Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich, chciałbym zmodernizować mój stary komputer, moje obecne parametry komputera wyglądają następująco:

---------------------------------------------------

CPU: i5 4590 BOX
Płyta Główna: MSI H97M-E35
GPU: Nvidia GTX 960
RAM: CORSAIR Vengeance Blue 2x4GB 1600MHz

----------------------------------------------------

Komputer służył mi dość długo wyłącznie do grania, obecnie poszukuje komputera wyłącznie do pracy z dźwiękiem, który będzie mógł w stanie obsłużyć dużą ilość ścieżek audio, wirtualnych instrumentów oraz nałożonych na nie efektów. Czasem jedna ścieżka audio potrafi mieć kilkanaście efektów, które obciążają w znacznym stopniu komputer do takiego stopnia ze ciężko mi jest cokolwiek zrobić. Czy taka konfiguracja będzie ze sobą współgrać zapewniając mi przy tym wystarczającą moc do pracy?

jestem otwarty na wszelkie propozycje co do ewentualnej zamiany komponentów, co do obudowy to nie wiem jaką dobrać aby wszystko pasowało do siebie mój, budżet to 5k+-

LINK DO ZESTWU: https://www.x-kom.pl/lista/bvufu2ngk

Ogólnie wymagania takich programów jak reason fl czy podobne nie są wygórowane, bulid aż nadto dobry, koniecznie dysk nvme 4 gen, co ważniejsze to akcesoria typu właśnie programy na licencji, różnego rodzaju wtyczki do programów, assety. Nie wiem czy posiadasz takie akcesoria, ale słuchawki, karta dźwiękowa i monitory studyjne - to stanowi trzon czystego dźwięku - w to też warto zainwestować, może nawet bardziej niż rozbudowę pc

1 godzinę temu, adijedi napisał:

Ogólnie wymagania takich programów jak reason fl czy podobne nie są wygórowane, bulid aż nadto dobry, koniecznie dysk nvme 4 gen, co ważniejsze to akcesoria typu właśnie programy na licencji, różnego rodzaju wtyczki do programów, assety. Nie wiem czy posiadasz takie akcesoria, ale słuchawki, karta dźwiękowa i monitory studyjne - to stanowi trzon czystego dźwięku - w to też warto zainwestować, może nawet bardziej niż rozbudowę pc

Wymagania samego programu nie są wygórowane to fakt, ale jak ma się projekt gdzie każdy element/ścieżka audio/efekt/wirtualny instrument jest mixowany po kilka efektów to robi się problem, aktualnie mój komputer nie daje rady do tego stopnia że ciężko jest mi ocenić czy ilość danego efektu poprawiła dany element w mixie. Mój obecny projekt używa dużą ilość pluginów +- 250 do tego dochodzą sample. Dlatego też pisze tutaj na forum o poradę bo nie mam pojęcia które podzespoły będą wystarczające do obsług taki dużej ilości sampli/ścieżek audio oraz zasobo-żernych pluginów. W żadnym wypadku nie mam teraz pretensji do nikogo poprostu wolę wypytać się w 100% o wszystko i złożyć wydają maszynę na lata niż kupić coś i potem żałować. Co do sprzętu to mam słuchawki Superlux HD-660 mam je już kilka lat i jak na razie jestem zadowolony ale w przyszłości planuję kupić coś lepszego, być może również dokupię monitory ale to plany na przyszłość, na razie chciałbym się skupić na doborze dobrych podzespołów. Według ciebie które podzespoły byłyby dobre 

Audio potrafi zajechać każdy sprzęt jak się dopakuje efektów i pluginów. 

iGPU raczej nie potrzebujesz, to taniej trochę możesz dać 13700KF. 
GPU będziesz zmieniał do jakiegoś grania? Ogólnie zasilacz i tak brałbym w wersji Pure Power M 12 już ATX 3.0

Pure Loop szału nie robi, tutaj bardziej F360 albo Liquid 360 - przy tym drugim kwestia jaką masz obudowę. 

Nie wiem ile Ci tam ramu to zżera albo możesz się zastanowić nad 2x32GB DDR4 odpuszczając DDR5 które różnicy i tak tutaj nie zrobią

I co ważne - wrzuć dysk M.2 NVMe zarówno na system ale też na materiał + pluginy. 

9 godzin temu, kajtek. napisał:

Audio potrafi zajechać każdy sprzęt jak się dopakuje efektów i pluginów. 

iGPU raczej nie potrzebujesz, to taniej trochę możesz dać 13700KF. 
GPU będziesz zmieniał do jakiegoś grania? Ogólnie zasilacz i tak brałbym w wersji Pure Power M 12 już ATX 3.0

Pure Loop szału nie robi, tutaj bardziej F360 albo Liquid 360 - przy tym drugim kwestia jaką masz obudowę. 

Nie wiem ile Ci tam ramu to zżera albo możesz się zastanowić nad 2x32GB DDR4 odpuszczając DDR5 które różnicy i tak tutaj nie zrobią

I co ważne - wrzuć dysk M.2 NVMe zarówno na system ale też na materiał + pluginy. 

Faktycznie o tym procku nie pomyślałem, co do AIO od be quieta w czym jest gorsze od wymienionych tu przez ciebie?

Ilość zużytego ramu jest zależna od projektu i nie moge jednoznacznie określić ile faktycznie potrzebuję, ale myślę ze 32GB ram w zupełności wystarczy, obecnie mam 12GB i nie widzę problemów. Właśnie zastanawiam się nad DDR4 a DDR5

14 godzin temu, remekk napisał:

be quieta w czym jest gorsze od wymienionych tu przez ciebie?

Nie jest ani szczególnie ciche ani szczególnie wydajne. 

14 godzin temu, remekk napisał:

Właśnie zastanawiam się nad DDR4 a DDR5

Różnice w cenie są dość małe. Jak możesz wziąć DDR5 bez obcinania na reszcie zestawu, śmiało bierz natomiast jak weźmiesz DDR4 to w kwestii wydajności się też nie cofniesz. 

Mało tego, pamiętaj też o CPU takich jak i5-13500 oraz i5-13600KF w których masz raptem 2 rdzeni i 4 wątki mniej - sporo kasy w kieszeni + można też dać tańsze mobo i tańsze chłodzenie. Za 1500 zł mniej masz np https://proline.pl/koszyk/3cfbb75e

W dniu 30.05.2023 o 07:54, kajtek. napisał:

Nie jest ani szczególnie ciche ani szczególnie wydajne. 

Różnice w cenie są dość małe. Jak możesz wziąć DDR5 bez obcinania na reszcie zestawu, śmiało bierz natomiast jak weźmiesz DDR4 to w kwestii wydajności się też nie cofniesz. 

Mało tego, pamiętaj też o CPU takich jak i5-13500 oraz i5-13600KF w których masz raptem 2 rdzeni i 4 wątki mniej - sporo kasy w kieszeni + można też dać tańsze mobo i tańsze chłodzenie. Za 1500 zł mniej masz np https://proline.pl/koszyk/3cfbb75e

Trochę poczytałem, na stronie fl studio piszą że zalecane procesory (jeżeli chodzi o intel) ti od i7 do i9. W związku z tym moją platformę postanowiłem postawić na I7 13700KF oraz DDR5 patrząc przyszłościowo komputer powinien mi wystarczyć na  dość długi czas, podaje link do zestawu i proszę o opinię czy coś może zmienić/zamienić ewentualnie dodać

https://www.morele.net/inventory/info/bec11221/

13 godzin temu, remekk napisał:

(jeżeli chodzi o intel) ti od i7 do i9.

Nowej generacji czy starej? Stare i7 to obecnie słabsze są od nowych i3. 

Przy i7 masz raptem 2 rdzeni i 4 wątki więcej niż przy obecnych i5 13500 oraz i5 13600KF

• Popieram 1
22 minuty temu, kajtek. napisał:

Nowej generacji czy starej?

To za co "my" tu dopłacamy? 

Za 4 mega cache więcej? 

Kurcze, kiedyś i7 vs i5 robiło wow, 2x więcej rdzeni, teraz? 16 vs 14, i nieco wyżej boostuje? 

Jak to napisałeś to... Przypomniało mi się jak patrzyłem na ogłoszenie chłopa co góry złota chciał za 11900k, a w testach(testy softów ala typowo do obróbki, pracy z materiałem) jak pamiętam pogryzł go "jakiś tam" 13600k :D

Czasy się zmieniają, rynek procesorów nieźle się wywrócił na plecki, a do tego jeszcze 4k... I w ogóle stopniowa popularyzacja rozdziałek ponad FHD.... 

Nieźle, nieźle. 

Edytowane przez wid3l3c