timiiiii 1 Napisano 22 Marca 2023 Udostępnij Napisano 22 Marca 2023 Od dluzszego czasu rozgladam sie za nowym komputerem. Mialem pojsc w 4070ti, ale ostatecznie chcialem zmniejszyc budzet i poszukac czegos uzywanego. Nigdy nie kupowalem uzywanej karty i bardzo obawiam sie o to ze trafie cos z koparki lub uszkodzonego. Znalazlem na allegro taka oferte: https://allegro.pl/oferta/karta-asus-rtx-3080-tuf-gaming-oc-10gb-gwarancja-13458456867 Z tego co widze to ta firma sprzedaje tych kart dosyc duzo - czy to moze znaczyc ze maja je z koparek? Z drugiej strony jest nr seryjny ktory na stronie Asusa pokazuje ze karta faktycznie jest na gwarancji do czerwca 2024. Czy to wyglada dobrze? Jesli nie to czym sie kierowac przy takim zakupie? Lepiej od osoby prywatnej czy od firmy z jakas tam ich gwarancja (wiekszosc opinii o sprzedajacym jest dobra)? Ewentualnie prosze o jakies linki. Interesuje mnie RTX 3080 do kwoty 2800-2900PLN. Z gory dziekuje. Cytuj Link to post Share on other sites
grzech1991 174 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 10 godzin temu, timiiiii napisał: trafie cos z koparki A w czym to przeszkadza? Mam w domu dwie takie karty, działają idealnie. Nie rozumiem za bardzo? Nie z koparki która była w kółko rozgrzewana i chłodzona jest lepsza xD? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Karty z koparki wymagają praktycznie na start prewencyjnej wymiany pasty oraz termopadów, a nie każdemu chce się w to bawić i nie na każdej karcie da się to (łatwo) zrobić bez utraty gw (jeśli takowa jeszcze jest). Dalej - modele z koparki mają "kilometry" nastukane na wentylatorach więc jest realnie spora szansa, że tuż po końcu gw czeka Cię ich wymiana (zwłaszcza te tańsze egzemplarze). @timiiiii musisz polować na bieżąco, bo ciekawsze sztuki szybko znikają. Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Szukaj takich ktore maja ponad rok gwarancji, na rynku w chwili obecnej jest bardzo duzo uzywek 3080 bo sporo osob przeszlo na 40xx, tak troche zgaduje ale mysle ze do Polski naplywaja takze karty z zachodu bo taki niemiec ktory zarabia pare razy wiecej nie bedzie przeciez kupowal uzywki, ta sama sytuacja z samochodami. A moze 3 lata gwarancji dobra cena https://allegro.pl/oferta/outlet-gainward-geforce-rtx-3080-phantom-10-gb-13312668240 Edytowane 23 Marca 2023 przez Genghis Khan 1 Cytuj Link to post Share on other sites
timiiiii 1 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 A szukalibyscie raczej od osob prywantych czy firm typu jak z pierwszego linku? Czy to nie ma znaczenia w ogole? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Jeśli osoba prywatna ma jedną sztukę, real foto pokazuję tą konkretną sztukę wciąż pracująca w budzie oraz na fakturze od gw jest ta sama osoba co sprzedaje to masz sporą szansę, że karta nie kopała za dużo. Najważniejsze czy jest gw; jeśli jest to skąd (sklep) i ile jej zostało. Pozostają jeszcze indywidualne kwestie moralne, bo ja prywatnie wolę dołożyć deko i odkupić kartę od osoby prywatnej niż w jakikolwiek sposób "wspomóc" Januszy, którzy biorąc złom paletami walnie przyczynili się do patologii, której byliśmy świadkami i jesteśmy "beneficjentami" (w postaci pojednanych cen za next gen, wciąż niezaprezentowanych kart segmentu średniego i niższego czy wciąż kosmicznie wysokich cen za fabrycznie nowe Ampery w wielu sklepach). 1 Cytuj Link to post Share on other sites
timiiiii 1 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 Godzinę temu, Rebelmind napisał: Jeśli osoba prywatna ma jedną sztukę, real foto pokazuję tą konkretną sztukę wciąż pracująca w budzie oraz na fakturze od gw jest ta sama osoba co sprzedaje to masz sporą szansę, że karta nie kopała za dużo. Najważniejsze czy jest gw; jeśli jest to skąd (sklep) i ile jej zostało. Pozostają jeszcze indywidualne kwestie moralne, bo ja prywatnie wolę dołożyć deko i odkupić kartę od osoby prywatnej niż w jakikolwiek sposób "wspomóc" Januszy, którzy biorąc złom paletami walnie przyczynili się do patologii, której byliśmy świadkami i jesteśmy "beneficjentami" (w postaci pojednanych cen za next gen, wciąż niezaprezentowanych kart segmentu średniego i niższego czy wciąż kosmicznie wysokich cen za fabrycznie nowe Ampery w wielu sklepach). z drugiej strony kupujac od firmy na allegro mam mozliwosc zwrotu (od osoby prywatnej roznie z tym moze byc, wiadomo jak to dziala). w kazdym badz razie dzieki za rade Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 56 minut temu, timiiiii napisał: z drugiej strony kupujac od firmy na allegro mam mozliwosc zwrotu Tylko jeśli firma udostępnia taką możliwość Cytuj Link to post Share on other sites
timiiiii 1 Napisano 23 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 32 minuty temu, Rebelmind napisał: Tylko jeśli firma udostępnia taką możliwość jak sprzedaje na allegro z konta firmiwego to ma obowiazek udostepniac. co powiecie na takie cos: https://www.olx.pl/d/oferta/rtx-3080-palit-gaming-pro-10gb-CID99-IDTGk6x.html moglbym ogladnac na miejscu Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 To nie jest ten sam Palit co przy Maxwellach, nie mniej konstrukcja jest poprawna - przy czym ja bym nie dał 2850 PLN za ten model, 2600 to górny max. 1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 6 godzin temu, Rebelmind napisał: na fakturze od gw jest ta sama osoba co sprzedaje Z tym bywa różnie bo sporo osób (w tym ja) kupowało w tamtym okresie od scalperów, niby rozpakowywałem nową kartę z folii ale pierwszym właścicielem nie jestem. Co do ceny to jw. za 3080 10gb okolice 2500zł to "dobra" cena. Poszukiwanie lokalnych ofert z możliwością sprawdzenia czy np. cewki zbytnio nie piszczą jest dobrym pomysłem. Za 2800-2900 to osobiście już bym wolał nową, nieużywaną rx 6800xt z 16gb vram. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13230 Napisano 23 Marca 2023 Udostępnij Napisano 23 Marca 2023 (edytowane) Za 2979. https://www.morele.net/karta-graficzna-power-color-radeon-rx-6800-xt-red-dragon-oc-16gb-gddr6-axrx-6800xt-16gbd6-3dhr-oc-5946212/?utm_source=smda_conv&utm_medium=Convertiser&utm_campaign=IN_Convertiser&cvrid=CVR.1570.1c004n1dgf9t.2788.content-sites..7d0d67df6af1a2fdcf3550d85e029e0b&utm_term=&utm_content=www.digidip.net Za 3099. https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-powercolor-radeon-6800xt-red-dragon-16gb-gddr6?utm_campaign=2023.03&utm_medium=linktxt&utm_source=fCAdkEcDcq&utm_content=3129955 Edytowane 23 Marca 2023 przez MiK 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts