Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

Mam i6 6600 + GTX1660 TI i myślę, że jest to czas na zmiany. Interesuje mnie zmiana platformy na coś nowszego, potrzebuje CPU + chłodzenie procka, RAM, MOBO, PSU, Obudowę i ewentualnie kartę WiFi

Myślałem nad platforma z Intel Core i5-13XXX na pokładzie - nie mam założonego odgórnie budżetu, ale nie chce szaleć.

Komputer domowy, pewnie co jakiś czas będę na nim grał. Prawdopodobnie do zestawu wejdzie HD 5700 XT.

Na czym mi zależy? Raczej na tym, żebym miał spokój na kilka lat, patrząc na mój sprzęt widać, że nie jestem wielkim fanem ulepszania. (CPU z 2016, GPU z 2019)

Mam jeszcze Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500 więc dysk chyba(?) nie będzie mi potrzebny.

Nie chcę żadnego rgb, kolorków itp. Obudowa musi być stonowana i mieć maksymalnie 22cm szerokości, długość bez ograniczeń.

Pytanie do was - warto iść pod intela? Jakie mobo i reszta dodatków do tego zestawu? PSU myślę, że może być z zapasem, żeby jakaś sensowna karta mogła być wsadzona w swoim czasie 

Za 3500 masz https://proline.pl/koszyk/c3716414

13500, MOBO z wifi, 32GB RAM 3600MHz, lepsze chlodzenke na CPU, w miarę prosta obudowa Fractala szeroka na 215mm, zasilacz z dużym zapasem mocy i złączem 12VHPWR gdybyś chciał tam kiedyś wrzucić GPU pokroju 4070TI.

13 godzin temu, Mateusz9522 napisał:

Mam jeszcze Crucial 1TB 2,5" SATA SSD MX500 więc dysk chyba(?) nie będzie mi potrzebny.

To już zależy ile miejsca potrzebujesz ale zawsze możesz dorzucić sobie 1-2TB na M.2.