Skocz do zawartości

Modernizacja kompa

Recommended Posts

Cześć. 

Zacznę od tego jaki sprzęt mam do tej pory. 

I5 8600k

Płyta z370 Asus

2x4 GB 3200 cl16

Zasilacz 750w chieftec bronze

Grafa obecnie brak

Monitor fullhd

Budżet mam 1500zl. 

Chciałbym kupić grafe aby pograc w jakieś nowsze gierki na wysokich detalach. Myślałem nad rx 6650xt lub rtx 3060

Czy to będzie działać ok?

Czy może lepiej pogonić obecny procesor i płytę za powiedzmy 500-600zl. Może ktoś zainteresowany?I kupić i5 12400f + słabsza grafa jak rx 6600?. Nie ukrywam, że ta druga opcja wymaga ode mnie trochę wysiłku w postaci sprzedaży gratów, a jestem wygodny i nie specjalnie mi się chce i mam na to czas.

Która opcja w grach będzie lepsza?

Edytowane przez UfoK1984

Ram również zamierzam wymienić na 2x8gb. Ale to już w następnym miesiącu. Jeżeli chodzi o grafe to w grę wchodzi tylko nowa. Ewentualnie jakbym mógł kupić lokalnie używkę, którą można wypróbować to mogę rozważyć. Kiedyś kupiłem używkę z wysyłką i strasznie piszczały cewki. Karta miała gwarancję. Ale serwis uznał że wszystko jest git. Pracować z tym puszczeniem bez słuchawek się nie dało, a i sprzedać później było trudno. 1500 to taki maks co chciałem przeznaczyć na grafe. 300 zł robi tu niestety różnicę 

Mój 8600k w grach napędzi taka 6650 lub nawet 6700? 

A co będzie wydajniejsze? 8600k z rx 6700 czy i5 12400 z rx 6600?. Albo co według was się bardziej opłaca zrobić. 

1500zł to mało,więc nic bym nie kupił. sam zbieram części od miesięcy i została mi tylko grafika,patrząc na rynek i przyszłe tytuły chyba rx 6700xt będzie dla ciebie najlepszym wyborem. rt słaby,ale za to w standardzie karta na poziomie rtx 3070 ,tylko ma 12gb vram.według mnie już niedługo posiadacze kart z 8gb vram będą rwać włosy z głowy i ciąć detale. oczywiście jest dlss,który chyba zmniejsza zapotrzebowanie na vram,ale nie wiem czy tędy droga. sam bije się z myślami na ten temat. a co do pamięci 8gb ram w tych czasach to śmiech,absolutne minimum to 16gb i według mnie to już przestaje wystarczać..

Edytowane przez api3d
poprawka
1 godzinę temu, UfoK1984 napisał:

8600k z rx 6700

W 1080p ta 6700 XT to Ci sie nawet nie spoci. Poza tym jak pisales 

6 godzin temu, UfoK1984 napisał:

Nie ukrywam, że ta druga opcja wymaga ode mnie trochę wysiłku w postaci sprzedaży gratów, a jestem wygodny i nie specjalnie mi się chce i mam na to czas.

Nie trac zatem czasu, szukaj 6700 XT z dluga gw lokalnie. Nie masz w profilu skad jestes wiec chociaz podaj okolice to zaraz cos sie podesle.

Widze ogloszenie w dziale "Sprzedam" juz wisi. Dodaj zatem zdjecia jak obiecales, bo zaraz Ci je zdejma. IMHO mozesz spokojnie zostac na obeccnym CPU, bo w 1080p to jeden pies czy wezmiesz 12400f z 6600 czy 6700 z obecnym,

• Popieram 1