Skocz do zawartości

Kolor diod przy włączeniu i uśpieniu komputera

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Mateoo_,

Recommended Posts

• Rozwiązanie

Cześć, jakiś czas temu składałem komputer i przy odpalaniu mam sekwencję diod w kolorach:

Czerwony (przez chwilę) -> pomarańczowy (na sekundę) -> czerwony (na sekundę/dwie)-> Biały (przez kilka sekund) -> gaśnie dioda.
Wszystko działa poprawnie ale czytając różne fora widziałem, że pojawianie się czerwonej/pomarańczowej diody to zły znak i mimo wszystko chciałbym się zapytać czy ktoś się orientuję czy wszystko jest okej czy może jednak komputer informuje mnie, że któryś z podzespołów jest w nienajlepszej kondycji?

Drugą sprawą jest to, że podczas kliknięcia w guzik odpalają się wiatraki ale nic oprócz tego się nie dzieje(Podajże cały czas świeci się czerwona dioda/albo biała w razie potrzeby spróbuję go uśpić i dam informację w komentarzu), ekran jest czarny i muszę przytrzymać guzik zasilania żeby go wyłączyć, wtedy po chwili sam się włącza jakbym trzymając przycisk kliknął funkcję "uruchom ponownie" i wtedy już wszystko działa poprawnie (z tą samą sekwencją diod co w pierwszym pytaniu)

Z góry dziękuję za pomoc! :D

(Nowe) Oto podzespoły: 

1. Obudowa: SilentiumPC Signum SG7V Evo

2. Dysk SSD: Crucial 1TB M.2 Gen4 NVMe P5

3. Procesor: Intel Core i5-12600K

4. Karta graficzna: BRAK [Na razie jestem na zintegrowanej bo jestem przed zakupem RX6900XT]

5. Płyta główna: MSI PRO Z690-A DDR4

6. RAM: Corsair Vengeance RGB RT, DDR4 32GB 3600 MHz CL16

7. Chłodzenie: SilentiumPC Fera 5 ARGB

8. Zasilacz: Thermaltake Toughpower PF1 850W 80 Plus Platinum

Dodatkowe informacje z MSI Center:
- Wykorzystanie procesora: 0-2%
- Temperatura procesora: 35-38 stopni
- Tempreratura socketu procesora: 34 stopnie
- Wentylatory procesora: 13%

Edytowane przez Mateoo_
Dodanie informacji z MSI Center

Wszystko jest jak być powinno, komputer testuje sobie przy starcie poszczególne podzespoły czy jest wszystko ok. W momencie, kiedy jest jakiś problem, któraś dioda po prostu będzie świecić światłem ciągłym i nie zgaśnie oraz będzie to skutkowało tym, że komputer się nie włączy/zrestartuje. W instrukcji obsługi masz rozpiskę, która dioda odpowiada za jakie komponenty. 

• Dzięki 1

To super, trochę mnie to martwiło...
A wiesz może czemu nie idzie "obudzić" komputera z trybu uśpienia? przy poruszaniu myszką nic się nie dzieję, po kliknięciu włącznika wentylatory zaczynają się kręcić ale jest czarny ekran jakby komputer monitora nie wybudzał, dopiero po przytrzymaniu guzika komputer wyłącza się i jak wiatraki się zatrzymają to samoistnie się odpala i już wszystko działa.

Dzięki za pomoc! :)