Skocz do zawartości

Weryfikacja zestawu - 50/50 gry/praca

Recommended Posts

Hej !

Przyszedł czas na mojego 10letniego staruszka, dlatego chciałbym prosić mądrzejszych ludzi o pomoc/weryfikację zestawu, który sobie przygotowałem (niestety nigdy nie zagłębiałem się w tematy hardwareowe, raczej bazuje na "reasearchu"):

https://www.x-kom.pl/lista/ewas58m66

Jak w tytule komputer ma służyć do pracy jak i do rozrywki (głównie gierki). Kwota w jakie chciałbym się zamknąć za "budę" oscyluje w granicy 16 - 16.5k zł, jednak nie wykluczam dołożenia jakiegoś grosza jak przyniesie mi to realną wartość (nie wykluczam także oszczędzenia paru zł jak zrobiłem overkill-a z jakimś komponentem)

Praca: nic związanego z grafiką komputerową (no może otwarcie gotowego projektu www na figmie/photoshopie) - raczej coś co bez problemu uciągnie kilka(nąscie?) kontynerów dockerowych (projekty webowe na zasadzie: custom front + baza + backend + elastic + redis + varnish + X mikroserwisów) - chciałbym poprostu mieć możliwość odpalenia całej architektury projektów w których pracuje lokalnie bez pocenia się reszty systemu (na ten moment mam 16gb ramu, a wszystko "odpalone" zjada +-15 więc system się zaczyna ksztusić)

(stąd wynika wybór: i9-13900K i Corsair 64GB (2x32GB) 6000MHz CL40 Vengeance)

Gry/Reszta czynności: tutaj chyba nic odkrywczego nie napiszę, chciałbym zainwestować w coś co wytrzyma kolejne 4/5/6 lat bez konieczności zmian i upgradowania (oczywiście zdaję sobie sprawę że za 2/3/4 lat-a trzeba będzie grać na medium/low, jednak fajnie byłoby zobaczyć piękno grafiki w obecnych tytułach)

(przez to padło na Gainward GeForce RTX 4080 Phantom GS 16GB GDDR6X o której wyczytałem raczej pozytywne opinie mimo iż jest to budżetowa wersja 4080)

I na tym etapie pojawiają się moje pytania:

a) Czy warto zainwestować w lepszą/droższą kartę, a może przejeść na coś tańszego co również da radę ?

b) Czy do podanego zestawu dany zasilacz wystarczy ? (zakładam że 1200w jest za mocny, jednak nie wykluczam kręcenia za jakiś czas jakby się okazało że będzie taka potrzeba [z racji na mój brak wiedzy w temacie szukałbym z tym pomocy u kogoś innego])

c) Czy dobrane chłodzenie da radę ? (poniekąd zależy mi na tym monitorku w krakenach, bo z jakiegoś powodu mi się podoba)

d) Czy dobrana płyta nie spowoduje bottlenecków jakiś podzespołów/może warto dołożyć parę groszy do jakiegoś Gigabyte Z690 AORUS MASTER albo innej alternatywy ?
(przy płycie zależy mi na tym aby miała minimum 2 wejścia na m2, jednak w dzisiejszych czasach to chyba raczej standard)

e) Tutaj możliwe że najgłupsze z pytań, ale po czym stwierdzić że wszystkie komponenty się zmieszczą ? (weryfikuje się tylko po formacie płyty głównej czy coś innego wchodzi w grę?)

f) Czy widzielibyście jakieś zmiany/dołożenie czegoś do zestawu (myślę o jakiś dodatkowych wiatrakach etc)

Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam :)

26 minut temu, ropsky napisał:

Mógłbyś trochę rozwinać wypowiedź ?

13700K

Płyta główna tańsza, ~1100zł 

Obudowa po co za 700 czy 800 ???

Już jest na lepszą grafikę.

Ja sie nie znam, nie jestem na bieżąco.

Ale jako amator tak bym wybrał jak piszę.

• Lubię to 1

Chodzi pewnie o to że jak się przyoszczędzi trochę tu, trochę tam, to za te same pieniądze zamiast rtx 4080 można brać 4090 który jest sporo mocniejszy. No i ogólnie miałbyś 13900k+4090 czyli najmocniejszy zestaw jaki można teraz mieć na konsumenckich częściach. Ewentualnie dorzucić te ~1500zł bez ruszania reszty. Jak wymieniasz sprzęt co 10 lat to warto iść w to co obecnie jest najlepsze.

• Lubię to 1
31 minut temu, zbiku90 napisał:

Chodzi pewnie o to że jak się przyoszczędzi trochę tu, trochę tam, to za te same pieniądze zamiast rtx 4080 można brać 4090 który jest sporo mocniejszy. No i ogólnie miałbyś 13900k+4090 czyli najmocniejszy zestaw jaki można teraz mieć na konsumenckich częściach. Ewentualnie dorzucić te ~1500zł bez ruszania reszty. Jak wymieniasz sprzęt co 10 lat to warto iść w to co obecnie jest najlepsze.

Dzięki, o to chodziło - tak jak piszesz wymieniam sprzęt raz na XX lat (przynajmniej tak bym chciał) bez większej konieczności ingerowania/przejmowania się rozbudową. Czyli reasumując polecalibyście podbić kartę do 4090 i reszta co tam sobie wybrałem będzie okej (a czy to zrobie kosztem innych podzespołów czy dołożę trochę $$ to już inny temat)

35 minut temu, Lord_Krecitsqa napisał:

13700K

Płyta główna tańsza, ~1100zł 

Obudowa po co za 700 czy 800 ???

Już jest na lepszą grafikę.

Ja sie nie znam, nie jestem na bieżąco.

Ale jako amator tak bym wybrał jak piszę.

Ja też jestem amatorem w tym temacie, stąd ten post tutaj :P

Obudowa - z czystych walorów wizualnych, poprostu mi się podoba i dobrze by wyglądała z resztą setupu na biurku

Pytanie w dziale ZK @Lord_Krecitsqawięc nie są to moje rewiry. Co do autora - nie wiem też na ile autor zamierza obciążyć swoje CPU ale o ile pamiętam to wszystkie komputery pod dockera u mnie w robocie stoją na AMD Epyc. Nie widzę też info w jakiej rozdzielczości autor pracuje / gra więc polecanie 4090/4080 komuś, kto może siedzieć na FHD też nie ma zbytnio sensu. 

5 minut temu, Rebelmind napisał:

Pytanie w dziale ZK @Lord_Krecitsqawięc nie są to moje rewiry. Co do autora - nie wiem też na ile autor zamierza obciążyć swoje CPU ale o ile pamiętam to wszystkie komputery pod dockera u mnie w robocie stoją na AMD Epyc. Nie widzę też info w jakiej rozdzielczości autor pracuje / gra więc polecanie 4090/4080 komuś, kto może siedzieć na FHD też nie ma zbytnio sensu. 

Wchodzi w grę 4k, a co do obciążania CPU to zdarzy się że moc obliczeniowa będzie potrzebna 

@ropskyponieważ ja przy dokerze nie siedzę to zapytam czy masz pewność, że jest sens pchać się w 13900k? Rysiu 7950x oferuje zazwyczaj porównywalną wydajność przy o wiele mniejszym poborze mocy więc nie ma potrzeby pchać się w np w Krakena. Do 4K tylko 4090, z tańszych wersji ten oczoje*ny Palit Gejmrok bodajże wypadal ponadprzeciętnie dobrze w testach. 

13 minut temu, Rebelmind napisał:

@ropskyponieważ ja przy dokerze nie siedzę to zapytam czy masz pewność, że jest sens pchać się w 13900k? Rysiu 7950x oferuje zazwyczaj porównywalną wydajność przy o wiele mniejszym poborze mocy więc nie ma potrzeby pchać się w np w Krakena. Do 4K tylko 4090, z tańszych wersji ten oczoje*ny Palit Gejmrok bodajże wypadal ponadprzeciętnie dobrze w testach. 

Tak naprawdę to zależy ile kontynerów i z czym masz w tym dockerze odpalone, ja na porządku dziennym potrzebuje pracować na 7 z czego 1 jest bardzo zasobożerny bo stoi na nim soft gigant do ecommercu, "kompilacja" czegoś takiego potrafi trwać nawet 30/40minut - chciałbym zejść dla własnej wygody i z szacunku do swojego czasu najnizej jak sie (nie kupując jakiś potężnych procków serwerowych za miliony monet)

@edit Tak czy inaczej dzięki chłopaki, mam już jakiś obraz jak to wygląda

Edytowane przez ropsky
17 godzin temu, Rebelmind napisał:

Rysiu 7950x oferuje zazwyczaj porównywalną wydajność przy o wiele mniejszym poborze mocy więc nie ma potrzeby pchać się w np w Krakena

Pomimo mniejszego poboru energii i tak nie można tutaj zejść z chłodzenia - bo 95 podczas pełnego obciążenia pęka tam momentalnie. 

W dniu 4.06.2023 o 04:05, ropsky napisał:

Moim zdaniem trochę kupa. 980 Pro - daruj sobie gniota. Łatają to co coś do dziś przez firmware. Tym bardziej dlaczego model z radiatorem w chorej cenie? Nie będziesz korzystać z radiatora z mobo? Co do obudowy - jak już się pchać w O11DX to rozważ front z siatki dokupić bo przy 13900K/7950X + RTX 4090 będzie tam nie fajnie. No i też dorzuć wentyle do obudowy, bo póki co nie masz nic. 

Za 16500 zł masz bez problemu i9-13900KF, RTX 4090, 2x SSD https://proline.pl/koszyk/6b19d678

Robisz UV CPU i tyle. AiO 420 na top do Lian Li Lancool III ale wtedy też trzeba tu zrobić mały patent bo zamontowany LF II 420 na topie będzie kolidować z tylnym wentylatorem. Rozwiązaniem jest tutaj zamocowanie tego wentyla na gumowych kołkach, bo po prostu trzeba go delikatnie obniżyć. Inne opcje - wywalić go - i tak masz 3x140 na topie więc wyciąg solidny, albo zmienić go na 120 mm. 

• Lubię to 1
  • Popieram 1
W dniu 5.06.2023 o 08:00, kajtek. napisał:

Pomimo mniejszego poboru energii i tak nie można tutaj zejść z chłodzenia - bo 95 podczas pełnego obciążenia pęka tam momentalnie. 

Moim zdaniem trochę kupa. 980 Pro - daruj sobie gniota. Łatają to co coś do dziś przez firmware. Tym bardziej dlaczego model z radiatorem w chorej cenie? Nie będziesz korzystać z radiatora z mobo? Co do obudowy - jak już się pchać w O11DX to rozważ front z siatki dokupić bo przy 13900K/7950X + RTX 4090 będzie tam nie fajnie. No i też dorzuć wentyle do obudowy, bo póki co nie masz nic. 

Za 16500 zł masz bez problemu i9-13900KF, RTX 4090, 2x SSD https://proline.pl/koszyk/6b19d678

Robisz UV CPU i tyle. AiO 420 na top do Lian Li Lancool III ale wtedy też trzeba tu zrobić mały patent bo zamontowany LF II 420 na topie będzie kolidować z tylnym wentylatorem. Rozwiązaniem jest tutaj zamocowanie tego wentyla na gumowych kołkach, bo po prostu trzeba go delikatnie obniżyć. Inne opcje - wywalić go - i tak masz 3x140 na topie więc wyciąg solidny, albo zmienić go na 120 mm. 

Dzięki, koszyk z proline który podesłałeś też wygląda solidnie

Co do SSD 980 to patrzyłem wyłącznie na prędkość odczyty/zapisu nie weryfikując praktycznie nic innego

19 godzin temu, ropsky napisał:

Co do SSD 980 to patrzyłem wyłącznie na prędkość odczyty/zapisu nie weryfikując praktycznie nic innego

Tam jest jakiś problem, padają czy coś. Ogólnie zarówno 980 jak i 990 Pro są ciągle łatane przez firmware więc nie mają one najmniejszego sensu w swoich cenach

Płytę masz 120 zł taniej do końca tygodnia https://proline.pl/?n=promocja-gigabyte