Ziemas 0 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Witam mam taki problem, że kupilem 2,5' dysk 500GB Toshiba wyciągniety z lapka MAC. Wczesniej byl tam system macowy. Dysk sformatowalem do NTFS i chcialem popartycjonowac i pojawil sie problem bo np. Acronis Disc Director pokazuje, że dysk jest nieobslugiwany to samo partition Magi. Nie mozna z dyskiem nic zrobic mimo, ze jest widoczny i mozna na niego dane wrzucac nie ma mowy o podzieleniu. na dysku Acronis widzi cos takiego EFI 200MB Fat32 (nieobslugiwany) jako jedna partycja potem 465GB (Nieobslugiwany) i na koniec 128MB nieprzydzielone. Wszystkie są na szaro i nie ma mozliwosci manewru. Prosze o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Zobacz Gparted programik linuxowy do partycji. Pierwsze z brzegu klik Cytuj Link to post Share on other sites
Ziemas 0 Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) ale ten gpart jest linuksowy a ja potrzebuje cos pod Windowsa sciagnalem jakas wersje 100 mb i tam nie ma nic do instalacji. Zamontowalem obraz w virtualnym napedzie i nie widze nic mi znanego z Windowsowych instalatorow Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez Ziemas Cytuj Link to post Share on other sites
Damian Szymański 16 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 Gparted jest bazowany na Linuksie, ale aby go uruchomić trzeba: a) nagrać pobrany obraz na płytę b) zamontować na dysku flash usb następnie uruchomić ponownie komp i ustawić aby bootował/startował z nośnika na którym mamy gparted i dalej tak jak być instalował system. Kiedy program się wczyta możesz zarządzać dyskami. Pozdro. Cytuj Link to post Share on other sites
blacklio 47 Napisano 9 Sierpnia 2011 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2011 (edytowane) Po co pod Windę?? Uruchamiasz Gparted z płyty (podobnie jak instalkę Windowsa) ale nic nie instalujesz od razu uruchamia się ten programik do tworzenia i dzielenia partycji. Programami z podWindy nic nie zrobisz z tym dyskiem. Edytowane 9 Sierpnia 2011 przez blacklio Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts