Passt 3 Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 Witam. Mam problem z drukowaniem czegoś na tej drukarce podłączonej z PC poprzez kabel USB. Mianowicie po całkowitym wyłączeniu drukarki i ponownym jej włączeniu nie chce mi niczego drukować z komputera. Musze wyjąć i ponownie włożyć kabel USB, wtedy zaczyna ponownie drukować. Jestem (prawie) pewny, że problem występuje tylko i wyłącznie jeśli podłączę drukarkę kablem do portu USB 3.2 Gen 2. Nie ma tego problemu jeśli drukarka jest podłączona do portu USB 2.0. Gdzie leży problem?? W płycie głównej, kablu USB ,czy drukarce?? Da radę to jakoś naprawić?? Dla mnie to jest duża lipa, bo jeśli za np. 4-5 lat będę chciał zmienić jednostkę centralną i płyta główna nie będzie miała portów USB 2.0 ,to drukarka jest dla mnie nieużywalna. Cytuj Link to post Share on other sites
Teshi 55 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Jeśli to faktycznie wersja dw to możesz ją przez wifi zainstalować i problem z USB odpada, pytanie czy da się tam ręcznie ustawić dane do wifi czy tylko przez sterownik z tymczasowym połączeniem usb tak jak jest w kilku drukarkach HP. Cytuj Link to post Share on other sites
Passt 3 Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Zainstalowałem również poprzez WiFi. Ale denerwuje mnie wtedy fakt, że za każdym razem po włączeniu urządzenia muszę łączyć drukarkę ręcznie z komputerem, choć zaznaczona jest opcja automatycznego łączenia sprzętu. OK. Problem (chyba) rozwiązany. Po wymianie 5-metrowego kabla na 1,8 metrowy (od HP) komputer za każdym razem widzi już drukarkę pomimo podłączenia jej do portu 3.2 gen 2. Cytuj Link to post Share on other sites
Teshi 55 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Zaloguj się na nią przez adres IP przez przeglądarkę, i na sztywno ustaw jej statyczne IP wtedy w sterowniku przypisz jej IP sztywne a nie jakieś WSD automatyczne i powinno działać. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Passt 3 Napisano 6 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 9 minut temu, Teshi napisał: Zaloguj się na nią przez adres IP przez przeglądarkę, i na sztywno ustaw jej statyczne IP wtedy w sterowniku przypisz jej IP sztywne a nie jakieś WSD automatyczne i powinno działać. Możesz dokładniej wytłumaczyć jak to zrobić?? Cytuj Link to post Share on other sites
Teshi 55 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 Nie znam na pamięć panelu ustawień w tym modelu, jak ją sparujesz z routerem, szukaj ustawień sieci TCP/IP i tam ustaw IP statyczne i ustaw jej z poza puli dhcp lub jakiś srodkowy np 166 końcówkę. Cytuj Link to post Share on other sites
wodego 1366 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 6 godzin temu, Teshi napisał: Zaloguj się na nią przez adres IP przez przeglądarkę, i na sztywno ustaw jej statyczne IP Statyczne IP dla danego urządzenia ustawia się na routerze. Cytuj Link to post Share on other sites
Teshi 55 Napisano 7 Maja 2023 Udostępnij Napisano 7 Maja 2023 10 godzin temu, wodego napisał: Statyczne IP dla danego urządzenia ustawia się na routerze. można tak wtedy urządzenie dalej pracuje w trybie dhcp , i nie trzeba ustawiać adresu statycznie w drukarce. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts