Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć. Zastanawiam się nad zakupem 43 calowego monitora od Samsunga, dokładnie model M7 z wbudowanym smart tv. Dlaczego ten ? Podoba mi się jego wygląd plus ma smart tv a pracuję w pokoju, w którym zbytnio nie ma miejsca na dodatkowy tv, dlatego można mieć to razem. Do czego monitor ? Do internetu, programów typu SolidWorks, AutoCad, amatorsko do DaVinci, Photoshop, poza tym do filmów. Jedyne czego się obawiam to rozmiaru, czy nie będzie za duży. Robiłem już testy z kartonu, ale to nie do końca to samo. Mogę max 1,5m odsunąć się od monitora. Dużo osób pisze, że przy takiej wielkości to wystarczy 1m i będzie okey. Może ktoś miał do czynienia z takim kolosem i by wyraził swoje zdanie. 

ciężko mi powiedzieć, po pierwsze nie podałeś proporcji. Jeśli to kwadrat - 16:9 no to raczej będzie słabo.

Miałem na biurku 32, 40" 16:9, teraz mam 35 21:9 i przesiadam się na 45 21:9.

Najgorzej wspominam właśnie 16:9 40", przy ponad 1m latasz głową za oknami od lewej do prawej, jedyna zaleta jego to praca przy 4 oknach - da się już w miarę komfortowo to ogarnąć, ale ten ekran wspominam najgorzej.

• Lubię to 1

Niestety jest to proporcja 16:9 i gigantyczny prostokąt, kwadrat raczej nie pasuje. Prezentuje się bardzo fajnie dla mnie tylko czy aby nie będzie to strzał w kolano bo jednak wielkość tutaj powala.

Jestem teraz w kropce...

Jest też taki sam model Samsunga w wersji 32 calowej. Też 16:9 i prostokąt oraz płaski ekran.

Myślę też nad 34' UltraWide, ale tutaj już filmy nie będą wyglądały tak dobrze, a wiadomo, że nie wszystko jest w takich proporcjach jak 21:9 ;/ A skalowane materiały nie zawsze wyglądają dobrze ;/

Napiszę Ci tak, znam dwie osoby które kupiły 21:9 chyba po mnie. Jedna nie wróciła do 16:9, druga stwierdziła, że 21:9 jest ok, ale monitor doszedł zepsuty.

Do dwóch okien 21:9 jest świetne, nie latasz też głową góra dół (przynamniej przy moich 35").

Filmy - nie oglądam, ale te są w 21:9 więc masz wypełniony ekran.
Gry - każda nowa wspiera 21:9, do starych są fixy. Jedyny minus, chyba jest jedna-dwie gry które mają cutscenki w 21:9 (destiny) i jedna, dwie, które mają cutscenki 21:9 w 16:9 (podwójne czarne tło) np. RDR2. Sunset overdrive będzie rozciągnięty (nie udało się nic z tym komukolwiek zrobić). No i w każdej grze musisz ustawić rozdzielczość + zmieniać FOV na wysoki. Ale to tylko taki drobny minus.
Aplikacje - jw. - rzucasz komfortowo dwa okna.

Kwadrat - ja tak pisze na 16:9, bo jak spojrzysz na to z 21:9 to tak to widzisz.

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...