Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się nad wymianą obecnej karty graficznej HD4830(720/1050) na HD 6850. Zastanawiam się czy mój procesor E5200(3,33GHz) ogarnie tą grafikę. I jeszcze pozostaje kwestia zasilacza czy sobie poradzi z taką konfiguracją... Zasilacz to MODECOM MC-400, który ma na liniach 12V1 i V2 po 18A.

Jest sens w ogóle się w takie coś pakować?! We wymianie procesora nie widzę sensu... Jeśli już to całej platformy...

Zabawa będzie miała sens, gdy wyciśniesz troche więcej z procesora ok 3,8-4,0 GHz.

Mam 6870 oraz i5 750 i karta dopiero pokazała swoje możliwości, gdy podkręciłem procka do 4GHz.

Co do zasilacza to sie nie wypowiadam, ale skoro ma dwie linie po 18A to powinno wystarczyć.

Przy obecnej konfiguracji 3Dmark06 ok14000 pkt. max co możesz osiągnąć z tym prockiem to ok 18000 pkt.

We wymianie procesora nie widzę sensu...

Można by wymienić procka na Q6600 G0, za 300zł spokojnie kupisz. A zysk wydajności w nowych grach może być duży. A jeśli nie to myślę że nic szybszego jak HD5830 / HD6790 / GTX460 192b nie ma sensu ładować do tego Pentiuma.

Z waszych odpowiedzi wynika, że w sumie mogę się szarpnąć na tego HD6850 z tym, że muszę podkręcić proca do ok. 4GHz. Sądzę, że powinien tyle pójść. Teraz idzie na boxowym chłodzeniu bez podnoszenia napięcia 3,33 GHz. Przejrzałem już parę innych forów i ludziska ładują takie grafiki do tych procków i w miarę to dobrze działa. Zdarzali się nawet fanatycy, którzy pod ten procesor ładowali nawet HD5870... To już wg mnie raczej przesada;P

do patrykk1998305:

Bez problemu poczekam;) sam jestem ciekaw jak to Tobie będzie śmigać.

Tylko nasuwa się kwestia: Czy ten zasilacz wyrobi po takim OC procesora...?

Edytowane przez chaccaron

Heh , jakieś jaja w tym teście

w Crysis 2 e5200 ma lepszą wydajnośc niż i7 870

PS. Dalej sprawdzając testy wychodzi na to że wystarczy podkrecić tego e5200 na ponad 3.5 ghz i starszy spokojnie do wszystkich gier w tandeme z AMD 5870

Edytowane przez airborne82