Skocz do zawartości

Komputer stacjonarny 15 000 +/- grafika 2D, 3D, Render, Adobe, Unreal okazjonalne granie

Recommended Posts

Drodzy użytkownicy, przychodzę po pomoc. Używam już mocno wyniszczonego i wysłużonego laptopa jako stację roboczą do moich zadań (Asus RoG GTX 1070, 24 RAM, I7 6800HQ). Przez kilka lat w programach z którymi mam do czynienia dawał radę. Służył do renderowania w vray, pakiet Adobe (rówież video-edycji), Zbrush, Maya, Marvelous Designer, do tego samego również będzie służyć nowy komputer + okazjonalne granie. Moja jednoosobowa firma się rozrasta do dwuosobowej jestem więc zmuszony zakupić dwa nowe stacjonarne tym razem komputery. Laptop w nowych wersjach programów jak chociażby Unreal engine 5 już nie domaga. Komputer musi mieć i wydajny rendering GPU I CPU. Chciałbym na jeden komputer wydać do 15 000 +/-. zestaw 30 000. Sam gdzieś grzebiąc w newsach orientując się w tematyce wytypowałem jako najważniejsze podzespoły: 

Gigabyte GeForce RTX 4080 Eagle OC 16GB GDDR6X 

Procesor Intel Core i9-13900K Raptor Lake 3.0GHz LGA1700 Box

2x Pamięć Corsair Vengeance DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz

Na pozostałych podzespołach kompletnie się nie znam, proszę o budę bez monitora, akcesoriów itd. proszę o pomoc

P.S wybrałem zielonych, chociaż nie upieram się przy tym rozwiązaniu, Czytałem że ten procesor jest bardzo prądożerny i ogólnie ciężko go schłodzić, chociaż wydaje się że zielone sprzęty lepiej sobie radzą w zadaniach związanych z renderem. Wspomnę również że rok temu też pytałem o wymianę sprzętu, na tym forum jednak przetrzymałem ten zakupbo miałem możliwość pracy na czyimś sprzęcie z Titanem.

Do Twoich zastosowań tylko i wyłącznie karty zielonych z sterownikiem NVIDIA Studio.

Co do temperatur 13900K. Tak, ciężko drania schłodzić w pełnym obciążeniu bez limitów mocy ale możesz zrobić undervolting, który znacznie obniży pobór prądu zachowując cały czas pełną wydajność. Dodatkowo masz opcje na mobasach coś "ala" fabryczny undervolting i ogarniasz sprawę za jednym kliknięciem. Ale nawet jak tego nie zrobisz, i nawet jak te rdzenie będą Ci dobiajać do 100 stopni podczas renderowania po CPU, to też nie ma się czym przejmować bo strata wydajności jest nieodczuwalna, tam ucina zegary o 100-200 MHz, znów podbija, znów ucina i tak w kółko. 

https://proline.pl/koszyk/55d2db96 

Montaż 149 zł taniej z kodem PROPRO

Pamięci lepiej dać 2x32GB - mniejsze obciażenia dla kontrolera pamięci w CPU
Pojemność dysków wedle uznania. Dałem osobny SSD na system i soft + 2TB reszta, można dać 1x1TB itp. 

Co do UV CPU tutaj masz pokazane

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Czy tak wysokie temperatury procesora nie będą wpływać na jego "długość życia" ? Te komputery mogą renderować i po 2-3 tygodnie non stop. Nie warto jednak poszukać alternatywy ? Może dopłacić do chłodzenia? Overthrottling to jedno, druga sprawa to koszty prądu. Rozumiem że przy takiej mocy obliczeniowej taniej się nie da? Jeszcze jendo pytanie czy ta płyta główna będzie rozwojowa, Być może jak będą wychodzić kolejne generacje, będę zmuszony upgredować grafe i procek. Chcę się też zabezpieczyć na taką ewentualność.

Z góry dziękuję, pozdrawiam

Problemem i9 z napięciem auto jest taki, że najwydajniejsze gotowe układy chłodzenia nie są w stanie go schłodzić, a jak dodatkowo będziesz zawyżone napięcie, to zamiast ~ 330W procesor będzie brał i nawet okolice 400W. Także rozwiązaniem jest tutaj albo olanie tematu i jechanie tak jak jest, albo zrobienie undeervoltingu. 

Na pobór prądu lekarstwa nie ma, choć UV poprawi sytuację

Alternatywą może być tutaj o dziwo 7950X3D, który pobierać będzie w pełbym obciążeniu ~ 150W i nie ma nim wiekszych problemów z temperaturami, przy czym traci on do i9 około 5 000 punktów w R23 ale i tak wynik jest gruby, bo ponad 35 000. 

https://proline.pl/koszyk/c681c167

Przy obciążeniu i9-13900K 2-3 tygodnie non-stop, na dwóch takich stacjach z 13900K faktycznie zrobi się grubo. To jest 700W na godzinę bo tak jak liczę sobie na szybko to to będą okolice 250-350kWh

Dziękuję za pomoc i komentarze w tej kwestii. Trochę poszperałem i zdecydowałem podnieść swoje finanse i dorzucić jeszcze 2-3 tysiące. Wybieram AMD 3D, Wydaje się lepszy do moich zastosowań, nie boję się w nim aż tak bardzo temperatur i ultury pracy.
Pozwoliłem sobie stworzyć swój własny koszyk https://proline.pl/koszyk/75492d8d

uwzględniając podzespoły. Mocniejsza grafa, mocniejszy zasilacz, płyta główna pod kolor i inna obudowa, też pod kolor. Proszę o ocenę, ewentualnie o propozycję zmiany. Procesor i Grafika na pewno zostają. 

Edytowane przez DarkSerge7
brak odnośnika
  • 2 miesiące temu...

Dziękuję za wszystkie cenne opinie, i całą pomoc. Niestety musiałem się wstrzymać z kupnem. Minęły 3 miesiące i przymierzam się do zakupu. Czy ten zestaw nadal jest polecany czy jest coś co warto zmienić w tych zestawach w oparciu o te 3 miesiące przerwy :?:

Dzięki, z góry, pozdrawiam:)