Skocz do zawartości

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez domin616,

Recommended Posts

Cześć, zabrałem się za upgradowanie kompa płyta główna (no-name) socket FM1 

Aktualnie Kupiłem
AMD a6-3500 3x2,1 Ghz AMD Athlon II X4 641 4x2,8 Ghz
Nvidia GT 440 Cuda (1Gb) MSI GTX970 Gaming (4Gb)
zasilacz no-name 450W  Thermaltake SMART SE 530W
2x4gb ram 1333Mhz 1x8Gb RAM 1600MHz

Co waszym zdaniem powinienm jeszcze zmienić? Czy używać 2 kości 8gb+4gb z różnym taktowaniem czy lepiej zostawić jedno taktowanie?

• Smutne 1
  • Haha 1

No dobra to dokkupie drugą kość 8gb i nic więcej nie jestem wstanie zrobić bo to max tej płyty będzie. Komputer będzie używany do internetu + godzine dziennie w Warthuder, dotychczas był ogrywany na 20fps i ustawieniach minimalnych z wyłączeniem co można, mam nadzieje, że będzie stabilne 60 tylko tyle potrzebuje

19 godzin temu, domin616 napisał:

Czy warto zainwestować dodatkową 100 zł na zestaw  CPU APU AMD A6-3670K + Msi A55M-P33 FM1 ?

nie warto, to chyba podobny proc do athlona 641 .

Chcesz tanio i dobrze to kup i5 4gen za kilkadziesiat zł i najtańszą płytę h81 . Taki zestaw to koszt 150-180zł , ram  montujesz swój  . A różnica w wydajności całkiem znaczna . 

Kwestia ile chcesz wydać i co osiągnąć

Okej, dzięki. W weekend będę składał zestaw, jeżeli będzie lipa to faktycznie warto 200-300 stówki zainwestować w procek i płytę

Jak będzie niezadowalajace to zainwestuje tak jak mówisz w i5-4690k za 100 znalazlem i płyty h81 też do 100 się pokazują

• Rozwiązanie

Złożyłem cały zestaw wszystkie wiatraczki się kreca, zasilacz ramy i procek okej. niestety karta graficzna stwarza problemy, mam pojedynczy beep czyli wszystko okej, na monitorze pojawia się obraz i freeze. Po chwili pojedynczy beep troszkę dłuższy, nie sądzę że uszkodzona karta ale coś się niezgrywa płyta/karta. Masz może jakiś pomysł?

Płyta główna to Medion ms-7748, czy wymiana na h81 z nowym prockiem zazegna problem?

Komputer poprawił zwoje działanie dzięki CPU, ramom nie jest to super osiąg ale tak 10-15% szybszy, zainwestowałem jeszcze w płytę h81m- e33 oraz procesor i5-4590 (160 zł). Odezwę się w kolejny weekend jak poprawił wydajność zestaw. Dzięki za rady pozdrawiam 

Root casue: brak niektórych funkcji w BIOS
Poradnik jak krok po kroku polepszyć

https://forum.pclab.pl/topic/1179323-medion-ms-7681-v-32-lga1155-na-p67/?tab=comments#comment-14404824

Dzięki za zaangażowanie, tak czy siak w kolejny weekend wymieniam płyte i procka, ale zawsze nowe doswiadczenie