lukeboss 0 Napisano 25 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2023 Cześć, mam kilka PC, które muszą się przesiąść z Windowsa 10 na 11, jednak aplikacja Microsoft, która sprawdza czy PC spełnia wymagania pod 11stkę blokuje instalację i wywala komunikat, że aktualny procesor czy pozostałe nie spełnia wymagań, popularne triki z neta jak to ominąć też nie działają. Sprzęt to: Intel® Core™ i5-3450 CPU @ 3.10GHz Asus P8H61-M LE/USB3 16 GB DDR3-SDRAM Radeon RX 570 Series 4 GB SSD GOODRAM SAFM22.3 (system) HDD SAMSUNG HD502IJ Zasilacz Cooler Master MWE V2 500W Zakładam, że przy wymianie procka, trzeba wymienić też płytę główną, ram. Czy możecie coś polecić konkretnego w zestawie, może być na tym samym poziomie co aktualny sprzęt, bo był wystarczający na dane stanowisko - byleby przepuściło instalację, po najniższej cenie Lista obsługiwanych: Intel Core 8. generacji (Coffee Lake) Intel Core 9. generacji (Cofee Lake Refresh) Intel Core 10. generacji (Comet Lake i Ice Lake) Intel Core 11. generacji (Rocket Lake i Tiger Lake) Intel Xeon Skylake-SP Intel Xeon Cascade Lake-SP Intel Xeon Cooper Lake-SP Intel Xeon Ice Lake-SP AMD Ryzen 2000 AMD Ryzen 3000 AMD Ryzen 4000 AMD Ryzen 5000 AMD Ryzen Threadripper 2000 AMD Ryzen Threadripper 3000 AMD Ryzen Threadripper Pro 3000 AMD EPYC 2. generacji AMD EPYC 3. generacji Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 26 Kwietnia 2023 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2023 8 godzin temu, lukeboss napisał: może być na tym samym poziomie co aktualny sprzęt, bo był wystarczający na dane stanowisko - byleby przepuściło instalację, po najniższej cenie i3-10100f + Asrock H510M-HVS + 16GB DDR4 2666mhz wychodzi w okolicach 800zł. Cytuj Link to post Share on other sites
xpromar 1 Napisano 2 Maja 2023 Udostępnij Napisano 2 Maja 2023 Popularne triki czyli jakie? Bez problemy zainstalowałem win11 na procesorze Intel® Core™2 Duo T6600. Może to bardziej lenistwo, niż problem z instalacją, i nie odbieraj tego jako atak. Napisz gdzie jest problem w instalacji. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 instalator wymaga TPM 1.2, specyfikacja zaleca TPM 2.0 - nie napisałeś który TPM chcesz. Kup najtańszy procesor na rynku, płytę i ram - i tak będzie pewnie sporo mocniejszy niż to co masz teraz. Cytuj Link to post Share on other sites
lukeboss 0 Napisano 3 Maja 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 20 godzin temu, xpromar napisał: Popularne triki czyli jakie? Bez problemy zainstalowałem win11 na procesorze Intel® Core™2 Duo T6600. Może to bardziej lenistwo, niż problem z instalacją, i nie odbieraj tego jako atak. Napisz gdzie jest problem w instalacji. Korzystałem z programu Rufus https://rufus.ie/pl/# , który tworzy instalator, który rzekomo ma omijać moment instalacji w którym sprawdza się parametry komputera, niestety podczas instalacji wyskakuje komunikat, że instalator nie może sprawdzić czy komputer spełnia minimalne wymagania i na tym się kończy. Znasz inne sposoby? Cytuj Link to post Share on other sites
xpromar 1 Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Jaką wersję rufusa użyłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 Masz support 10tki jeszcze 2.5 roku.Korzystaj z lepszego systemu 21 godzin temu, xpromar napisał: Popularne triki czyli jakie? Bez problemy zainstalowałem win11 na procesorze Intel® Core™2 Duo T6600. Może to bardziej lenistwo, niż problem z instalacją, i nie odbieraj tego jako atak. Napisz gdzie jest problem w instalacji. A jest szczelny?Niektorzy na dysku maja wiecej niz gry z torenów Cytuj Link to post Share on other sites
xpromar 1 Napisano 3 Maja 2023 Udostępnij Napisano 3 Maja 2023 3 minuty temu, janek20 napisał: Masz support 10tki jeszcze 2.5 roku.Korzystaj z lepszego systemu A jest szczelny?Niektorzy na dysku maja wiecej niz gry z torenów Pytasz o to skąd mam win11? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 19 godzin temu, lukeboss napisał: Korzystałem z programu Rufus https://rufus.ie/pl/# , który tworzy instalator, który rzekomo ma omijać moment instalacji w którym sprawdza się parametry komputera, niestety podczas instalacji wyskakuje komunikat, że instalator nie może sprawdzić czy komputer spełnia minimalne wymagania i na tym się kończy. Znasz inne sposoby? Najnowszy rufus omija przymusowe logowanie, był sposób jeszcze ze skrótami klawiszowymi i ubjaniem procesów - chyba nie działa. Ale działa za to wpisanie maila no@thankyou.com - puści Ci instalator dalej bez konta. Cytuj Link to post Share on other sites
CrisPell 4852 Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 3 godziny temu, grzech1991 napisał: Najnowszy rufus omija przymusowe logowanie, był sposób jeszcze ze skrótami klawiszowymi i ubjaniem procesów - chyba nie działa. Ale działa za to wpisanie maila no@thankyou.com - puści Ci instalator dalej bez konta. No i po co to wszystko? Wystarczy shift+F10 podczas instalacji wklepujesz komendę OOBE\BYPASSNRO. Leci restart i dalej już po staremu "nie mam internetu" itp. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Maja 2023 Udostępnij Napisano 4 Maja 2023 Autorowi raczej chodziło o działający sposób na zainstalowanie win11 a nie o założenie konta lokalnego. Pytanie tylko czy win11 na tak starym sprzęcie ma sens i czy nie będzie np. problemu ze sterownikami. Z pierwszego posta wnioskuję że to jakiś sprzęt firmowy, więc lepiej żeby nie było zonka. W dniu 3.05.2023 o 01:44, xpromar napisał: Bez problemy zainstalowałem win11 na procesorze Intel® Core™2 Duo T6600 Wszystko działa bezproblemowo? Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 11 godzin temu, CrisPell napisał: No i po co to wszystko? Wystarczy shift+F10 podczas instalacji wklepujesz komendę OOBE\BYPASSNRO. Leci restart i dalej już po staremu "nie mam internetu" itp. Jesteś pewien, że to działa? Bo z tego co kojarzę to nie, ale mogę się mylić. 10 godzin temu, zbiku90 napisał: Wszystko działa bezproblemowo? Nie działa, windows 11 ma problemy poniżej intela 5th. Tj. na intelu 4th i niższym nie działa. Na core 2 duo ma problemy z działaniem nawet windows 10... Cytuj Link to post Share on other sites
xpromar 1 Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 14 godzin temu, zbiku90 napisał: Wszystko działa bezproblemowo? Oczywiście, system tylko nie aktualizuje automatycznie 22H2, ale na to też jest sposób i nie trzeba żadnych instalek robić czy innych głupot. 3 godziny temu, grzech1991 napisał: Jesteś pewien, że to działa? Bo z tego co kojarzę to nie, ale mogę się mylić. Nie działa, windows 11 ma problemy poniżej intela 5th. Tj. na intelu 4th i niższym nie działa. Na core 2 duo ma problemy z działaniem nawet windows 10... A co konkretnie nie działa, bo jestem ciekaw. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 5 Maja 2023 Udostępnij Napisano 5 Maja 2023 4 godziny temu, xpromar napisał: Oczywiście, system tylko nie aktualizuje automatycznie 22H2, ale na to też jest sposób Czyli nie działa, jak trzeba kombinować z czymś takim prostym jak aktualizacja systemu. Tzn. rozumiem że na prywatnym sprzęcie jak się ma czas i chęci to można się pobawić. Kiedyś jak mi się nudziło to na 32-bitowym iMacu zainstalowałem 64-bitowego Linuxa i działa jako tako do dzisiaj Ale do pracy to jednak wolałbym coś pewnego i stabilnego. Cytuj Link to post Share on other sites
xpromar 1 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 17 godzin temu, zbiku90 napisał: Czyli nie działa, jak trzeba kombinować z czymś takim prostym jak aktualizacja systemu. Tzn. rozumiem że na prywatnym sprzęcie jak się ma czas i chęci to można się pobawić. Kiedyś jak mi się nudziło to na 32-bitowym iMacu zainstalowałem 64-bitowego Linuxa i działa jako tako do dzisiaj Ale do pracy to jednak wolałbym coś pewnego i stabilnego. Czyli działa, instalujesz z obrazu jeden raz i tyle, późniejsze aktualizacje idą normalnie. Nie wiem w czym problem. Chyba że problemem jest też kliknięcie w przycisk uruchom ponownie. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 A co konkretnie nie działa, bo jestem ciekaw.Potrafi się wywalić na instalacji sterowników albo po instalacji. Próbowałem na dwóch intelach 4th. Na core 2 duo nawet windows 10 się wysypywał. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Link to post Share on other sites
xpromar 1 Napisano 6 Maja 2023 Udostępnij Napisano 6 Maja 2023 2 godziny temu, grzech1991 napisał: Potrafi się wywalić na instalacji sterowników albo po instalacji. Próbowałem na dwóch intelach 4th. Na core 2 duo nawet windows 10 się wysypywał. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk To dziwne, korzystam na i7-4Gen od jakiegoś pół roku i nic mi się jeszcze nie wysypało, na core 2 duo rak samo. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts