razingo 0 Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Zastosowanie komputera : Gry komputerowe tj. GoW, Horizon, Overwatch 2 i przyszłe produkcje. Będzie też używany do pracy przy Unity i programowania w Pythonie. Maksymalna kwota : Jak w tytule ok. 15000 zł. Kiedy zamierzam kupić komputer? : Za ok. 2 tygodnie. Których części potrzebuję : Cała buda. Rozdzielczość mojego monitora i model : 2x Dell S3222DGM 2560x1440 165Hz Specjalne wymagania : Zastanawiam się nad kartą sieciową. Niestety nie mam możliwości poprowadzenia kabla z mojego routera, obecnie korzystam z zewnętrznej karty TP-LINK Archer T4U Plus. Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : BRAK Własna propozycja zestawu : BRAK Inne : BRAK Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie 3ndurek 3604 Napisano 27 Lutego 2023 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Za 15 000 na bogato masz https://proline.pl/koszyk/b778974a 13900K z porządnym AIO 420 MOBO z wifi i BT 64GB RAM DDR5 RTX 4080 z dobrym chłodzeniem 2TB SSD na PCIE 4.0 Pojemna i przewiewna obudowa Phanteksa Zasilacz z dużym zapasem mocy, złączem 12VHPWR i 10 letnią gwarancją 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Mizuro 43 Napisano 27 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 27 Lutego 2023 Zdaje sobie sprawę, że to jedynie 1440p. Nie lepiej jednak z takim budżetem i przeznaczeniem budować sie na i5/4090? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
razingo 0 Napisano 28 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 9 godzin temu, Mizuro napisał: Zdaje sobie sprawę, że to jedynie 1440p. Nie lepiej jednak z takim budżetem i przeznaczeniem budować sie na i5/4090? Wydaje mi się, że ten zestaw, który zaoferował 3ndurek odpowiada moim potrzebom. W przeciągu kilku lat zapewne nie zmienię monitorów na 4K więc uważam, że nie potrzeba mi 4090. Nie jestem też graficznym purystą i jeżeli będę, jakimś cudem, zmuszony zmniejszyć ustawienia gry na medium to nie stanie mi się wielka krzywda Jedyne co mnie zastanawia to procesor. Poczytałem sobie o 13900K i rozumiem, że to mocno prądożerna bestia. W nawyku mam zostawianie komputera uruchomionego przez długi czas (głównie wynika to z testów automatyzacji lub wydajnościowych) i podejrzewam, że mało będą mi się podobały rachunki za prąd nawet jak zrobię mu jakiś UV. Czy więc warto poszukać czegoś bardziej energooszczędnego czy może za bardzo overthinkuję sprawę? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 28 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 28 Lutego 2023 Poczekaj może jeszcze, dziś 7950X3D wjeżdża. 6 godzin temu, razingo napisał: Czy więc warto poszukać czegoś bardziej energooszczędnego czy może za bardzo overthinkuję sprawę? Jak szukasz top wdajności, to niestety ale tak to wygląda - okupione to jest poborem prądu. UV znacznie pomoże a jak coś to zawsze możesz nawet zrobić downgrade delikanty zegarów + jeszcze mocniejsze UV co już brutalnie ogarnie niższy pobór prądu, a jak odejmiesz nawet ~ 200MHz na rdzeniach P-Core, to przy tak wydajnym procesorze jak 13900K i tak nie odczujesz różnicy. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts