Skocz do zawartości

Zestaw ok. 5000zł ( Grafika, okazjonalnie gry )

Recommended Posts

Hej, zacznę od krótkiego wprowadzenia. W ostatnim czasie z hobbystycznego używania programów graficznych przeszedłem na etap bycia grafikiem bliskiej mi osoby, a że sprawia mi to przyjemność to czemu nie pomyśleć o tym bardziej przyszłościowo. W związku z tym postanowiłem sprawić sobie nowy sprzęt, gdyż obecny ( i5-4590, rx580 ) zaczyna mieć konkretne opory ze współpracą przy większym projekcie. 

- Używam na ten moment Photoshopa i Ilustratora, Indesign ( mam wykupiony cały pakiet Adobe także większość z programów na pewno będę chciał przynajmniej przetestować )
- Monitor 34' Ultrawide 3440x1440 odświeżanie 144Hz (nie wiem czy to istotne czy więc piszę)
- Jeśli chodzi o gry to starocie ze znajomymi online + nowe tytuły RPGowe raz/dwa na rok ( typu ostatnie Assassyny, Tomb Raider, Wiedzmin itp ) więc nie ukrywam że mam w planie ograć za 2 tygodnie Dziedzictwo Hogwartu na nowym sprzęcie, w 1440p. Ale na żadnych tam ultra mi nie zależy, płynnie na średnich jest okej, najważniejsza wydajność w programach graficznych.
- Jak warto przekroczyć budżet to jest zgoda, jeśli warto dołożyć do któregoś elementu a przykładową kość ramu dokupić za miesiąc dwa to też zakładam taką możliwość. Byle bez szaleństw.
- Z obecnego komputera nie przeniosę nic, gdyż będzie służył jak awaryjny w innym miejscu.

- Załączam zaproponowany zestaw z innego forum i pytanie do niego, czy nie lepiej pomyśleć nad 13 gen Intela i nad wyborem innej karty.

Z góry dzięki za pomoc, bo wypadłem z tematu przed premierą Wiedźmina.

0cb1385003f5821d60f8ae5e91bfd6ae.png