xXxSiTeKxXx 0 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Witam,Dzisiaj kupiłem ryzen 5800x. Wymieniłem stary procesor na nowy, położyłem nową paste i założyłem chłodzenie. Odpalając komputer wiatraki zaczęły szaleć i Windows wgl nie wstawał. Po kilku próbach w końcu system się uruchomił ale procesor w stanie spoczynku ciagle chodzi na 80/90 stopni. Po jakimś czasie komputer sam się wyłącza i odpalając go znów chwile się coś ładuje i wyłącza. Jakieś pomysły co to może być? Proszę o pomoc 🥲 Cytuj Link to post Share on other sites
Gryphus 4426 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Przyczyn może być kilka, zaktualizuj BIOS, sprawdź napięcia. Kilka powodów: 1. Źle nałożona pasta, 2. Źle zamontowany radiator, 3. Niepracujący wentylator chłodzenia, 4. Słaba wentylacja oraz cyrkulacja powietrza wewnątrz obudowy. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Lord_Krecitsqa 1365 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Mnie ostatnio padła płyta. Z niczego. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1290 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Sprawdź chłodzenie i napięcie cpu Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Ja bym został przy źle dociśniętym radiatorze. Wnioskując z opisu problem jest natychmiast. Źle nałożona pasta nie podbije temp tak żeby z bios nie wstał. Wentylator i obudowa tak samo. Bo jednak radiator ma jakąś tam pojemność cieplną. Wniosek albo źle założony radiator czy nie zdjęta folia jeśli był nowy. Albo wadliwa sztuka. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts