Fa_sol 1 Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 Witam serdecznie, mam prośbę o pomoc w dobraniu podzespołów przy gruntownym upgrade mojego starego złomika. Komputer nastawiony głównie na gry docelowo w 1440p (na razie 1080p). Będę go składać "na raty" więc karta graficzna oraz nowy monitor zostawiam na sam koniec, na razie skupię się na podstawie podstaw. Otóż dobrałem takie oto komponenty: Nowa podstawka do socket 1700 pod moje chłodzenie cooler master liquid pro 240. Płyta główna - Gigabyte Z790 GAMING X AX Procesor - i5 13600K Ram - Kingston DDR5 Fury Renegade 2x16GB 6400 Dwa dyski na M.2 - Samsung 980 PRO 500GB M.2 SSD na partycje z Windows ; Samsung 990 PRO 1TB na partycje z danymi. Zastanawiałem się także nad i7 lub i9 13-tej generacji ale wydajnościowo w samych grach dużo nie dodają a z tego co widziałem w testach mają większy pobór mocy i wyższe temperatury. Posiadam zasilacz 600W oraz kartę RTX 2070 Super. Później będę chciał wymienić obudowę oraz zasilacz a na samym końcu kupię nową kartę graficzną i monitor 1440p. Czy macie jakieś pomysły na alternatywne podzespoły? Nie jestem zbyt biegły w tym temacie więc nie wiem czy zestaw złożony przeze mnie jest w miarę sensowny. Dzięki wielkie za wszelką pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Mizuro 43 Napisano 17 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 17 Lutego 2023 (edytowane) Pomiedzy płyta w wersji X AX, a X dostajesz tylko bluetooth i opcje wifi. Jesli z nich nie korzystasz wez wersje X, ktora jest o ponad 100 tańsza. Ram git, jednakze pomiedzy 6400mhz, a 6000 w grach nie masz żadnej różnicy. 6000 jest ponad 100 tanszy, rowniez CL32. Bez światełek kolejne kilka dych w dół. Mozesz też zastanowić sie czy dysku 1tb nie zostawic na system, a zamiast 500gb nie kupic jakiegokolwiek lexara 2tB m2 w niewiele wyzszej cenie typowo na dane Moim zdaniem poza tym nie ma czym sie na razie martwić. Zasilacz i bude kupisz pod karte, a monitor na koniec. Wszystko tak jak zakładałeś Edytowane 17 Lutego 2023 przez Mizuro 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Fa_sol 1 Napisano 18 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 Zastanawiam się jeszcze nad alternatywą, AMD 7700X. Mają niby trochę słabsze wyniki w grach ale mniejszy pobór energii pod obciążeniem. No i czysto teoretycznie socket AM5 jest przyszłościowy i bez problemu będę mógł wymienić procesor na nowszą generację, gdzie przy intel'u mogę o tym zapomnieć. Dorzucić parę zł na lepszą płytę, żeby być pewnym że powoli się będzie starzeć. Tylko czy na pewno AM5 będzie dłużej wspierana? Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 18 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 16 godzin temu, Fa_sol napisał: 980 PRO 500GB M.2 SSD na partycje z Windows ; Samsung 990 PRO 1TB na partycje z danymi. Nie warto, za 840zl masz 2TB KC3000 i to wydajniejsza opcja jak 980 Pro. 990 Pro kompletnie bez sensu do gier. Do 1440p to i tak bez większej różnicy czy weźmiesz 13600KF czy 7600X. Jednak w i5 masz więcej rdzeni I wątków. Obstawiam że wymiana procka będzie za kilka ładnych lat więc tu taka wymiana procesora nawet na AM5 może mieć średni sens bo okaże się że kolejna generscja Intela znowu odjedzie wydajnościowo prockowi na AM5 a różnica w cenie nie będzie też zbyt duża. Jaki ten zasilacz 600W? 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Fa_sol 1 Napisano 18 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 18 Lutego 2023 1 godzinę temu, 3ndurek napisał: Nie warto, za 840zl masz 2TB KC3000 i to wydajniejsza opcja jak 980 Pro. 990 Pro kompletnie bez sensu do gier. O i spoko, nawet nie brałem Kingstone pod uwagę a ten model podany przez Ciebie mi się podoba. Teraz się tylko zastanowię czy brać KC3000 czy Fury Renegade. Co do zasilacza to mam starego złomika ale przez te wszystkie wciąż działa bez zarzutów, więc myślę że udźwignie nowe podzespoły do czasu, jak kupię nową obudowę i zasilacz. Model to OCZ StealthXStream 2. Cytuj Link to post Share on other sites
Fa_sol 1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Ok zamówienie zostało złożone. Dzięki wszystkim za pomoc Zdecydowałem się na poniższe podzespoły, a w przyszłym miesiącu poszukam nowej obudowy i zasilacza. Temat do zamknięcia. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 19 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 W dniu 18.02.2023 o 12:51, Fa_sol napisał: OCZ StealthXStream 2. O Panie, przecież to jest już zabytek. Czegoś tu nie rozumiem, bierzesz topowe dyski SSD, MOBO za 2000zl a szczędzisz na zasilaczu? Cytuj Link to post Share on other sites
Fa_sol 1 Napisano 19 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 1 minutę temu, 3ndurek napisał: Czegoś tu nie rozumiem, bierzesz topowe dyski SSD, MOBO za 2000zl a szczędzisz na zasilaczu? A gdzie napisałem że na nim oszczędzam? Kupię na spokojnie w przyszłym miesiącu razem z nową obudową. Chyba że mój staruszek nie da rady to w tygodniu dokupię i zasilacz. Zastanawiam się nad be quiet! Dark Power 13 850W ale nie wiem czy będzie wystarczający jak w przyszłości wymienię grafikę na bydlaka pokroju 4090. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 19 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 19 Lutego 2023 Wystarczy ale wszystko kwestia ceny bo można kupić coś lepszego. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 20 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 Kupować płytę droższą od procesora, płytę z martwą podstawką - no nie wiem. Średniawa Cytuj Link to post Share on other sites
Fa_sol 1 Napisano 20 Lutego 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Lutego 2023 3 godziny temu, kajtek. napisał: Kupować płytę droższą od procesora, płytę z martwą podstawką - no nie wiem. Średniawa Wiem że to dość ekscentryczne podejście ale mój ostatni piecyk składałem ze 12 lat temu? Coś koło tego. I do tego czasu non stop z niego korzystam, nawet do gier. Więc kupując nowe podzespoły liczę na to, że przez przynajmniej 5-6 lat będę mieć spokój Stąd moja decyzja. A poza tym w sklepie w którym kupowałem ta płyta była na promocji i kosztowała dokładnie tyle samo co procesor Za całość w przeliczeniu na PLN dałem lekko ponad 5700zł, w zależności od kursu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts