Skocz do zawartości

RTX 3090 vs RTX4070Ti

Recommended Posts

Cześć,
Chciałbym zakupić na dniach kartę graficzną do zestawu:
Ryzen 7 7700X
Asus Strix B650E-F
Kingston 2x16GB
Corsair RM850x
Planowałem na początku planowałem wydać 3k i kupić 3080, ale teraz mam możliwość kupić Zotac 3090 Trinity OC za 2800PLN lub poszukać coś pokroju 3090 Asus Strix, ale cenowo to często 3300+. 

I teraz się zastanawiam czy kombinować z poszukiwaniem np. takeigo Strix czy brać Zotac-a lub przskoczyć o +-1500-1700 na 4070Ti

W takiej cenie to bym się nie zastanawiał tylko brał tą 3090. Niedawno swojego Ausa TUF 3090 sprzedałem za 3800 zł. Jak nie zależy Ci na dlls 3.0, frame generation i niższym poboru prądu to kup tego Zotaca ;)

Po pierwsze: karty RTX 3090 nigdy nie miały ograniczenia LHR 

Po drugie: połowa pamięci w RTX 3090 jest na drugiej stronie PCB, przez co pracuje w wyższej temperaturze. 

Proszę mieć to na uwadze podczas dokonywania zakupów. 

48 minut temu, Artok napisał:

Po pierwsze: karty RTX 3090 nigdy nie miały ograniczenia LHR 

Po drugie: połowa pamięci w RTX 3090 jest na drugiej stronie PCB, przez co pracuje w wyższej temperaturze. 

Proszę mieć to na uwadze podczas dokonywania zakupów. 

W cenie 2800 zł to jest dobra okazja ;)

3090 = Kupujesz kartę z bogatym bagażem doświadczeń w klimacie ETH, gdzie na dzień dobry możesz w ciemno zakładać wymianę termopadów i/lub pasty. Ja bym tych 4070 Ti jednak z góry nie przekreślał. 

• Popieram 2

Kupiłem używaną RTX 3090 Manili która na pewno kopała . Karty wymienionej marki były krótko dostępne u dwóch sprzedawców na Allegro i OLX i dość szybko się sprzedały. Kupiłem na Allegro ponieważ miałem możliwość 14-to dniowego zwrotu. To wystarczająco długi czas by spokojnie przetestować sprzęt. Karta  oczywiście została u mnie. Temperatury były przyzwoite ale dla pewności i spokoju na lata wymieniłem termopady, dodatkowo przy pamięciach zastosowałem blaszki miedziane. Temperatury po tescie w Blenderze 3.4.0: gpu/ hot spot/ ram : 63/83/72.

Karta  zastąpiła GTX 1080ti . Służyć będzie do grania a także do zabawy ze "stable diffusion".

RTX 4070 ti w porównaniu do 3090 jest byt droga a największą jej wadą jest wykastrowany podsystem pamięci ram.

Edytowane przez SzaRRy