Skocz do zawartości

Lenovo legion z RTX 3070TI czy RTX4060

Recommended Posts

Witam. Aktualnie jestem w poszukiwaniu laptopa do prac biurowych i czasami do gier tj. RDR2, czy CSGO. Znalazłem dwie karty, które wydajnościowo wydają się być całkiem dobre, są to RTX 3070TI i RTX 4060. Niestety nie mogę znaleźć jakichś konkretnych porównań tych kart. Myślę nad Lenovo Legion 5 Pro-16 R7 6800H/16GB/512 RTX3070Ti 165Hz, bądź 

Lenovo Legion Pro 5-16 i7-13700HX/16GB/512 RTX4060 165Hz ze względu na (ponoć) dobre chłodzenie oraz maksymalne TGP tych kart. Chciałbym się dowiedzieć, która karta jest lepsza oraz jakieś opinie odnośnie lenovo, czy może lepiej kupić laptop jakiegoś innego producenta. Jeszcze do jakich karta desktopowych można porównać wydajność obu kart?

• Lubię to 1

Z informacji karty są do siebie bardzo podobne. Obie mają 8 GB VRAM. Natomiast w testach syntetycznych lepiej wypada RTX3070Ti. Czy w grach będzie lepiej również niż 4060? Raczej będą to nieduże różnice, natomiast ja ze swojej strony stawiałbym raczej na 4060 ze względu na nowsze rozwiązania. Ma DLSS 3.0 i zapewne będą nowe też aktualizacje, które zwiększą wydajność.

No sadzę, że 3070ti będzie nieznacznie mocniejszy od 4060  ale niewiele. 4060 będzie chłodniejsze wiec laptop będzie się mniej grzał i dochodzi dlss - frame generation może zrobić różnicę

Znalazłem takie porównanie, możesz sobie obczaić:

https://www.notebookcheck.net/NVIDIA-GeForce-RTX-4060-Laptop-GPU-vs-GeForce-RTX-3070-Ti-Laptop-GPU_11455_11120.247598.0.html

Co do desktopowych kart to będą obie te karty wypadną pośrodku miedzy 3060 a 3060ti więc słabo:)

Jak RTX 3070 Ti jest wydajniejszy niż RTX 4060 bierz RTX-a 3070 Ti, poza tymi durnymi najnowszymi technologiami RTX 3070 Ti jest lepszy tzn. rdzenie CUDA, pamięci (256-bit vs 128-bit), przepustowość pamięci (448 GB/s vs 256 GB/s).

Ale z 2 strony wziąłbym kompa z i7-13700HX i RTX 4060 bo ma wydajniejszy proc, a grafika nadal dobra.

Jaka cena obu laptopów?

Podsumowując jak zależy Ci na dobrej grafice / wykorzystujesz kompa do gier, zadań obciążających grafikę wybierz wersję z lepszą grafiką, jak też zależy Ci na wydajniejszym procesorze bierz wersję z lepszym procem.

Lenovo z RTX3070TI 8800zł, natomiast z RTX4060 8050zł. Ogólnie jeśli rzeczywiście jest to niewielka różnica np. typu 5fps (mam na myśli nowsze i bardziej wymagające gry) na korzyść 3070TI, to lepiej chyba wziąć nowszą kartę ze względu DLSS3. Też nie jestem jakimś maniakiem i potrzebuje nie wiadomo ile fpsów, ważne aby mieć te 60fps w każdej grze na ultra i 1080p. Pytanie tylko, czy ten Lenovo z i7 i 4060 ogólnie nie będzie miał więcej FPS niż AMD z 3070TI. A jak wypadają laptopy od Lenovo jeśli chodzi o chłodzenie i czy występuje w nich throttling? A może polecacie laptopy innych marek z dobrym chłodzeniem i takim samym prockiem oraz kartą graficzną.