kolejne 35 dni.

Najprawdopodobniej coś się spierdzieliło z Windowsem lub jakimś sterownikiem / programem. Najlepiej zreinstalować Windows z USB.

Reinstalację robiłem, bo w pewnym momencie jak usuwałem aktualizacje to tak mi się Windows wysypał, że bluescreen krzyczał o uszkodzonych plikach przy rozruchu i w żaden sposób nie mogłem tego naprawić.

Po reinstalu usuwałem również aktualizacje jakości z poziomu rozwiązywania problemów ale nic nie dało. Po ponownym uruchomieniu ekran czarny na integrze

Tak, na 100% Integra. Jak tylko ją wyłączę w menadżerze i uruchomię kompa ponownie to się włącza. Jak tylko włączę na nowo zintegrowaną to obraz robi się czarny.

W trybie awaryjnym nie ma problemu,a podejrzewam,że wtedy uruchamia się na zintegrowanej.