Skocz do zawartości

Czy Intel Evo to tylko certyfikat zwiększający cenę urządzenia?

Recommended Posts

Cześć,

Piszę ten post bardziej z pytanie odnośnie stanu dzisiejszych laptopów do pracy niż z jakąś konkretną myślą zakupu. 

Chodzi mi głównie o Intel Evo, czy certyfikat ten jest tylko plakietką która zwiększa cenę czy rzeczywiście jest jakąś wytyczną? 

Zależy mi na długiej pracy około 8h z użyciem visual code, zajmuje się głównie front-endem JS, może jakiś framework + praca z wieloma kartami przeglądarki jednocześnie, ogółem wielozadaniowość.

Często w komentarzach widzę, że ludzie piszą, że 8h jest na spokojnie do wyciśnięcia w laptopach bez certyfikacji intela, podobnie wybudzanie sprzętu przy aktualnych dyskach nvme chyba nie trzeba się martwić.

Mam jeszcze pytanie co sądzicie o wyższej rozdzielczości niż FHD w laptopach z przekątną 14-15,6' czy to jest odczuwalne czy i tak się używa skalowania ekranu i nie odczuwa się różnicy? 

Zainteresowały mnie te sprzęty z matrycami OLED na Intelu.

https://www.x-kom.pl/p/1103293-notebook-laptop-156-asus-vivobook-15x-i5-12500h-16gb-512-win11-oled-120hz.html

ASUS ZenBook 14 UX3402ZA i5-1240P/16GB/512/Win11 - Notebooki / Laptopy 14,0" - Sklep komputerowy - x-kom.pl

Tutaj dwa rozwiązania od AMD

ASUS Vivobook S15 R5-5600H/8GB/256/Win11 OLED - Notebooki / Laptopy 15,6" - Sklep komputerowy - x-kom.pl

ASUS VivoBook S15 R5-5600H/16GB/512/Win11 OLED - Notebooki / Laptopy 15,6" - Sklep komputerowy - x-kom.pl

W Intelach oczywiście jest certyfikat i cyferki stoją za nimi, ale czy to będzie odczuwalne? Bo AMD są większe co może lepiej grać w rozdzielczością. Nie mają certyfikacji, ale dyski na PCIe / Wifi 6 oraz standard złącz i komentarze ludzi mówią, że też trzymają te 8h oraz nie sądzę, żeby ta specka odbiegała wydajnością do tych zadań które wymieniłem.

Wiem, że Intel Evo to certyfikat dla FHD przy 60Hz, Oledy są trochę bardziej oszczędne z prądem, ale jasność maksymalna + 120Hz zakładam, że i tak skróci te wyniki.

Obcowaliście może z takim sprzętem i znacie realne możliwości? 

Ogółem też zapytam jak to wygląda w przypadku tych matryc Oled i ich wypalenie? Warto w to inwestować? Wybrałem je tylko dlatego, że chciałem więcej niż 60Hz bo pracuje na monitorze mającym 170Hz i już nie dam rady wrócić na 60... a teraz znaleźć jakiegoś IPS z większą rozdzielczością niż FHD i odświeżaniem graniczy z cudem w tej kwocie 4000zł. 

Odświeżyłem delikatnie moje myśli i warianty jakie znalazłem w internecie :) 

Edytowane przez Yorweth
Odświeżenie
1 godzinę temu, Wik-Mar napisał:

Tak wiem co daje Intel EVO, ale interesuje mnie to, czy sprzęty np bez tego certyfikatu lub np. z prockiem od AMD będzie równie ok pod względami które wypisałem, czyli głównie pracy na baterii :D 

A reszta pytań to już moje takie dodatkowe zagadnienia, które mają pomóc w wyborze sprzętu.

To musisz podejść do jakiegoś marketu elektronicznego i sprawdzić

Jeśli nie pracujesz z grafiką to nie pchałbym się w oleda