mutissj 2199 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 Witam, dziś rano włączam kompa, 1. Natychmiast zaczyna coś głośno chuczyć w kompie. 2. system nie chciał się załadować, 3. po klepnięciu obudowy ucichło, (ale ładowanie dalej stało) 4. zrobiłem restart, wyskoczył błąd 5. wchodzę w bios - dysk systemowy nie jest widoczny 6. wyciągnąłem dysk, popatrzałem, trochę zakurzony, ponieważ chłodzony (2x 40mm fan) 7. odpalam kompa, systemowy CHKDSK się włącza, wykrywa błędy, naprawia, restart... 8. wstał system. HD tune dodał trzeci pasek żółty...(uknown atribute) http://img24.imageshack.us/img24/1537/beztytuuuqm.png wartości "Raw Read Error Rate" i "Seek Error Rate" już od pewnego czasu sypią błędami, errorami dysk twardy: Maxtor DiamondMax 22 - 500 GB, bufor 32mb, 7200RPM, oznaczenie modelu widoczny na sreenie HDtune, pytania: czy jest się czym martwić? lub ile ten dysk pożyję?, myślałem też nad zmianą na inny dysk, tylko nie wiem czy seria samsung F3 będzie szybsza od mojego obecnego, gdyż zauważyłem że ma mniejszy bufor ~16mb? Zapraszam do odpowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
Madzina 47 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 niektórzy mówią, że stig widział den dysk od wewnątrz... i się przeraził a więc, sprawny dysk żółtych "kreseczek" mieć nie powinien. jak masz kasę to wymień go na nowy a z tego zrób "magazyn rzeczy nie potrzebnych" i jak padnie zupełnie żebyś nie płakał 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 31 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 a wie ktoś może czy dysk F3 będzie szybszy od tego mojego DiamondMax 22? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts