Skocz do zawartości

RTX2060 vs RTX2060 super vs RTX3050 - co wybrac ?

Recommended Posts

Witam,

Planuje zakupic uzywana karte rtx. Rozdzielczosc glownie FHD do gry PoE / Diablo 4. Przejrzalem troche oferty i jakies tam recenzje na yt. Sparowane to bedzie z i5 3570k 4.5ghz, 650w zasilacz. Cala platforme zmienie w przyszlosci i dorzuce jakiegos rtxa 4xxx.

Ceny 2060 zaczynaja sie gdzies od 800, 2060 super od 900, 3050 od 1k.

Wydajnosciowo, configowo, rozne testy roznie pokazuja i rozne wnioski. Prosze o porade co wybrac i dlaczego i na co zwrocic uwage kupujac uzywane GPU.

Dziekuje za pomoc

• Że co, proszę? 1
7 minut temu, MiK napisał:

Rtx 3050 bo na nim nie kopano i kupuj z gwarancją. 

Rozumiem...czyli kupno bez gwarancji mija sie z celem? wiekszosc 2xxx nie ma gwarancji, wszystkie w opisach nic nie kopaly. Jak wyglada sprawa wydajnosciowo ogolnie miedzy tymi kartami ? 3050 ma podobno mniejsza ta szyne, ale wiecej GB niz np bazowa 2060. 

Nigdy nie kupowalem uzywanych gpu. Nie wiem czy jezeli uzytkownik ma ze 100 pozytywow na allegro to moze sprzedac jakiegos crapa mimo ze sugeruje inaczej ?

1 minutę temu, Kafaros11 napisał:

ze sklepu astg

Dostałem właśnie od nich kartę RX 580. Wygląda na nową, przyszła w kartonie z wypełnieniem. Ma wgrany bios pod kopanie kryptowalut. Czego nie było w opisie. W sterownikach można to zmienić. No ale wtedy dostajemy odrzutowca - chłodzenie :)

27 minut temu, toxicrain napisał:

Jak wyglada sprawa wydajnosciowo ogolnie miedzy tymi kartami

relative-performance_1920-1080.png

26 minut temu, Kafaros11 napisał:

Rx 5600 ze sklepu astg za 850 zł z gwarancją (były za 666 zł) https://allegro.pl/oferta/asrock-radeon-rx5600-challenger-d-6gb-cld-bulk-11688675057

Na konkurencyjnym forum masz długi wątek o tej karcie.

Faktycznie w cenie 666 wyglada bardzo dobrze. Za 850 zl wydajnosciowo widze ze podobna do 2060 wedlug yt. Problem w tej karcie jest taki ze nie ma dlss. Dlss dodaje po klilkanascie/klikadziesiat FPS wiecej do wydajnosci....

Zle rozumuje, zle mysle?

Odpuść sobie zakup do takiej konfiguracji. Nic tym nie zyskasz. Kuzyn ma sparowane 1650 z i5 4570 to czkawki dostaje w niemal każdej grze. W grach typu PoE w szczególności, gdzie gra głównie polega na procu (duża liczba jednostek, mobów).

Tu trzeba by najmniej jeszcze wrzucić i7 3770k.

Edytowane przez CrisPell
  • Popieram 1
9 minut temu, CrisPell napisał:

Odpuść sobie zakup do takiej konfiguracji. Nic tym nie zyskasz. Kuzyn ma sparowane 1650 z i5 4570 to czkawki dostaje w niemal każdej grze. W grach typu PoE w szczególności, gdzie gra głównie polega na procu (duża liczba jednostek, mobów).

Tu trzeba by najmniej jeszcze wrzucić i7 3770k.

No mam zintegrowane igpu z cpu. W jakis sposob musze grac. Jeszcze nie jestem gotowy teraz wydawac ponad 20 tys pln na upgrade faktycznego pc-ta. Potrzebuje gpu do tego co mam tu i teraz....

34 minuty temu, MiK napisał:

Dostałem właśnie od nich kartę RX 580. Wygląda na nową, przyszła w kartonie z wypełnieniem. Ma wgrany bios pod kopanie kryptowalut. Czego nie było w opisie. W sterownikach można to zmienić. No ale wtedy dostajemy odrzutowca - chłodzenie :)

relative-performance_1920-1080.png

Czy mozna gdzies dostac podobny wykres z wydajnoscia dla rozdzielczosci rowniez 1440p / 4k ?

9 minut temu, toxicrain napisał:

Potrzebuje gpu do tego co mam tu i teraz....

To wystarczy ci w zupełności RX 580.

4 minuty temu, toxicrain napisał:

Sugerujesz ze rx 580 da mi tyle samo fpsow w tym configu co powiedzmy 2060 super? Jak wyjdzie diablo 4 za pare miesiecy bedzie wygladac to tak samo?

Tak, bo twój proc i tak cię będzie blokował.

4 minuty temu, toxicrain napisał:

Hmm, w przeszlosci mialem rtxa 1070 pod to cpu i nikt w tamtych czasach nie mowil nic o blokowaniu jak dobrze pamietam ?

To były czasy jak intel klepał 4 rdzeniowe/ 8 wątkowe CPU tak do 7-8 generacji, a to się już dawno zmieniło.

Minimum pod nowe produkcje na te podstawkę to taki xeon 1240 v2 (odpowiednik 3770).

Jeśli jedyną zmianą jaką planujesz w bieżącym roku to GPU rzędu rtx 2060 to będą to zmarnowane pieniądze.

Edytowane przez CrisPell
7 minut temu, CrisPell napisał:

Tak, bo twój proc i tak cię będzie blokował.

Hmmm, to co proponujesz.  Mam isc w tego RX-a, czy moze jakis gtx 1060. Chociaz tutaj czy nvidia czy amd nie ma zadnego znaczenia chyba bo w tych seriach kart nie ma dlss. Moze jakis 1660 super.

Choidzi glownie o cena/wydajnosc skoro serie 2xxx mam kompletnie odpuscic ze wzgledu na cpu.

9 minut temu, olo163 napisał:

Zamiast i7 3770 można kupić tanio xeona 4/8

Np. :

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-xeon-e3-1230-4-x-3-2-ghz-12844925429

No i dobrze wycelowałeś. Ten proc + taki GTX1660 i będzie dobrze.

• Dzięki 1
31 minut temu, olo163 napisał:

Zamiast i7 3770 można kupić tanio xeona 4/8

Np. :

https://allegro.pl/oferta/procesor-intel-xeon-e3-1230-4-x-3-2-ghz-12844925429

I taki xeon wejdzie normalnie na ta moja podstawke i do chlodzenia jakiegos tam macho rev2 b cos takiego ? Uda mi sie to samemu zamontowac? Ten xeon jak wypada wydajnosciowo vs ten 3770 ? Wydaje sie byc chyba z 2x+ raza tanszy? Mozna te procesory podkrecac tak jak mojego i5 3570k do jakkis 4ghz+?

20 minut temu, CrisPell napisał:

No i dobrze wycelowałeś. Ten proc + taki GTX1660 i będzie dobrze.

Czyli najlepszym wyborem gpu pod mojego aktualnego procka / takiego xeona do powiedzmy 650zl bedzie 1660 super ?

Pytam bo w tej serii nie ma zadnego dlssa, wiec radeony tez bralbym pod uwage jezeli cenowo/wydajnosciowo sa lepsze. 

Do takiego 4/8 procka juz warto ladowac jakiegos 2060 super czy to przesada?

Edytowane przez toxicrain

Jaką masz płytę bo siedzę na telefonie i nie widzę stopki. 

Podkręcąc się nie da tak jak prockow z k ale nie wiem czy na sztywno nie da się ustawić +4 do max mnożnika. Mimo to w nowszych grach bardziej liczą się 4 dodatkowe wątki niż 500mhz. 

Stara zasada mówi jasno kupuj najlepsze GPU na jakie cię stać. 

2 minuty temu, olo163 napisał:

Jaką masz płytę bo siedzę na telefonie i nie widzę stopki. 

Podkręcąc się nie da tak jak prockow z k ale nie wiem czy na sztywno nie da się ustawić +4 do max mnożnika. Mimo to w nowszych grach bardziej liczą się 4 dodatkowe wątki niż 500mhz. 

Ascrock z77 extreme 4. Obudowe mam silverstone ft05. Na 4.5ghz i5 3570k mam w budzie po 60*C w testach.

Szczerze prosze o doradzenie, chcialbym jutro zamowic. Nie wiem co mam robic, zakladajac watek myslalem ze tylko gpu musze wybrac, a tutaj wychodzi wiele niespodzianek.

Dziekuje

Tu masz listę obsługiwanych cpu

https://www.asrock.com/mb/Intel/Z77 Extreme4/index.pl.asp#CPU

Szukaj na olx, ale drogo itp. To co ci wczoraj wstawiłem to przykład pierwszy z brzegu, możesz kupić GPU potestowac i cpu zmienić za tydzień. 

3770k i lekkie OC byłoby idealne skoro nie zmieniasz platformy ale to w niskiej cenie musisz upolować lub xeon bez OC. Popatrz na jakiś tani nowy  zestaw i3/mobo/ram i porównaj ceny weź pod uwagę ile byś dostał za swoje i5/mobo/ram ogólnie zmiana platformy to nie będzie mega wydatek. Skoro masz niedużo kasy dobrze to policz czy wydawać 100 na xeona czy sprzedać co masz i pujsc w nowe graty niekoniecznie najnowszej generacji. 

13 godzin temu, MiK napisał:

Co Ty myślałeś że dostaniesz rx580 nie z koparki? Twoja wiara nie zna granic.

14 godzin temu, toxicrain napisał:

Do takiego 4/8 procka juz warto ladowac jakiegos 2060 super czy to przesada?

Myślę, że ma to już sens. Uśredniłem do procka + GTX1660 ze względu na to, że wspomniałeś o takim, a nie innym budżecie.

18 godzin temu, toxicrain napisał:

Hmm, w przeszlosci mialem gtxa 1070 pod to cpu i nikt w tamtych czasach nie mowil nic o blokowaniu jak dobrze pamietam ?

Miałem i5-3570k + GTX 1080 i procesor miał czkawkę przy BF1 (100% na każdym rdzeniu), natomiast GTX nudził się w okolicach 60-70% zużycia.

A co dopiero gdybyś tu wsadził RTXa.

Imo możesz wziąć takiego RTX 2060S, ale potem zbierasz kasę na nowy setup, żeby to miało sens.

Ja do tej platformy nie wkładał już ani złotówki, bo nawet i7-3770 nie są warte swojej ceny. 

6 godzin temu, WPRD700 napisał:

Miałem i5-3570k + GTX 1080 i procesor miał czkawkę przy BF1 (100% na każdym rdzeniu), natomiast GTX nudził się w okolicach 60-70% zużycia.

A co dopiero gdybyś tu wsadził RTXa.

Imo możesz wziąć takiego RTX 2060S, ale potem zbierasz kasę na nowy setup, żeby to miało sens.

Ja do tej platformy nie wkładał już ani złotówki, bo nawet i7-3770 nie są warte swojej ceny. 

Rozumiem,

Przeczytalem i rozmyslalem wszystko, chyba wezme jakiegos crapa rxa 570, wsadze do budy do tego cpu 4/4 i tyle. Wyniki ma podobne do 1060 i kosztuje po 300zl.
Nie bede sie bawil w zadne wymienianie cpu itp, kupowanie 2060 super skoro to tez jest slaba karta. Kupie jakas tania karte na pare miechow teraz, rx 570 / ? jakas alternatywa w tej pulce cenowej/wydajnosciowej ? a potem zloze nowy zestaw na rtx 4080+ i mam nadzieje nowych amd3d.

Wedlug testow CPU, to nawet ten i7 3770k wykrecony na 4.5ghz jest z 4x wolniejszy od 13700k. Masakra.

Co sadzicie o zakupie takiej karty ?

https://allegro.pl/oferta/karta-graficzna-biostar-rx580-8gb-va5815rv82-bulk-11533868868

Podobno wgrywa sie nowego biosa i jest wydajnosc NORMALNEGO 570/580. Plus taki ze cena 330zl za nowa sztuke. Po wgraniu biosu podobno traci sie gwarancje. Chyba w tej cenie nie ma nic lepszego pod moje wymagania do tego procka? Wydajnosc normalnych 570 jest troche nizsza od 1060 6gb ktora jest 2x drozsza (uzywana).