The Great Sephiroth 0 Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Zastanawiam się nad budową retro kompów. Albo 1 z dual bootem (XP i 98) z GeForce 7950 GX2 (niestety jest tylko PCI-E, ale ponoć jakoś da się karty PCI-E uruchomić pod Windowsem 98, niektórym się udało), który z odpowiednimi patchami powinien działać i byłby super bo w Windows 98 mielibyśmy tylko połowę tej karty, a w XP całą. Tylko jakie inne podzespoły dobrać do tego, żeby taki Frankenstein działał? Lub 2 komputery: 1 dla 98 i 1 dla XP. Wtedy Windowsa 98 na płycie Epox EP-8KRAI z Athlonem XP lub Asrock P4i65G z Pentiumem IV (4). Jaka katra graficzna do tego? Myślałbym o Geforce FX 5900-5950 (5700 chyba za słaby) lub GeForce 6800 lub Geforce 7800-7950. Która najlepsza? Tylko jaki zasilacz pod to? Chciałbym jakiś normalny z przełącznikiem 1 (włączony) i 0 (wyłączony), a nie jak te retro bez przełącznika i ponoć mocniejsze linie 3,3V i 5V musi mieć niż te nowe niby i ile wat? Co polecacie? A pod Windowsa XP chciałbym GeForce 980 Ti i tutaj albo płyta główna Gigabyte GA-M52L-S3P (tylko czy na tej płycie będzie działał GeForce 980 Ti?) z procesorem AMD Athlon II X2 245 lub jakaś inna płyta główna (na której działał by GeForce 980 Ti) ale z procesorem z serii/linii Core2 (bo Dual Core chyba za słaby?) lub wczesny i3. Chyba aż tak mocny procesor nie jest potrzebny jeśli chciałbym grać XP maszyną na wysokich rozdzielczościach (4K), bo wtedy niby bardziej GPU obciąża niż CPU. No i XP maszyna była by dual bootem (XP 32-bit/x86 i XP 64-bit/x64). Co myślicie i co polecacie? Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Pytanie, czy chcesz się bawić i coś udowadniać, czy po prostu chcesz mieć kompy do grania. Jak bramka nr 2, to sugeruję dwa osobne kompy. W przypadku tego z Win 98 to: Platforma tylko z AGP, max socket A dla AMD (jeśli zależy ci na późnych grach DOS, to pomiń NForce) i i865/875 dla Intela (dobrze mieć płytę z ICH5 ze względu na obsługę SATA). RAM: max 512 MB Karty graficzne: to zależy, w co chcesz grać i jakie masz wymagania. W gruncie rzeczy do znacznej większości tytułów do 2003 roku na luzie wystarczy FX5200/5500 128-bit. Jeśli chcesz więcej, to GF4 Ti / FX5600 lub R9600 (brak obsługi Table fog, drobne problemy z kompatybilnością w bardzo starych tytułach DX). FX5900 czy R9800 to jak dla mnie bardziej karty do gier 2004+ i raczej do WinXP, ewentualnie dual boot Win98/XP. Z tego co kojarzę, to lepiej nie mieć grafy z więcej, niż 256 MB, bo są z tym problemy. GF6xxx są okrojone z części starych technologii (problemy z DOS, brak Table fog, palleted textures itp.) i wolałbym od nich Radeony 9xxx. Zasilacz: w przypadku P4 i większości grafik (poza jakimiś bardzo prądożernymi w rodzaju FX5950 czy 5800), to wystarczy zasilacz z przynajmniej 120 W na 3,3 + 5 V combined i stosunkowo mocną +12V (np. taki Chieftec GPS-400AA-101A lub inny z tej serii). W przypadku socket A musisz szukać płyt ze złączem P4 +12 V. Dysk: jeśli wybierzesz P4 z ICH5, to można użyć jakiegoś małego SSD na SATA. Inna opcja to przejściówki SATA do PATA (ale różnie to działa), karta Flash lub microSD z odpowiednim konwerterem lub po prostu dysk PATA. Klawiatura na PS/2. Oszczędzi ci to problemów przy instalacji driverów USB pod Win 98. Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 7 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2023 Również skłaniałbym się ku budowaniu dwóch osobnych komputerów, szczególnie biorąc pod uwagę fakt, jaki overkill zasugerowałeś dla osobnego Windowsa XP. Pojawia się jednak kwestia - w jakie tytuły zamierzasz grać na tych sprzętach (bo to dosyć ważne)? Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 8 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2023 Wybór padł na płytę główną ASROCK 775dual-880pro. Jest to taka dosyć przejściowa płyta główna między 98, a XP. Spróbuję na niej zbudować dual boota 98 i XP (dochodzi kwestia ekonomii, żeby nie mieć tylu komputerów), a jeśli pójdzie coś nie tak to zbuduje tylko na niej Windows 98, a XP osobno na innej płycie w innym komputerze. Podejmę próbę z najprawdopodobniej GeForcem 7950 GX2. Ale ciekawi mnie jeszcze pewna opcja. Czy dało zbudować by się dual boot i dual GPU? Czyli powiedzmy, że na tej płycie głównej na slocie AGP byłby np. GeForce 5900-5950 lub 6800, a na slocie PCI-E Geforce 8800 GTX/Ultra (niestety nic więcej się nie da, bo jest to jakiś dziwny slot tylko dla GPU i tylko generacja 1 PCI-E wchodzi i prędkość chyba 4x - tak przynajmniej napisał producent, że nie użyjemy tam karty o wyższej generacji PCI-E niż generacja 1, choć niby PCI-E powinno być kompatybilne wstecznie, ale tu nie jest) i na tej pierwszej odpalać Windowsa 98, a na tej drugiej XP. Z tego co zrozumiałem, to jest szansa na coś takiego. Ponoć trzeba by było tą pierwszą (dla Windowsa 98) jako primary ustawić w BIOSie i zablokować ją jakoś w Windowsie XP (żeby w nim działala ta druga), żeby w jakieś przełączanie kabli się nie bawić (bo przełączanie odpada). Co myślicie o tym? Dało by się tak? Nie robiłem tego. Jak coś pójdzie nie tak to spróbuje Windowsa XP osobno zbudować, ale na razie podejmę opisaną próbę. Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 9 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2023 Gdybym ja stanął przed wyborem, nie kombinowałbym z płytami posiadającymi na raz AGP i PCIe. Z czego się orientuję, jedynym mobasem posiadającym pełną obsługę obu tych złącz jest ASRock 939Dual-SATA2. Co za tym idzie - sugerowałbym jednak zostać przy normalnym sprzęcie (rzecz jasna patrzę lekko przez pryzmat moich preferencji). Wciąż też nie odpowiedziałeś, w co będziesz grał na tym sprzęcie a to ważne. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Cała ta historia odpalania W98 na jakimś potworze to jest abstrakcja i proszenie się o problemy. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 W dniu 8.06.2023 o 23:50, The Great Sephiroth napisał: a jeśli pójdzie coś nie tak to zbuduje tylko na niej Windows 98, a XP osobno na innej płycie w innym komputerze. Mialem i 98 i xp bez zadnej różnicy dla uruchamianych gier W dniu 8.06.2023 o 23:50, The Great Sephiroth napisał: na slocie AGP byłby np. GeForce 5900-5950 Tylko nie ta pazdzierz gdzie obraz wyglada jak by wpadł wybielacz na ekran,pomijam wydajność dx 9 W dniu 7.06.2023 o 14:19, luk1999 napisał: Platforma tylko z AGP, max socket A dla AMD czemu, mozna nowszego athlona x2 4200 a nie grzałe.Uruchomisz wszystko do póżnego dx 9 a nie jak z bartonem A w 15 fps np bioschock Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 21 godzin temu, Marcin2k5 napisał: Gdybym ja stanął przed wyborem, nie kombinowałbym z płytami posiadającymi na raz AGP i PCIe. Z czego się orientuję, jedynym mobasem posiadającym pełną obsługę obu tych złącz jest ASRock 939Dual-SATA2. Co za tym idzie - sugerowałbym jednak zostać przy normalnym sprzęcie (rzecz jasna patrzę lekko przez pryzmat moich preferencji). Wciąż też nie odpowiedziałeś, w co będziesz grał na tym sprzęcie a to ważne. Jakieś tytuły 3D z ery późniejszej ery 98 i tytuły 3D z XP. 38 minut temu, cooger napisał: Cała ta historia odpalania W98 na jakimś potworze to jest abstrakcja i proszenie się o problemy. Kto tu jest potworem? ASRock 939Dual-SATA2 ma oficjalne wsparcie i sterowniki do Windowsa 98. Powinno być to ok i do ogarnięcia tym bardziej, skoro niektórzy stawiają 98 na płytach, które nie mają już oficjalnego wsparcia i mocniejszym sprzęcie. Z GPU mogą być delikatne problemy. Dlatego pytałem o dual GPU (oprócz dual boota). Przy dual GPU Windows 98 dostałby słabszego GPU, więc powinien być wtedy jeszcze bardziej zadowolony i mniej problemów mieć. Jest spora szansa, że dałoby się to dobrze zrobić i zminimalizować problemy. 27 minut temu, janek20 napisał: Tylko nie ta pazdzierz gdzie obraz wyglada jak by wpadł wybielacz na ekran,pomijam wydajność dx 9 Tu się nie zgodzę. GeForce FX 5950 Ultra to najprawdopodobniej najlepsza karta graficzna dla Windowsa 98(SE)/ME, jeśli chcemy używać wysokich rozdzielczości i zaawansowanych opcji graficznych (typu AA, jakiś filtering i wygładzanie czy coś). Jest to najlepsza karta z tej serii. A karty z późniejszych serii są pozbawione niektórych starszych funkcji i działają gorzej ze starszymi grami, czyli sporą większością gier dla Windows 98. Wymagają też nowszych sterowników, które to też "psują" kompatybilność ze starszymi tytułami. Dlatego nowsze karty są gorsze. Jeśli chodzi o starsze karty to ponoć świetne są GeForce 4 Ti. Ale mimo wszystko najlepszy GeForce 4 Ti jest słabszy niż FX 5900-5950 i będzie gorszy jeśli chcemy używać wysokich rozdzielczości i zaawansowanych opcji graficznych (typu AA, jakiś filtering i wygładzanie czy coś). Jedynie może być problem z DirectX 9 i OpenGL 2.0, ale to bez sensu grać w tytuły używające/wymagające tych technologii na Windows 98 (zwłaszcza w moim przypadku, jeśli miałbym dual boota). Lepiej do takich tyułów użyć Windowsa XP. Najlepiej Windowsa 98 zostawić na DirectX 8.2 i GeForce FX 5950 Ultra powinien być najlepszą kartą w połączeniu ze starymi sterownikami. Jeszcze pytanie o glide wrappery typu nGlide i inne podobne. Czy uzywanie ich pod Windowsem 98 było by lepsze (pod względem kompatybilności np.) niż używanie ich pod nowszym sytemem i nowszym sprzętem i czy byłoby lepsze od PCem. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 2 godziny temu, The Great Sephiroth napisał: Tu się nie zgodzę. GeForce FX 5950 Ultra to najprawdopodobniej najlepsza karta graficzna dla Windowsa 98(SE)/M Totalny szit,miałem 5900. Niektórych rzeczy sie nie odzobaczy. To na tej karcie sie przekonałem jak nvidia postarza produkt ,oczywiście dzisiaj juz jest inna technologia i mozna to robić inaczej Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 1 minutę temu, janek20 napisał: Totalny szit,miałem 5900. Niektórych rzeczy sie nie odzobaczy. To na tej karcie sie przekonałem jak nvidia postarza produkt ,oczywiście dzisiaj juz jest inna technologia i mozna to robić inaczej Ale wciąż najlepsza dla Windows 98SE/ME. Nie ma tu za bardzo nic lepszego. Na nowsze systemy będzie kiepska, to prawda, ale w 98SE/ME to chyba najlepszy kompromis. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 (edytowane) Juz ci pisałem ze nie ma rónicy xp a 98,wymyślasz jakieś problemy z systemem ,cpu i gpu a sam tworzysz maszyne gdzie problem mozesz zastać Najlepsza bedzie 7900gs pod retro o ile retro to software bo w hardware jakiś PIII 500mhz na slot 1 i voodooo 3 3000 Edytowane 10 Czerwca 2023 przez janek20 Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 10 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 3 minuty temu, janek20 napisał: Juz ci pisałem ze nie ma rónicy xp a 98,wymyślasz jakieś problemy z systemem ,cpu i gpu a sam tworzysz maszyne gdzie problem mozesz zastać Najlepsza bedzie 7900gs pod retro o ile retro to software bo w hardware jakiś PIII 500mhz na slot 1 i voodooo 3 3000 Mało merytoryczna i sensowna wypowiedź. Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 2 godziny temu, The Great Sephiroth napisał: Jakieś tytuły 3D z ery późniejszej ery 98 i tytuły 3D z XP. Pytanie, czy w takim razie w ogóle potrzebujesz Win 98. Generalnie to gry 2000+ bez problemu śmigają na XP. Jeśli zależy Ci na dużej kompatybilności z wczesnymi tytułami DX, to może faktycznie FX5900 (drivery 45.x) + płyta z AGP (s754/s939) i tylko Win XP jest dobrym pomysłem? 2 godziny temu, The Great Sephiroth napisał: Kto tu jest potworem? ASRock 939Dual-SATA2 ma oficjalne wsparcie i sterowniki do Windowsa 98. Powinno być to ok i do ogarnięcia tym bardziej, skoro niektórzy stawiają 98 na płytach, które nie mają już oficjalnego wsparcia i mocniejszym sprzęcie. Z GPU mogą być delikatne problemy. Dlatego pytałem o dual GPU (oprócz dual boota). Przy dual GPU Windows 98 dostałby słabszego GPU, więc powinien być wtedy jeszcze bardziej zadowolony i mniej problemów mieć. Jest spora szansa, że dałoby się to dobrze zrobić i zminimalizować problemy. Wiesz, można znaleźć sprzęt i z 2006/7 roku, który teoretycznie powinien działać pod Win 98, ale praktycznie bywa różnie. Z własnego doświadczenia wolę nie ładować do kompa z Win98 nic powyżej 2003 roku, bo po prostu zdarzają się dziwne problemy (kłopoty z USB czy ogólnie ze stabilnością). Ale nie wiem, jak ten ASRock się zachowa pod Win98. Zawsze możesz całość poskładać i dać znać na forum, jak to się spisuje. 2 godziny temu, The Great Sephiroth napisał: Jeszcze pytanie o glide wrappery typu nGlide i inne podobne. Czy uzywanie ich pod Windowsem 98 było by lepsze (pod względem kompatybilności np.) niż używanie ich pod nowszym sytemem i nowszym sprzętem i czy byłoby lepsze od PCem. Zależy w co chcesz grać. Jakiś rok temu sprawdzałem PCem z włączoną emulacją glide i np. w Screamer Rally nadal były "białe" samochody. Przez parę lat tego nie ogarnęli. Do tego PCem potrzebuje mocnego pojedynczego wątku proca, żeby emulować z pełną prędkością jakieś PII i 3dfxa. Sam głównie korzystam z dgVoodoo i bez większych problemów używałem go pod Win 98 i XP. Chociaż tutaj akurat sporo też zależy od gry. Taki NFS2SE w trybie glide bardzo nie lubi > 512 MB RAM. Screamer Rally w trybie glide wykładał się na "szybkich" procesorach (typu P4 2 GHz+), za to spoko działał na Duronie 700 @ 910. Cytuj Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 10 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2023 Ja korzystam z 2 wrapperów na Win XP z Duronem 750 i low endowym GF2 MX 200 ( DgVoodoo 1 dla Tomb Raidera 1 i zeckensack's glide wrapper dla NFS2SE) . Nigdy nie przepadałem za Win 98 , więc jest to najwolniejsza maszyna z zainstalowanym Win XP jaką posiadam. Mimo to działa to całkiem dobrze.. Dużo gier z WIN 98SE działa. Trzeba czasami pokombinować aby poprawnie je uruchomić , ale jak ktoś lubi trochę pokombinować to powinien sobie poradzić.. Problem z ilością pamięci w NFS2SE załatwia patch zrobiony w Application Compatibility Toolkit.. Tomb Raider , DgVoodoo 1 Need for Speed 2 SE , zeckensack's glide wrapper 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Marcin2k5 151 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 23 godziny temu, The Great Sephiroth napisał: Jakieś tytuły 3D z ery późniejszej ery 98 i tytuły 3D z XP. Też mogę wskazać, że to mało merytoryczna wypowiedź. Jednocześnie sugerując się tym co podałeś, wyjdę z założenia, że najwięcej sensu w tej sytuacji ma jednak zbudowanie 2 osobnych PC. Przykładowo taki Radeon 9800(XT) powinien Ci wystarczyć do gier na W98. Do z kolei XP w ekstremalnym przypadku GTX 480, jednak, ze względu na brak wsparcia dla DX11 po stronie systemu ograniczyłbym się do czegoś mniej suszącego, pokroju GTX 285 (ewentualnie jak chcesz to możesz spiąć minione w SLI, lub pójść na kompromis wybierając GTX 295). To jest rzecz jasna baza pod system - jeśli Ci to będzie odpowiadać mogę wskazać resztę sensownych podzespołów. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 11 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2023 Tylko po co .Na 7900gs i x2 s939,win xp uruchomi wszystko dx5,6,7,8,9 i C Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 12 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2023 Zasilacz Silverstone Strider byłby dobry? Jeśli tak to który konkretnie model? Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 13 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Czy wystarczy 450W Chieftec GPS-450AA-101A? Chociaż przy tej konfiguracji nie wiem czy wystarczy 450W i czy dobrze jest kupować używany "wiekowy" zasilacz? W dniu 10.06.2023 o 22:45, tomek11 napisał: Ja korzystam z 2 wrapperów na Win XP z Duronem 750 i low endowym GF2 MX 200 ( DgVoodoo 1 dla Tomb Raidera 1 i zeckensack's glide wrapper dla NFS2SE) . Nigdy nie przepadałem za Win 98 , więc jest to najwolniejsza maszyna z zainstalowanym Win XP jaką posiadam. Mimo to działa to całkiem dobrze.. Dużo gier z WIN 98SE działa. Trzeba czasami pokombinować aby poprawnie je uruchomić , ale jak ktoś lubi trochę pokombinować to powinien sobie poradzić.. Problem z ilością pamięci w NFS2SE załatwia patch zrobiony w Application Compatibility Toolkit.. Tomb Raider , DgVoodoo 1 Need for Speed 2 SE , zeckensack's glide wrapper Podoba mi się właśnie taki hi-res wygląd gier z glide'em i DOSowych. Czy byłby sens stawiać 2 stare systemy 98SE i ME. Na jednym byłby DirectX 8.2 (do lepszego grania na Geforce serii FX), a na drugim DirectX 9 (do używania glide wrappera)? No i 98SE miałoby DOS'a, bo ME nie ma. Płyta główna: https://ibb.co/WvTSkbM Wydaje mi się, że 450W Chieftec GPS-450AA-101A może być za słaby i kupowanie starego używanego zasilacza nie jest najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Link to post Share on other sites
luk1999 189 Napisano 13 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2023 Poczytaj sobie temat z pierwszej strony w tym dziale. A ja w międzyczasie przetrę ścierką moją szklaną kulę, to może powie mi, jaką konfigurację masz zamiar złożyć... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
The Great Sephiroth 0 Napisano 15 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2023 Czy to jest dobre:https://www.amazon.pl/Kontroler-karta-Silicon-Image-Sil3114/dp/B08BHY4VYH ? Lepsze niż stosowanie przejściówek/konwerterów z SATA na IDE lub dysków HDD 2,5 cala ze złączem IDE? Nie montować dysku i napędu na jednej taśmie IDE? Można na jednej taśmie IDE montować 2 dyski lub 2 napędy? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts