Skocz do zawartości

Karta z BT 4.0 vs. Karta bez BT + adapter BT 5.1?

Recommended Posts

Co będzie lepszym wyborem?
1. Karta sieciowa Intel® Dual Band Wireless-AC 7260 (z BT 4.0)
2. Karta sieciowa Intel Centrino Ultimate-N 6300 (brak BT) + Adapter Baseus BA04 (BT 5.1)
* porównanie obu kart

Kartę z 2 wariantu posiadam, ale nie ma ona BT, stąd zastanawiam się czy iść już w BT 5.1 i dokupić sam adapter
czy może lepiej jest zakupić kartę, która BT już posiada, ale będzie to BT 4.0 (max. taka jest w zasięgu w podobnych pieniądzach).
Co byście wybrali na moim miejscu? Jakie miałbym korzyści z używania BT 5.1 kosztem 4.0?

2 godziny temu, Genghis Khan napisał:

Tutaj sa opisane roznice w wersjach BT:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Bluetooth

Generalnie jakbys chcial korzystac z jakichs lepszych sluchawek bezprzewodowych to warto sprawdzic dokladnie jaki BT obsluguje bo mozesz stracic na jakosci dzwieku.

Patrzę na to porównanie i to nie jest trochę tak, że po prostu sama przepustowość jest większa, zasięg etc, a niekoniecznie musi to wpływać na jakość dźwięku? bo tak kiedyś czytałem, że różnic w jakości dźwięku nie ma żadnych, ale sam nie wiem czy to prawda, bo te dane czasami są sprzecznie

Po BT nigdy nie będzie tego co po kablu. Jak odpalasz muzykę na komputerze po BT nawet jakieś mp3 to komputer koduje dla BT, wysyła, a urzadzenie za pomocą swojego kodeka, odbiorcze, dekoduje i jeszcze raz koduje. Wiec tak naprawde to jest dobre np w samochodzie gdzie cięzko kable rozciągać jakiekolwiek.

zmieniłbym na 7260, pytanie czy skoro masz kartę bez BT to jest w laptopie antena? korzyści, szybsze połączenie z routerem na 5Ghz (867 Mbps), mysz na bt możesz podłączyć jak szkoda ci portów usb, ale zanim zmienisz to sprawdź tzw whitelistę, niektórzy producenci laptopów mają w biosie info które karty można podłączyć, nie robi tego np. Asus, w ich laptopach możesz każdą kartę włożyć, która pasuje do gniazda,

21 minut temu, yureek napisał:

zmieniłbym na 7260, pytanie czy skoro masz kartę bez BT to jest w laptopie antena? korzyści, szybsze połączenie z routerem na 5Ghz (867 Mbps), mysz na bt możesz podłączyć jak szkoda ci portów usb, ale zanim zmienisz to sprawdź tzw whitelistę, niektórzy producenci laptopów mają w biosie info które karty można podłączyć, nie robi tego np. Asus, w ich laptopach możesz każdą kartę włożyć, która pasuje do gniazda,

Mam aktualnie dwie karty sieciowe, jedna z 2.4 i BT 4.0, druga z 2.4/5 (ten Intel z opcji 2), ale ona nie ma właśnie w ogóle BT. Obie działają - na pierwszej BT, a na drugiej 5GHz, ale chciałbym mieć jednocześnie 5GHz (wyższe prędkości) i BT.

Akurat mam laptop Asusa. :)

Edytowane przez emse7en
4 minuty temu, emse7en napisał:

Mam aktualnie dwie karty sieciowe, jedna z 2.4 i BT 4.0, druga z 2.4/5 (ten Intel z opcji 2), ale ona nie ma właśnie w ogóle BT. Obie działają - na pierwszej BT, a na drugiej 5GHz, ale chciałbym mieć jednocześnie 5GHz (wyższe prędkości) i BT.

Akurat mam laptop Asusa. :)

to nie ma co się zastanawiać, będzie jedna porządna :)

W dniu 14.02.2023 o 12:02, yureek napisał:

to nie ma co się zastanawiać, będzie jedna porządna :)

Kupiłem tę kartę. Jednak mam duży problem.. gdy mam podłączone jednocześnie słuchawki bluetooth (QCY T13) i klawiaturę bezprzewodową (Logitech K380) to co chwilę jedna ze słuchawek tyka (traci połączenie) i tak w kółko.. Przez to nie da się właściwie korzystać ze słuchawek.

Z tego co czytałem to może być jakiś problem z tym, że to działa na podobnych częstotliwościach, ale na poprzednich kartach i jedno i drugie urządzenie działało wspólnie i nie było żadnych problemów.

Myślałem, że może jest to jakiś kłopot ze sterownikiem, bo choć na początku Win11 zainstalował sobie kartę WiFi AC 7260 (17.15.0.5 sterowniki Microsoft), tak Bluetooth było jako nieznane urządzenie. Po identyfikatorze (USB\VID_8087&PID_07DC&REV_0001) znalazłem sterowniki do BT na driverpack.io i niby działa, ale jak wyżej - problemu nie udało mi się rozwiązać nawet instalując inne wersje sterowników.

Mega mi szkoda, bo wszystko jest niby jak powinno, ale nie da się korzystać ze słuchawek.. Ktoś ma jakieś pomysły?

Ok, dziś potestowałem i na tym Intel Centrino Ultimate-N 6300 AGN leci mi pełny transfer na 5GHz (tak jak na AC7260), sterownik 15.18.0.1 pobrany przez Driver Booster.

Od znajomego udało mi się pożyczyć na chwilę adapter Baseus B04 i słucham już ponad pół godziny, używając jednocześnie klawiatury i zero ściny. :) Leci zwrot AC7260 i jednak opcja 2 z pierwszego posta ostatecznie okazała się lepsza.

Edytowane przez emse7en