Skocz do zawartości

Upgrade w rozsądnej cenie

Recommended Posts

Cześć,

niestety moja karta graficzna RTX 3060Ti Venus 2X umarła. Jestem zmuszony zakupić nową, lecz zastanawiam się czy istnieje możliwość wyciągnięcia ciut więcej mocy z obecnego zestawu. Jeśli nie to prosiłbym o porady co muszę wymienić, Może w ogóle nie opłaca się dokładać do tego co mam? Może lepiej dozbierać na nowy komputer? Czekam na wasze opinie.

Obecna platforma:

Zasilacz:  SILENTIUMPC Vero L3 Bronze 600W - zakładam, że będę musiał wymienić zasilacz jeśli myślę o zakupie mocniejszej katy graficznej? 

Procesor:  AMD RYZEN 5 5600 - wymieniłem go w styczniu

Płyta Główna:  ASROCK B450 GAMING K4 - nie wiem jak ma się moja płyta główna do lepszych kart? PCIE 3.0 w dalszym ciągu może obsłużyć nowsze karty? 

RAM:  PATRIOT 2X8GB DDR4 3200MHZ

Grafika:  BRAK :(

Chłodzenie: SPARTAN 5

Dysk: 2x 500 GB SSD

Tak wygląda zestaw na dzień dzisiejszy. Jeśli chodzi o przedział cenowy to chciałbym zmieścić się w 5.000, aczkolwiek im mniej tym lepiej. Jeśli jest szansa na wymianę samej karty graficznej - super, jeśli będę zmuszony wymienić dodatkowo zasilacz i mobo to proszę o propozycję. Dodatkowo czy jest sens dokupić do tego zestawu dysk SSD M2?

Z góry dziękuję za pomoc! 

Dysk na m.2 zawsze można kupić i pociągnie kolejną platformę bez problemu, takie 1t tanie jak barszcz, zostają dwie pięćsetki na granie czy coś.

A grafikę to wedle kasy i monitora - gdzie dobór mocy zasilacza można przetestować na dowolnym kalkulatorze ze strony producenta - jakieś ostrzejsze kryteria wypada przyjąć i będzie pewność.

Zastanawiam się nad jakąś 3070Ti/3080. Kalkulator pokazuje, że jakiś malutki zapas zostanie. Aczkolwiek na stronach producenta większość kart ma zaznaczony preferowany zasilacz 750w :o 3080 raczej nie ma sensu pchać do tego sprzętu?

Edytowane przez szyma

Nie wiem czy dostaniesz gdzieś teraz RTX 3080 a nawet jak będzie to jego cena chyba nawet będzie podobna do RTX 4070 Ti.

Powiedz w jakiej rozdzielczości grasz - 1080p czy 1440p? 

Bez problemu możesz wrzucić tylko https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-3070-eagle-oc-8gb-gddr6-lhr-gv-n3070eagle-oc-8gd-2-0-p8079012

Możesz też dać 4070 Ti ale tutaj kwestia rozdzielczości, bo nawet w 1440p ten ryzen 5 5600 może ją lekko ograniczanć w niektórych grach 

3 godziny temu, kajtek. napisał:

Nie wiem czy dostaniesz gdzieś teraz RTX 3080 a nawet jak będzie to jego cena chyba nawet będzie podobna do RTX 4070 Ti.

Powiedz w jakiej rozdzielczości grasz - 1080p czy 1440p? 

Bez problemu możesz wrzucić tylko https://proline.pl/gigabyte-geforce-rtx-3070-eagle-oc-8gb-gddr6-lhr-gv-n3070eagle-oc-8gd-2-0-p8079012

Możesz też dać 4070 Ti ale tutaj kwestia rozdzielczości, bo nawet w 1440p ten ryzen 5 5600 może ją lekko ograniczanć w niektórych grach 

Aktualnie jest kilka przecen i 3080 można dostać za 4.000, a 4070 Ti 4300. 

Jeśli chodzi o rozdzielczość to w większości przypadków 1080p, aczkolwiek mam w planach wymianę monitora i przejście na 1440p. Oprócz tego dość ważnym aspektem dla mnie jest poprawa wydajności względem starej 3060tki.

Komputer używany jest do streamingu. Głównie proste, niewymagające gry, ale zdarzają się również i nowości. Dlatego też chciałbym osiągnąć jak najlepsze wyniki przy stosunkowo najmniejszym koszcie oraz wymianie jak najmniejszej liczby podzespołów. 

Wymiana procesora, zasilacza i karty to wydatek około 6.000, a jednak nie wiem czy jest sens inwestować w starą jednostkę takich pieniędzy. Z kolei wymiana samej karty na np. 3070 nie da zbyt dużych wzrostów wydajności. Chciałbym w tym wszystkim znaleźć jakiś złoty środek. 

W dniu 15.02.2023 o 10:39, szyma napisał:

Aktualnie jest kilka przecen i 3080 można dostać za 4.000, a 4070 Ti 4300. 

Tylko co z tego jak 4070TI biję 3080, do tego żre mniej prądu 

image.png.d7ea970905ad0f16ab1fb88b1c129e08.png

Oczywiście warto zmienić PAu bo podpinanie takiej karty pod Vero to głupota.

Jak odłożysz trochę grosza a podejrzewam że 5800X 3D będzie nadal taniał to go wymienisz.