Skocz do zawartości

Modernizacja PC - optymalny zestaw.

Recommended Posts

Cześć,

obecnie mój największy problem to CPU, chciałbym przeskoczyć z wysłużonego pentiuma na coś 4 rdzeniowego, conajmniej 8 gen.

Obecnie PC:

Płyta główna: MSI B250M PRO-VDH - wsparcie tylko dla 6/7 gen.

Procesor: Intel Pentium G4560

Zasilacz: Corsair CX450M 450W

Pamięć: Patriot Viper 4, DDR4, 2x4 GB, 2400MHz, CL15

Pamięć: Patriot Signature Line DDR4 8GB 2400 CL17

Karta graficzna: Zotac GeForce GTX 1050Ti Mini 4GB GDDR5

Dysk HDD 1TB + SSD 240GB

Obudowa: SilentiumPC Regnum RG1W

Rozważałem wstępnie 2 opcje i nie wiem co będzie korzystniejsze:

1: i3-9100F + ASRock H310CM-DVS (mniejszy koszt, 2 sloty RAM - niezbędna wymiana obecnych 2x4GB na jeden moduł 8GB)

2: i3-10100F + Gigabyte B560M DS3H V2 (większy koszt, 4 sloty RAM - obecne 16GB)

Wychodzę do Was z trzema pytaniami :)

1. Czy obie nowe konfigurację będą w pełni sprawne ze sobą i pozostałymi podzespołami?

2. Która z podanych opcji według Was jest korzystniejsza w stosunku cena/jakość?

3. Czy macie pomysł na lepsze rozwiązanie?

Chciałbym zminimalizować koszt przy znalezieniu najlepszego rozwiązania.

Dziękuję za wszelkie odpowiedzi :)

Edytowane przez Szympansior
10 godzin temu, Szympansior napisał:

Rozważałem wstępnie 2 opcje i nie wiem co będzie korzystniejsze:

Na i3 9100F temat i tak Ci niedługo wróci znów na tacę, więc lepiej weź coś już wydajniejszego i bardziej przyszłościowego pod ewentualne rozbudowy za jakiś czas o jeszcze wydajniejsze CPU - dlatego też idź albo w LGA1200, LGA1700 albo chociaż nawet w tanie AM4. 

https://proline.pl/procesor-amd-ryzen-5-5500-am4-p8114219

https://proline.pl/plyta-glowna-asrock-b450-pro4-r2-0-am4-p8112034

Może tak, pamięci włoż póki co swoje. Płyta tylko jakby co wymaga aktualizacji BIOS

Taniej możesz też dać https://proline.pl/plyta-glowna-gigabyte-b450m-k-am4-p8116805

• Popieram 2
23 godziny temu, Szympansior napisał:

Chciałem przeznaczyć na zmianę płyty i procka ok. 700zł. Czy sensownym jest sprzedanie obecnego, bardziej niż jego modernizacja?

Kajtek w zasadzie wyczerpał temat.

Upgrade tej platformy jest nieopłacalny, używany i7 7700 to ponad 500zl gdzie taniej masz w/w Ryzen 5500 6/12 z opcją ewentualnego upgrade.

• Popieram 1

Różnica między Ryzenem 4500, a 5500 jest znaczna? Cenowo wypada on trochę lepiej.

Myślałem o Ryzenie 4500 + płycie Gigabyte A520M DS3H lub ASRock B450M PRO4-F R2.0 (która lepsza?). Co sądzicie o takim rozwiązaniu? Czy wszystko będzie kompatybilne ze sobą wraz z starymi podzespołami?

Edytowane przez Szympansior