Sebaszewa93 0 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Witam, nie wiem czy dobry dzial wybralem, ale mam nastepujacy dylemat. zastanawiam sie nad dwoma CPU i5-13600k vs ryzen 5800x3d. Nie wiem co jest lepsze do gier fps tj. Csgo, Valorant. Pewien facet na youtube robil testy i mowil, ze 5800x3d moze miec problemy z plynnoscia(microstuttering) i ogolnie gorsze doswiadczenia z opoznieniami w takich grach (kiedy bede szybko ruszal myszka, a ze jestem low sensitivity graczem to wykonuje duzo szybkich ruchow) z powodu takiego, ze w tym procesorze nie da sie zablokowac taktowania rdzeni (w sensie stale taktowanie). I moje pytanie do was czy rzeczywiscie jesli wybiore 5800x3d doswiadcze tych micro zaciec przy szybkich ruchach myszki i ogolnie gorsze opoznienia niz z procesorem, ktory ma ustawione stale taktowanie(fixed)? Mam nadzieje, ze mnie rozumiecie i pomozecie bo juz 2 tygodnie czytam ogladam testy i wiem, ze 5800x3d ma ogolnie lepsze fpsy(przynajmniej w valorant), no ale nie da sie zablokowac taktowania i ten filmik strasznie mi zmienil myslenie..bylem, juz przekonany, ze wezme 5800x3d i nagle natknalem sie na ten filmik.. To jest link do tego benchmarku: https://youtu.be/b1oCvYaKdbE od minuty 15:30 zaczyna mowic o tym, ze to jest wlasnie problem w tym procesorze(5800x3d). Czy to jest rzeczywiscie prawda? Czy facet nie wie co gada? Widzialem posty, ze ludze niby maja w CSgo microstuttering na tym cpu, ze sa niby skoki frametime na tym procku, prawda to? Edytowane 15 Marca 2023 przez Sebaszewa93 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Csgo nie korzysta praktycznie z warstwowego kesza, Valorant bodajze rowniez. Jesli tylko te gierki wchodza w gre ORAZ grasz na takim poziomie, gdzie zaczynasz dostrzegac te mikro-przyciecia w dynamicznych scenach na AMD -> Intel only. 13600k, plyta B660 (bo ten CPU nie potrzebuje zadnego OC, tylko UV) do tego pamiatki ktore pogonisz 4000+ MHz Gear1; Mialem 13600k, wrocilem do 12700k -> sredni fps na Raptorze jest minilanie wiekszy, ale 1%low na i7 jest wyzszy. Reszta sprzetu jaka bedzie? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Testy w sieci z reguły oferują różne wyniki, w zależności od tego kto i jak testuje, czy potrafi to robić, i ewentualnie po której stronie leży jego sympatia, czerwonej czy niebieskiej. Bierz Intela, oferuje on bardzo dobrą, a przede wszystkim równą wydajność, kaszanki są chimeryczne. Edytowane 2 Marca 2023 przez Mst74 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Zarzucasz mi @Mst74, ze jestem fanem z jednej z marek? :p A powiesz mi ktorej? Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 No nie wiem, jak tak patrzę w siga to...chyba stawiałbym na AMD. Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Ogolnie to 13600k mnie troche wiecej wyniesie(chodzi o plyty glowne) ;/, a mam okrojony budzet, ale z drugiej strony wole doplacic te 3,4 stowy, jezeli na prawde gra jest warta swieczki, bo skoro na 5800x3d sa lepsze fpsy to co w koncu bedze lepsze, troche gorsze low fps i stale taktowanie cpu czy lepsze fpsy ale nie zablokowany zegar. Czy jest rzeczywiscie taka roznica miedzy dynamicznym taktowaniem tak jak jest to wymuszone w 5800x3d niz jak sobie ustawie stale taktowanie?, a czy moze to wogole nie ma wplywu na to o czym pisze i licza sie tylko liczby (czyli 0,1% i 1%)? ten filmik goscia strasznie namieszal w glowie i nie wiem komu wierzyc w tej kwestii.. Edytowane 15 Marca 2023 przez Sebaszewa93 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 5800x3d + B550 wyniesie Cie tyle samo LUB prawie tyle samo, co B660m + 13600kf; do tego procka serio nie potrzeba Z690, bo jemu fabryczne zegary spokojnie wystarcza; poza tym w CSgo tracisz najwiekszy atut 5800X3D: kesz lezy odlogiem; to juz Ryzen 5 7600 wypada lepiej w tej grze lepiej, ze nie wspomne o nie pierwszej swiezosci 12600k: https://ithardware.pl/testyirecenzje/i5_13400f_vs_ryzen_5_7600_test_procesorow-25871-10.html Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 No dobrze, ale 1 kwestia, jezeli kupuje procesor z wersja K to juz z mysla o oc, bede mial chlodzenie aio 280mm takze z chlodzeniem nie bedzie problemu 2 kwestia nie czytales co pisze :). Pisalem, ze kiedys mainowalem csgo, ale od 2 lat gram tylko w valorant, a w tej grze jesli chodzi o fpsy 5800x3d wypada lepiej, no ale dalej mi nie odpowiedziales na moje glowne pytanie odnosnie dynamic vs fixed clock, tego co gadal gosc w filmie na temat 5800x3d( kwestia latency, input laga) czy to rzeczywiscie tak jest. Moj 1 procesor to byl 7500 i powlaczane wszystkie c-state byly, zegar latal jak chcial bo ten intel boost byl i zbalansowany tryb zasilania i nie pamietam, zebym mial problem w csgo z input lagiem i z plynnoscia (z 10 lat temu to bylo)wiec moze ten gosc z filmiku gada bzdury i nie ma to wplywu na myszke, mikro zaciecia, input laga itd? @Rebelmind @Mst74 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 A to sorry, Valoranta niestety nie gralem i nie wypowiem sie wiecej. Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Dobrze, a z ktorym procesorem cs go bedzie bardziej responsywny? czy w grach fps odczuje roznice w jakichkolwiek opoznieniach czy to systemu czy myszki miedzy 13600k a 5800x3d?(pomijam kwestie fpsow) @Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Procesor nie zrobi żadnej różnicy w tym wypadku, a że obie platformy można w zasadzie uznać za martwe, bierz co tańsze. Ja bym wybrał 13600k, bo szybkość Intela bierze się z architektury proca, a AMD ma doczepione swego rodzaju turbo które nie zawsze odpala. Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 3 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 @mst74 Co masz na mysli "turbo, ktore nie zawsze odpala"? Mozesz rozwinac mysl? Cytuj Link to post Share on other sites
Mst74 154 Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Chodzi o cache który w zamyśle AMD miał być łatwym i szybkim sposobem na dopalenie osiągów procesora 5800X w grach, był on zauważalnie słabszy od Intela więc wymyślili sobie że duża ilość szybkiej "kaszy" pozwoli na zniwelowanie słabości samej architektury. Wyszło im po części bo nie każda gra z tego korzysta, a więc "turbo" albo działa albo nie, niekiedy procesor bywa nawet wolniejszy od swego przodka pozbawionego "kaszy3D". 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 I w takiej sytuacji można by spokojnie polecić takiego R5 7600... gdyby tylko szło go kupić w zestawie z płytą za 500-600 PLN Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 mysle nad tym 12700k lub 13600k jaka plyta do tych prockow do 700 zl? Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 Asus Z690-P D4 jest akurat w promocji w Krs za 800 PLN https://www.krsystem.pl/asus_prime_z690p_d4_s1700_4ddr4_dphdmi_m.2_atx-item-66956.html Zważywszy na fakt, dobre B660 płyty są symbolicznie tańsze (MSI Pro - A, Bazooka) lub droższe (Mortar, Tomahawk) myślę warto rozważyć Asusa. Jeśli jednak budżet ma znaczenie, Asus B660M-A za ~500 PLN tj nadal absolutne minimum, przy czym do 12700k/13600k musiałbyś koniecznie zrobić UV na nim oraz ustawić dla obu CPU limit 125W. https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-b660m-a-d4-9639737 Tu masz test. Zobacz jakie temperatury notuje sekcja VRM dla tego najtańszego Asusa oraz 12700 bez limitów (20:14) oraz dla porównania zobacz jakie temperatury są przy nielimitowanym 12600k (21:50). Ten drugi wynik możesz przyjść jako symulacje 12700k/13600k z limitem TDP, przy czym jestem niemalże pewien że temperatury po UV i z limitem TDP będą i tak niższe jeśli masz jakokolwiek ruch powietrza w budzie. Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 5 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 (edytowane) 1. Czyli na tej Asus Z690-P D4 wykorzystam w pelni potencjal tych prockow? ktora bedzie lepsza: MSI PRO B660M-A czy Asus Z690-P D4 2. UV robi sie na tych prockach zawsze bez wzgledu na mobo? 3. O co chodzi z tym limitem? Po co go ustawiac? Nie chce po prostu przeplacac niepotrzebnie jezeli nie przelozy to sie zupelnie na dzialanie gry. Edytowane 6 Marca 2023 przez Sebaszewa93 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 6 Marca 2023 Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 1) Różnica pomiędzy Z690 a B660 ograniczy się do OC procesora (nieistotne, jeśli nie zamierzasz tego robić) oraz wynikającej z tego mocniejszej sekcji zasilania (pomijalne jeśli j/w nie będzie OC oraz bierzesz pod uwagę przyzwoitą płytę B660) głównie. Płyty Z690 zazwyczaj są też lepiej wyposażone (więcej portów USB / Sata /m.2, lepsze audio itp) ale nie jest to reguła. 2) odblokowany Raptor = UV, niezależnie od modelu CPU. Te procki mają fabrycznie skopane napięcia podawane przez płytę (stanowczo za wysokie) 3) chcesz dłuższą wersję wytłumaczenia czy krótszą? Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Sorry praca i nie mam kiedy pisca.. 1. z tego co czytalem to ogolnie te procki za duzo to sie nie kreca, znaczy nie ma jakiegos wiekszego wzrostu czy nie racja? Ale ogolnie chce taka plyte, ktora obsluzy takze OC, chce miec ten zapas w razie w. 2. Rozumiem, czyli ustawia sie sztywno napiecie tak? 3. Ogladalem ten twoj filmik i te plyty maja jakies ograniczenie mocy dla procka jakby? i przeklada to sie na wydajnosc tez? ze blokuje wtedy troche procka? I jak cos to lepiej brac wtedy ta plyte co ma wiekszy limit tej mocy czyli np. ta z 200w ? Na tej Asus Z690-P D4 tez sa te limity? @Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) Na płytach Z690 nie ma limitów mocy (chociaż na niektórych paździerzach powinny być), na niektórych B660 są (te najtańsze absolutnie golasy). Te limity pochodzą bezpośrednio od Intela i są po to, by procesor podczas pracy mieścił się w deklarowanej specyfikacji dla budżetu energetycznego. Jeśli zdejmiesz te limity to płyta będzie musiała być w stanie dostarczyć więcej energii (wymaga bardziej rozbudowanej sekcji zasilania, która przez to wymaga lepszego chłodzenia; procesie sam będzie się bardziej grzał i też będzie potrzebował lepszego chłodzenia). W grach owe większe limity mocy rzadko mają znaczenie, bo procesor praktycznie i tak nie zbliża się do tych limitów (aczkolwiek są gry, gdzie potrafi pobrać więcej 'papu'). 11 godzin temu, Sebaszewa93 napisał: . z tego co czytalem to ogolnie te procki za duzo to sie nie kreca, znaczy nie ma jakiegos wiekszego wzrostu czy nie racja? https://www.purepc.pl/test-procesorow-intel-core-i5-13600k-vs-amd-ryzen-5-7600x-wiecej-rdzeni-i-swietna-wydajnosc-porownanie-w-grach-i-programach?page=0,31 Akurat 13600k kręci się jak głupi ale faktycznie już nawet wyjściowa wydajność jest bardzo satysfakcjonująca. Jeśli weźmiesz tego Asusa Z690 (o ile jeszcze jest promocja) to zawsze masz opcje żeby to OC zrobić jeśli będziesz miał taki kaprys. 11 godzin temu, Sebaszewa93 napisał: Rozumiem, czyli ustawia sie sztywno napiecie tak? Możesz ustawić napięcia na sztywno (ja tak miałem przy swoim 13600kf), możesz też operować ujemnym ofsetem (płyta będzie płynnie zmieniać napięcie w zależności od potrzeby, ale za każdym razem będzie "zabierać" go trochę ile tam jej określisz). 11 godzin temu, Sebaszewa93 napisał: Sorry praca i nie mam kiedy pisca.. Nie masz co przepraszać :p Każdy ma odpisuje kiedy ma czas. Edytowane 7 Marca 2023 przez Rebelmind Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 (edytowane) Dobra to pewnie Asusa wezme jesli juz sie zdecyduje na intela. Ale sluchaj jeszcze mnie gnebia takie sprawy. 1. Jak to jest wkoncu z tym 5800x3d, jeden kolega tutaj z forum twierdzi, ze ten procek nie zbija taktowania pod warunkiem, ze temperatury nie wzrosna powyzej 70, natomiast ogladalem filmik na yt i gosc mial stabilne 60 stopni i mu skakaly rdzenie jak trampolina od 3,4 do 4,5, i czy to kwestia jego ustawien planu zasilania, c-state itd.? czy po prostu w tym procku nie ma mozliwosci, aby te taktowania trzymaly sie caly czas sztywno 4,4ghz? 2. Bardziej ryjacy glowe problem, a mianowicie. Jak to jest wkoncu z tymi 0.1%low i 1%low fps. Jest tyle rozbieznosci w benchmarkach na yt miedzy tymi procesorami, ze to jest az cyrk. Na jednym kanale 12900 wygrywa spokojnie z 5800x3d w valorant, a na drugim kanale, 5800x3d wygrywa spokojnie z 13600k i nie wiadomo komu wierzyc, jak to jest z tymi benchmarkami? Czy kanal Optimum Tech jest wiarygodny na yt, jesli nie to czy moglbys polecic jakis wiarygodny benchmark z valorant i csgo miedzy tymi prockami, zeby bylo 0.1 i 1%low? 3. Nawiazujac do 0.1 i 1%low. Wczoraj ogladalem powtorki strema z cs go faceit, czlowieka co ma 13600k i goscia z 5800x3d streama tez z cs go. Na obydwu tych filmach goscie mieli wlaczonego netgrapha, znalazlem taki stream, aby obydwaj grali faceit 128 tickrate i ta same mape(zeby w miare miarodajnie porownac). Spowalnialem sobie wiele momentow do 0.25x predkosci i stopowalem najszybciej jak sie da , zeby uchwycic najmniejszy fps jaki udalo mi sie zauwazyc na net_graph u nich na stream, i wyszlo mi, ze w cs go na 13600k spadalo nawet do 210-220 gdzie w tych samych miejscach, przy pojawieniu sie tylu samych przeciwnikow na 5800x3d nie spadalo ponizej 260. W 5800x3d nie bylo takich spadkow na net_graph jak na 13600k, no i jak taka obserwacja ma sie realnie do 0.1% 1%low? czy ten moj ala pomiar mial sens? czy net_graph w cs go rzeczywiscie oddaje te niskie fpsy, czy raczej nie i taka obserwacja nie ma nic wspolnego z 0,1% i 1%low bo nawet jak gosciowi spadaly duzo nizej te fpsy na 13600k niz temu na 5800x3d na net_Graphie to i tak w rzeczywistosci bedzie mu plynniej gra chodzila na 13600k bo po prostu ma lepsze 0.1 i 1% low? Na wiekszosci benchmarkow na YT ewidentnie 13600k wygrywa w cs go, ale porownujac te same warunki ta sama mapa ta sama gra, ustawienia tez bardzo zblizone i na net_Graph ewidentnie widac, ze fpsy sa lepsze na 5800x3d i nie spadaja tak jak na 13600k(caly czas mowie o obserwacji net_grapha z csgo). Pomoz mi to wyjasnic. @Rebelmind Edytowane 15 Marca 2023 przez Sebaszewa93 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 1. Nie mam i nigdy nie miałem 5800X3D, a nie jestem z pokolenia "nie wiem, ale się wypowiem" 2. Nie znam kanału "Optimum Tech". Mapa fps_benchmark w csgo daje powtarzalne wyniki, ale nie są one zbyt reprezentatywne. Ostatnimi czasy csgo potrafi wykorzystać więcej niż cztery rdzenie, dlatego między dwoma procesorami o podobnie silnym wątku różnice są minimalne. Alder Lake-S miewał z początku problemy w csgo pod Windows 10 gdy główny wątek zostawał przypisany do tych wolniejszych rdzeni ale to zostało naprawione. 3. Odwołujesz się do do wyników w necie. Powodów dla których ktoś miał takie a nie inne rozbieżności z kimś innym może być sporo. Ja wiem tylko, że csgo nie wykazuje żadnego zysku w obecności dodatkowego cache, o czym Ci już pisałem 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Sebaszewa93 0 Napisano 7 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 Dobra ale moglbys mi wyjasnic to co pisalem w 3 punkcie na temat 0.1 i 1% low? wiem, ze to najbardziej wyplywa na plynnosc rozgrywki, a na tym mi zalezy najbardziej. I jeden procesor wydaje sie byc lepszy w cs go, a drugi w valorant. Od 2 lat zaczalem mainowac valorant, ale z drugiej strony tez chce wrocic do csa na nowym procku no i mam masakre w glowie co wybrac.. Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 8 Marca 2023 Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 Imho celuj w Valorant. Source 2.0 w kwietniu więc i cs będzie inaczej chodził - jak? Się dopiero okaże. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2010 Napisano 8 Marca 2023 Udostępnij Napisano 8 Marca 2023 @Rebelmindnie mów, że Gaben w końcu postanowił zamordować 15-letniego Source. Jeszcze CS będzie w pełni wykorzystywał nowoczesny sprzęt, to będzie szok. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts