Fluffeeker 0 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Witam wszystkich, przymierzam się do kupna PC i potrzebuję trochę wsparcia. Komputer będzie służył głównie do gier i pracy w Unity. Główny monitor którego używam to UWQHD+ 3860x1600 rozdzielczość (praktycznie prawie 4k). Dużo rzeczy, które wymienie są otwartymi kwestiami wraz z moimi przemyśleniami w skrócie, gdyby ktoś mógł coś sensownie doradzić byłbym bardzo wdzięczny. Budżetem chciałbym się nie ograniczać, ale też nie wyrzucać 50% więcej za 5% performance'u. Tak więc też wszystkie podzespoły bym chciał jak najlepsze, ale bez niepotrzebnego rozrzucania pieniędzy na prawo i lewo. Zależy mi również żeby zestaw miał koniec końców dość clean estetyke z fajnym konfigurowalnym oświetleniem. Procesor: 13900k, bardziej ufam Intelowi oraz 7950x3d nie zaskoczył mnie pozytywnie (prócz tego jak bardzo efficient jest, ale to ma mniejsze znaczenie) Karta graficzna: RTX 4090, duża rozkminkę mam nad tym ku której wersji sie skusić, bardzo duża rozbieżność w cenie a koniec końców chyba różnica między nimi jest niewielka. Póki co myślałem nad Gigabyte Gaming OC lub Strixem, ale dokładanie blisko 20% nie wydaje się być tutaj tego warte PSU: 1000w, jeżeli dobrze się zorientowałem to jest minimum i jednocześnie 1200w będzie raczej zbędne, wstępnie myślałem nad be quiet! Straight Power 11 lub Corsair HX1000 1000W 80 Plus Platinum, miałem w przeszłości zasilacz i Corsair (mam aktualnie) i be quieta i nigdy nie miałem żadanych problemówRAM: DDR5 64gb 6000mhz z jak najniższym CL jeżeli dobrze się dowiedziałem jak to warto wybierać. Póki co na oku mam: Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 6000MHz, CL30 Dysk: Jeden główny SSD NVME z 2TB by mi wystarczył, prawdopodobnie Samsung 990 PRO 2TB Chłodzenie: Tu mam chyba największy problem. Co bym chciał mieć: ładne clean AIO z wyświetlaczem i trochę ładnych wentylatorków, tak żeby to wyglądało razem estetycznie. Najczęściej widuje w podobnych zestawach NZXT Z63/Z73 lub Corsair H150iwraz z 9 wentylatorkami 120mm, zazwyczaj Lian Li SL/AL 120. Case: Najbardziej mi się podobają obudowy ze szkłem na dwóch panelach jak NZXT H9 Elite lub Hyte Y60 (tutaj chyba problem zmieścic dużą wersję 4090?). MOBO: Tutaj najmniej wiem Zazwyczaj w takich high endowych zestawach widzę bardzo drogie MOBO po 3-4k, nigdy nie ogarniałem na co komu to co tam jest itd (póki ilość wymaganych wejść się zgadza) więc patrzyłem głownie ze względu na estetykę na takie coś jak ROG Maximus Z790Hero, ale nie mam pojęcia czy potrzeba aż tyle wydawać Jakby ktoś mógł cokolwiek doradzić czy pomóc byłbym super wdzięczny! Cytuj Link to post Share on other sites
rahu 1 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Niedawno składałem maszynkę za 20k https://www.morele.net/inventory/info/eb4ac3e7/ z obudowa https://www.morele.net/obudowa-corsair-7000d-airflow-biala-cc-9011219-ww-8603301/ oczywiscie może się tym nie sugerować, bądź nie. Nie wiem czy jest sens inwestować w jeszcze cos droższego. Taki sprzęt to już naprawdę rakieta.( No chyba ze chcesz lecieć z misja na marsa ) . W kwestii chłodzenia myślałeś nad zrobieniem własnego customowego ? Co do grafik to mogę polecić suprim i phantoma ,wszystkie te grafiki 4090 nie różnią się znacząco pod względem wydajności, różnice są naprawdę znikome Jedynie różnią się kultura pracy i wydajnością chłodzenia, wyglądem, estetyka wykonania. Jedne będą nieco głośniejsze inne chłodniejsze ale to są naprawdę różnice prawie niezauważalne. Jedyna kwestia ograniczająca cię to będzie wybór sklepu i jego asortymentu chyba ze po prostu zamówisz wszystko z allegro a w montaż będziesz się sam bawić Edytowane 2 Marca 2023 przez rahu Cytuj Link to post Share on other sites
Fluffeeker 0 Napisano 2 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 Komputer chcialbym prawdopodobnie zlozyc sam, wiec mysle ze customowe chlodzenie mi odpada, nic na ten temat nie wiem i pewnie sporo dodatkowej zabawy i pieniedzy za cos co niekoniecznie nawet da mi lepsze rezultaty. Ewentualnie jak mi sie uda w jednym miejscu czesci ogarnac to moze zamowie wraz ze zlozeniem i testami na miejscu co bym mial pewnosc ze bedzie git zrobione Ten zestaw co podeslales jest dobrze zlozony? 13 generacja procesor a plyta jest chyba pod 12 generacje? Ramy z niskim dosc MHZ + duzym CL to nie jest zle? Cytuj Link to post Share on other sites
rahu 1 Napisano 2 Marca 2023 Udostępnij Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Zestaw składałem według sugestii i porad użytkowników z forum więc chyba znają się na rzeczy A bynajmniej maja większa wiedze w tej materii ode mnie. Płyta nie jest pod 12 generacje to jest nieco słabsza wersja z790 z tym ,że niektóre wersje będą wymagały update biosu. Co do ramów CL ma znaczenie ale to są różnice w opóźnieniu wyrażane w nanosekundach więc nie wiem czy zauważysz jakaś znacząca różnice "gołym okiem". To już tylko testy ci odpowiedzą na to pytanie. Według mnie te 400mhz więcej nie zrobi żadnej różnicy. Akurat mój wybór by spowodowany tym ,że nie było w tym momencie 64gb z wyższym taktowaniem wiec brałem to co było. Edytowane 2 Marca 2023 przez rahu Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 Płacić ponad 1000zl za komplet wentylatorów, ponad 2000zl za 64GB RAM czy MOBO za 3 kafle to jak dla mnie wydawanie pieniędzy na próżno, nie odczujesz tego poza efektem wizualnym i tym że masz drogie podzespoły które bardzo szybko strącą na wartości. Do 990 Pro nie ma sensu tyle dopłacać na tle Kingston KC3000, zasilacz jak już brać to w standardzie ATX 3.0 ze złączem 12VHWPR. Za 18600 masz komplet https://proline.pl/koszyk/aa0988e5 Wydajniejsze AIO 420 gdzie i tsk mimo wszystko zrobiłbym UV procesora. Cytuj Link to post Share on other sites
Fluffeeker 0 Napisano 3 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 (edytowane) Ok wielkie dzieki za opinie. Przyznam, ze mnie namowiles na wiekszosc rzeczy. Jedynie RAM podmienie na Pamięć G.Skill Trident Z5 RGB, DDR5, 64 GB, 5600MHz, CL36, 150zl drozsze, troche lepsze specki + RGB wydaje sie sensownie dolozony dosc pieniadz (chce RBG niestety :D) Pytanie jeszcze mam @3ndurekjakbys mogl doradzic. Czytalem/widywalem na filmikach ze polecaja Contact Frame dla CPU. To jest cos co warto dolozyc/potrzebne? Czy powinienem kupic jakas 3rd party paste na CPU? Czy cokolwiek jeszcze procz tego co wymieniles potrzebne jest do zestawu albo cos co jest przydatne ale niekoniecznie niezbedne? I na koniec, czy tak jak dajesz koszyk gotowy, jest w nim jakis referal dla Ciebie od proline, albo w innych sklepach jakis taki system zeby dac TIPa za pomoc? Tamten zasilacz jest aktualnie niedostępny, czy ten byłby dobrym zamiennikiem? https://www.x-kom.pl/p/1095206-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf3-1000w-pcie-50-80-plus-gold.html Ta sama moc, ATX 3.0, 12VHPWR dolaczone, przy okazji cena nizsza. Edytowane 3 Marca 2023 przez Fluffeeker Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 3 Marca 2023 Udostępnij Napisano 3 Marca 2023 56 minut temu, Fluffeeker napisał: Czy powinienem kupic jakas 3rd party paste na CPU? Czy cokolwiek jeszcze procz tego co wymieniles potrzebne jest do zestawu albo cos co jest przydatne ale niekoniecznie niezbedne? Niczego więcej do szczęścia nie potrzebujesz. 57 minut temu, Fluffeeker napisał: I na koniec, czy tak jak dajesz koszyk gotowy, jest w nim jakis referal dla Ciebie od proline, albo w innych sklepach jakis taki system zeby dac TIPa za pomoc? Niestety nie, w proline nie ma żadnego systemu partnerskiego ani reflinkow. Polecamy ich chyba tylko ze względu na sensowne ceny względem chociażby xkom. Godzinę temu, Fluffeeker napisał: Tamten zasilacz jest aktualnie niedostępny, czy ten byłby dobrym zamiennikiem? https://www.x-kom.pl/p/1095206-zasilacz-do-komputera-thermaltake-toughpower-gf3-1000w-pcie-50-80-plus-gold.html Niedługo powinien być ale u nich to tak jest, miały być 3 marca nowe zasilacze a tu już zmienione na 7. https://www.x-kom.pl/p/1086742-zasilacz-do-komputera-msi-mpg-a1000g-pcie50-1000w-80-plus-gold.html Lepszy nie będzie na pewno pd Seasonica. Względem Thernaltske ma same japońskie kondensatory. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 W dniu 2.03.2023 o 18:36, Fluffeeker napisał: Procesor: 13900k, bardziej ufam Intelowi oraz 7950x3d nie zaskoczył mnie pozytywnie (prócz tego jak bardzo efficient jest, ale to ma mniejsze znaczenie) A mnie zaskoczył i to bardzo pozytywnie. Taka wydajność przy tak niskim poborze prądu oraz przy takich temperaturach to wręcz przełom względem tego co mamy obecnie na rynku. Do tego w Unity/Unreal Engine niekoniecznie bardzie wielowątkowy Intel będzie miał przewagę nad 7950 https://www.pugetsystems.com/labs/articles/unreal-engine-13th-gen-intel-core-vs-amd-ryzen-7000-2377/#Intel_Core_13th_Gen_vs_AMD_Ryzen_7000_for_Unreal_Engine Przy takim budżecie, szczerze rozważałbym właśnie 7950X3D - raz pod względem poboru prądu i temperatur, dwa no masz to jeszcze żywe AM5 na które wyjdą jeszcze wydajniejsze generacje CPU. Zapominasz dodatkowo o UV tego CPU, problemach z temperaturami, ramkami https://proline.pl/koszyk/bab19c68 + do tego ramki z ARGB jak chcesz Cytuj Link to post Share on other sites
serafin1 125 Napisano 4 Marca 2023 Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) 12 godzin temu, kajtek. napisał: A mnie zaskoczył i to bardzo pozytywnie. Taka wydajność przy tak niskim poborze prądu oraz przy takich temperaturach to wręcz przełom względem tego co mamy obecnie na rynku. Do tego w Unity/Unreal Engine niekoniecznie bardzie wielowątkowy Intel będzie miał przewagę nad 7950 https://www.pugetsystems.com/labs/articles/unreal-engine-13th-gen-intel-core-vs-amd-ryzen-7000-2377/#Intel_Core_13th_Gen_vs_AMD_Ryzen_7000_for_Unreal_Engine Przy takim budżecie, szczerze rozważałbym właśnie 7950X3D - raz pod względem poboru prądu i temperatur, dwa no masz to jeszcze żywe AM5 na które wyjdą jeszcze wydajniejsze generacje CPU. Zapominasz dodatkowo o UV tego CPU, problemach z temperaturami, ramkami https://proline.pl/koszyk/bab19c68 + do tego ramki z ARGB jak chcesz Gość jak ma klapki na oczy i widzi tylko w niebieskich kolorach, to mu nic nie przetłumaczysz i nic do niego nie dotrze bo UFA i WIERZY tylko Niebieskim. Niech bierze kaloryfer, chociaż będzie miał w pokoiku ciepło. W przyszłości jak intel przy podstawce z890/z990 meteor lake nie zaskoczy czymś mega pozytywnym tylko odświeżany kotlet w tych samych XXnm + 4 linie PCIe 4.0 dodatkowe, to pójdę sam w amd 8950x3d ale to przyszłość. Na DZIŚ był właśnie kupił 7950x3d, świetny procek. No chyba, że 7800x3d przeskoczy go w grach czy też grzałkę i9 13900k. Edytowane 4 Marca 2023 przez serafin1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fluffeeker 0 Napisano 4 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Marca 2023 (edytowane) Chyba się dziecko drogie trochę zagalopowałeś. Ja rozumiem, że masz inne zdanie i bardzo dobrze, cieszę się, że byś wybrał lepiej i byś był super zadowolony. Aczkolwiek nie jest to powód żeby na forum manifestować swoje preferencje w tak prostacki sposób. Swoją drogą aktualnie mam 3950x z którego jestem nie do końca zadowolony, dlatego też chciałem zmienić na NIEBIESKICH BO MAM KLAPKI NA OCZACH I MI NIE PRZETŁUMACZYSZ. Sprzęt już zamówiony na podstawie rekomendacji 3ndurka, dziękuję za pomoc. Pozdrawiam serdecznie! EDIT: po dłuższym czasie zastanowienia, czytania i oglądania na temat procków, możliwe, że zamienie na 7950x3d, dla ciekawych Edytowane 4 Marca 2023 przez Fluffeeker Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 5 Marca 2023 Udostępnij Napisano 5 Marca 2023 W dniu 4.03.2023 o 23:03, Fluffeeker napisał: EDIT: po dłuższym czasie zastanowienia, czytania i oglądania na temat procków, możliwe, że zamienie na 7950x3d, dla ciekawych Naprawdę rozważ ten procesor bo naprawdę daje radę. Cytuj Link to post Share on other sites
Fluffeeker 0 Napisano 6 Marca 2023 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Tak ale z tego co się zorientowałem to też nie jest "plug and play" i sporo problemów jest z tym żeby go odpalić i żeby działał jak trzeba Zamówienie zostało zedytowane. Powalczę Cytuj Link to post Share on other sites
Nilfgard 0 Napisano 6 Marca 2023 Udostępnij Napisano 6 Marca 2023 Cześć, podłączę się do tematu, gdyż mam podobne założenia co autor Zastanawiam, się nad wymianą niektórych elementów na bardziej budżetowe. Krótki opis do czego będzie używany: 60% gry, 40% praca [budowa aplikacji]. 3 monitory i milion otwartych okien. Totalnie nie zależy mi na rgb, komp i tak będzie, gdzieś ukryty (ale tak że wentylacja będzie). Więc z chęcią bym przyjął propozycję wydajnego, ale tańszego chłodzenia. Nie wiem czy w ogóle wykorzystam tak potężne procesowy jak wyżej wspomniany ADM czy Intel. Może lepiej wybrać AMD Ryzen 7 5800X3D, który jest połowę tańszy? Przyniesie to też pewnie oszczędność na płycie głównej. Pytanie czy warto zostać jeszcze na platformie AM4 czy w tej cenie Intel zrobi lepszą robotę? Troszkę offtopicowo, szukam też monitorów 2 szerokie, ale to jeszcze rozkminiam, więc jak macie ciekawe propozycje to rzucajcie, mogą też być linki do innych wątków lub materiałów. Zależy mi też na peryferiach, które pomogą mi przełączać się miedzy PC a macbookiem bez przepinania kabli. Wiem, że niektóre monitory w tym pomagają. Jak cos polecacie to też śmiało przyjmę. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 7 Marca 2023 Udostępnij Napisano 7 Marca 2023 W dniu 6.03.2023 o 01:28, Fluffeeker napisał: Tak ale z tego co się zorientowałem to też nie jest "plug and play" i sporo problemów jest z tym żeby go odpalić i żeby działał jak trzeba Zamówienie zostało zedytowane. Powalczę Zapewne problemy wieku dziecięcego. Ale tak, włączenie 3D v-cache może wyglądać przerażająco. 20 godzin temu, Nilfgard napisał: Cześć, podłączę się do tematu, gdyż mam podobne założenia co autor Zastanawiam, się nad wymianą niektórych elementów na bardziej budżetowe. Krótki opis do czego będzie używany: 60% gry, 40% praca [budowa aplikacji]. 3 monitory i milion otwartych okien. Jak możesz załóż swój temat, bo tutaj zaraz zrobi się straszny bałagan Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts