Radowid 2 Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Witam. Chciałem poprosić o pomoc w Undervoltingu procesora Ryzen 7 5800X. Raz robiłem według poradnika, ale płyta po zapisaniu wartości nie bootowała. Nie wiem jak się do tego zabrać a będę zmieniał platformę w lutym na AM5 + 7950X3D. Chciałbym spróbować na starej platformie aby zdobyć trochę doświadczenia i aby wiedzieć od czego zacząć na nowej platformie. Posiadam płytę Aorus Elite (v1) na B450 i jak wyżej wspomniany 5800X. Posiadam AIO Cooler Master Master Liquid Lite 240mm. Cytuj Link to post Share on other sites
pszemek233 8 Napisano 25 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 Napięcie zostawiasz na auto Interesuje ciebie PBO, PBO ustawiasz na advanced PBO Limits ustawiasz na motherboard Najbardziej interesuje ciebie curve optimizer, Dajesz to na allcore i Curve Optimizer Sign na Negative i magnitude ustawiasz załóżmy 5, wchodzisz do systemu, zauważasz że spadło napięcie i testujesz stabilność, jeśli procek jest stabilny to ustawiasz na 10 itd. Jeśli chciałbyś podbić taktowanie to interesuje ciebie ustawienie Max Cpu Boost Clock Override i tutaj do 200 mhz możesz podnieść ustawienia PBO Cytuj Link to post Share on other sites
Radowid 2 Napisano 25 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2023 16 minut temu, pszemek233 napisał: Napięcie zostawiasz na auto Interesuje ciebie PBO, PBO ustawiasz na advanced PBO Limits ustawiasz na motherboard Najbardziej interesuje ciebie curve optimizer, Dajesz to na allcore i Curve Optimizer Sign na Negative i magnitude ustawiasz załóżmy 5, wchodzisz do systemu, zauważasz że spadło napięcie i testujesz stabilność, jeśli procek jest stabilny to ustawiasz na 10 itd. Jeśli chciałbyś podbić taktowanie to interesuje ciebie ustawienie Max Cpu Boost Clock Override i tutaj do 200 mhz możesz podnieść ustawienia PBO Ok, sprawdzę najpierw bez podbijania taktowania i potestuję. Dam później znać Cytuj Link to post Share on other sites
duzy213 14 Napisano 6 Lutego 2023 Udostępnij Napisano 6 Lutego 2023 podłączę się , ja tą metodą doszedłem do 25 na moim 5600 na 30 w occt nie przechodziło... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts