Bunsen 2 Napisano 1 Maja 2023 Udostępnij Napisano 1 Maja 2023 Cześć. Zastanawiam się nad zakupem 43 calowego monitora od Samsunga, dokładnie model M7 z wbudowanym smart tv. Dlaczego ten ? Podoba mi się jego wygląd plus ma smart tv a pracuję w pokoju, w którym zbytnio nie ma miejsca na dodatkowy tv, dlatego można mieć to razem. Do czego monitor ? Do internetu, programów typu SolidWorks, AutoCad, amatorsko do DaVinci, Photoshop, poza tym do filmów. Jedyne czego się obawiam to rozmiaru, czy nie będzie za duży. Robiłem już testy z kartonu, ale to nie do końca to samo. Mogę max 1,5m odsunąć się od monitora. Dużo osób pisze, że przy takiej wielkości to wystarczy 1m i będzie okey. Może ktoś miał do czynienia z takim kolosem i by wyraził swoje zdanie. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 ciężko mi powiedzieć, po pierwsze nie podałeś proporcji. Jeśli to kwadrat - 16:9 no to raczej będzie słabo. Miałem na biurku 32, 40" 16:9, teraz mam 35 21:9 i przesiadam się na 45 21:9. Najgorzej wspominam właśnie 16:9 40", przy ponad 1m latasz głową za oknami od lewej do prawej, jedyna zaleta jego to praca przy 4 oknach - da się już w miarę komfortowo to ogarnąć, ale ten ekran wspominam najgorzej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Bunsen 2 Napisano 2 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Niestety jest to proporcja 16:9 i gigantyczny prostokąt, kwadrat raczej nie pasuje. Prezentuje się bardzo fajnie dla mnie tylko czy aby nie będzie to strzał w kolano bo jednak wielkość tutaj powala. Jestem teraz w kropce... Jest też taki sam model Samsunga w wersji 32 calowej. Też 16:9 i prostokąt oraz płaski ekran. Myślę też nad 34' UltraWide, ale tutaj już filmy nie będą wyglądały tak dobrze, a wiadomo, że nie wszystko jest w takich proporcjach jak 21:9 ;/ A skalowane materiały nie zawsze wyglądają dobrze ;/ Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Napiszę Ci tak, znam dwie osoby które kupiły 21:9 chyba po mnie. Jedna nie wróciła do 16:9, druga stwierdziła, że 21:9 jest ok, ale monitor doszedł zepsuty. Do dwóch okien 21:9 jest świetne, nie latasz też głową góra dół (przynamniej przy moich 35"). Filmy - nie oglądam, ale te są w 21:9 więc masz wypełniony ekran. Gry - każda nowa wspiera 21:9, do starych są fixy. Jedyny minus, chyba jest jedna-dwie gry które mają cutscenki w 21:9 (destiny) i jedna, dwie, które mają cutscenki 21:9 w 16:9 (podwójne czarne tło) np. RDR2. Sunset overdrive będzie rozciągnięty (nie udało się nic z tym komukolwiek zrobić). No i w każdej grze musisz ustawić rozdzielczość + zmieniać FOV na wysoki. Ale to tylko taki drobny minus. Aplikacje - jw. - rzucasz komfortowo dwa okna. Kwadrat - ja tak pisze na 16:9, bo jak spojrzysz na to z 21:9 to tak to widzisz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11369 Napisano 13 Maja 2023 Udostępnij Napisano 13 Maja 2023 43 cale to zdecydowanie za dużo na biurko do pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 14 Maja 2023 Udostępnij Napisano 14 Maja 2023 Zobaczymy, zamówiłem LG 44,5 3440x1440 240Hz, najwyzej oddam. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts