Skocz do zawartości

Zamulający zacinający się komputer podczas aktualizacji gier, lub ściągania plików z internetu.

Recommended Posts

Problem polega na tym że podczas np ściągania jak i instalowania gier np na steam lub normalnie komputer tak zamula i zacina się że nie nie da się na nim praktycznie nic robić, problem już istniał jak juz kupiłem te dyski nowe i był inny windows 10 którego wcześniej instalowałem na nowo kilka razy ale nic to nie dawało, czy takie coś jest normalne że to wszystko tak zamula i się zacina ?, po prostu te szybkości dysków są zbyt małe i tak się dzieje czy co jest nie tak ?, ktoś pomoże ? 

Moje podzespoły to: 

i5 13400F

ddr4 16 gb 3733

asus prime b660M-A D4
corsair 650 w 

dysk ssd 500 gb zapis około 450 odczyt około 450 na nim jest zainstalowany windows 11
dysk talerzowy 500 gb zapis około 130 odczyt około 130 

Funkcja na raw 10 włączona, dodam jeszcze że jak ściągam na dysk hdd to mniej muli lub wcale, gorzej z ssd tak jakby system i ściaganie instalowanie nie dawało rady dobrze działać razem, dodam że mam dość szybki internet 1 gb więc może dysk nie wyrabia z szybkością pobierania i zapisu ?

641005232_Zrzutekranu2023-03-10142949.png.591087bb8b9f367a1cce581514f7f73a.png1359284738_Zrzutekranu2023-03-10142835.png.d10bb4fce4caba4b9f9f28ddc75e0ce5.png

Edytowane przez xylom

Ja bym odłączył HDD całkowicie i na samym SSd zobaczył jak będzie. Miewałem kiedyś przypadki, ze SSD zamulał od HDD mimo, że HDD działał bez żadnego problemu.

Jak pobierasz i instalujesz coś to ile procent zużycia dyskó∑ pokazuje Windows w menadżerze zadań czy jak to się tam nazywa bo ja mam od 2 lat lekki brak nazewnictwa z Windowsa gdyż u siebie mam macOS :P 

• Dzięki 1

Tu akurat odłączenie dysku HDD nic nie pomoże, obydwa dyski mają błędy przy parametrze mówiącym o komunikacji dysk - płyta główna. Może to być wina płyty głównej, która ma uszkodzone gniazda SATA bądź kable SATA są uszkodzone. Autor wątku może pozmieniać gniazda SATA i sprawdzić czy nadal będą problemy, a potem kable SATA, ale skoro obydwa dyski wykazują tu błędy to wina płyty głównej jest. Dodatkowo dysk C ma błędy przy parametrze AA czyli bad blocki.

• Dzięki 1

Ten problem już występował na starej płycie głównej, więc wątpię żeby to była płyta główna, kable sata o ile pamiętam to kiedyś dawałem inne i było to samo. Zauważyłem że jak steam pokazuje użycie dysku około 500 mb to wtedy tak zamula i się zacina później jest spadek do 6 mb i działa normalnie. Wyłączyłem dysk hdd z poziomu windows i nie pomogło nic.

Edytowane przez xylom

Teraz pobieram i instaluje na dysku hdd i problem nie występuje z czego zapis to tylko około 50 mb a nie jak na ssd 500 mb wiec problem był by z ssd ?, trochę nie czaje bo gry wczytują się szybko sam windows też wczytuje się szybko a kopiowanie plików z dysku na dysk lub dysk dysk też działa bez zacinania się, jedynie problem występuje podczas pobierania i instalowania gier. system oryginalny przeskok z 10 na 11. 

Jeszcze jedna ważna sprawa, kiedy zmieniałem podzespoły płyta,procesor,ram,karta graficzna komputera to nie instalowałem na nowo windowsa, stare podzespoły miały po 11 lat może tu jest problem ?

Edytowane przez xylom

Na hdd nigdy nie miałem zainstalowanego systemu bo pierwszy dysk kupiony to był ssd a potem hdd, musiałbym na nowo wszystko instalować na hdd, jeszcze w sumie myślę że coś faktycznie jest nie tak z tym kablem. 

Te błędy na C7 wcale nie muszą oznaczać fizycznego uszkodzenia, np. płyty (złącza sata) czy przewodu sata bo równie dobrze może być to od obluzowanego przewodu sygnałowego. Ilość tych błędów nie będzie maleć. Trzeba tylko obserwować czy się nie powiększa ta liczba błędów na C7 bo jeśli będzie wzrastać to wtedy wiadomo że jest coś jest nie tak przy komunikacji HDD z płytą i wtedy podmiana przewodu sygnałowego może pomóc. Też mam HDD w komputerze (nawet 3) i na każdym jest już określona ilość tych błędów a najwięcej na najstarszym HDD 120GB (PATA).

Edytowane przez toska78
  • Dzięki 1

Tylko właśnie, na poprzedniej płycie głównej też tak było więc albo kable SATA albo coś się dzieje z gniazdami dysków. Dwie płyty główne i dwa uszkodzone kontrolery to by był naprawdę pech.

• Dzięki 1
2 godziny temu, BlackCoffe napisał:

Tylko właśnie, na poprzedniej płycie głównej też tak było więc albo kable SATA albo coś się dzieje z gniazdami dysków. Dwie płyty główne i dwa uszkodzone kontrolery to by był naprawdę pech.

Dyski też mają swoje kontrolery :) 

• Dzięki 1