Skocz do zawartości

Nowy komputer na platformie AM5

Recommended Posts

Witam chciałbym złożyć komputer do gier na platformie AM5 a jako że ostatni raz składałem samodzielnie minęło już z 8 lat to potrzebuje pomocy w wyborze podzespołów.

Mój budżet jest ruchomy więc nie musicie przejmować się za bardzo kosztem lecz nie chcę wydawać majątku.

Co roku jeśli będę miał możliwość to chcę dokupywać nowy sprzęt więc dlatego zelży mi na AM5

Chcę żeby komputer radził sobie z nowymi grami w rozdzielczości 2k 144hz

Na początek procesor jaki chciałbym to 7600x z tego względu że już niedługo pojawi się 7800x3d więc zapewne sprzedam stary i kupię nowy lecz nie wiem jaki wiatrak do niego zakupić. Nie obchodzą mnie żadne RGB tylko zależy mi na cichej pracy tego wiatraka.

Drugą ważną rzeczą jest zakup płyty głównej która starczy mi przez 4 lata i będzie miała możliwość aktualizacji biosa gdy będę wymieniał nowy procesor.

Przydało by się 32 GB ramu lecz jeżeli uważacie że gry w przyszłości za 2 lata np będą potrzebować więcej go to może być 64. Tak jak wyżej już napisałem nie obchodzą mnie RGB więc na światełka nie chcę wydawać dodatkowych pieniędzy

2tb nvme lecz nie wiem jaki zakupić

Myślę nad zasilaczem 850W.

Karta graficzna to Sapphire Radeon RX 7900 XT 20GB lecz jeżeli uważacie że jakaś inna będzie lepsza to jestem skłony zmienić zdanie. Nie wybrałem RX 7900 XTX bo uważam że jeżeli nie będę grał w 4k to taka karta graficzna to przesada(jeżeli się mylę to był bym wdzięczny za wytknięcie mi tego)

Zależy mi na cichej obudowanie z dobrym przepływem powietrza która będzie miała możliwość zamontowania rtx 4090 jeżeli mnie taka ochota najdzie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Dzięki 

7800x3D ma się pojawić w kwietniu... po grzyba chcesz sobie utrudniać życie kupowaniem i sprzedawaniem tego 7600 za miesiąc z lekkim okładem?
Dzisiaj ma zejść embargo na recenzje mocniejszych wersji x3d, więc będzie można się zorientować, czy może to być coś ciekawego.

Sam jestem w dokładnie takiej samej sytuacji (ze składaniem systemu na AM5) i po prostu czekam.