dan-mark 426 Napisano 23 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Czołem, w nowym mieszkaniu nie mam opcji pociągnięcia kabli ethernet, więc światłowód od T-mobile 900 mbit/s będę musiał puścić po wifi. Router jaki będę miał to Sagecom Fast 5670 z Wifi 6. Reszta specyfikacji poniżej. Potrzebuję dwóch kart sieciowych, jedna może być na slot PCI-e, ale druga MUSI BYĆ NA USB (slot pci-e jest, ale zasłonięty przez kartę graficzną, bo płyta jest w formacie mATX, nie chce zrobić piekarnika). Mieszkanie 71 metrów, router będzie stał w korytarzu, oba komputery będą oddalone od niego jakieś 5-7 metrów i oddzielone jedną ścianą, grubość około 20 cm. Poza tym dwa boxy do telewizji IPTV, ale tam wystarczą jakieś minimalne prędkości Generalnie chciałbym wyciągnąć te minimum 500 mbit/s, jak ze stabilnością to wiadomo, się zobaczy. Teoretycznie Wifi 6 na to pozwala Budżet? Niewielki, do 300 zł za obie karty. Jeżeli wyjdzie taniej i nie opłaca się dopłacać, to fajnie. Edit: okej, widzę ze w tym budżecie można zapomnieć o dwóch kartach z obsługą wifi 6, więc chyba trzeba skupić się na wifi 5. Chociaż może polećcie jakieś modele z wifi 6, nie wykluczam kupna używek. Ewentualnie wewnętrzna karta wifi 6, a ta na USB po wifi 5. Jeżeli o czymś istotnym nie wspomniałem, dajcie znać. Dzięki. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez dan-mark Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts