czajka 0 Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Witam, właśnie decyduję się na częściowy upgrade swojego komputera. Na ten moment chcę wymienić procesor oraz płytę główną (w przyszłości będzie też wymieniana karta graficzna). Jeśli chodzi o procesor to zastanawiałem się miedzy AMD Ryzen 5 5600 oraz Intel Core i5-11400F. Czy moglibyście polecić płyty główne do tych procesorów albo może jakieś inne procesory? Staram się złożyć lekko budżetowo, ale na lata, bo nie wymieniam często, więc coś z niższych półek cenowych a jakościowo dobrych. Możecie też polecać używki. Budżet jaki chce przeznaczyć na te 2 rzeczy to 1000/1100. Wklejam całą specyfikację obecnego komputera. Cytuj Link to post Share on other sites
Wik-Mar 136 Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 Lekko budżetowo, to znaczy ile. Cytuj Link to post Share on other sites
pszemek233 8 Napisano 19 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2023 5 godzin temu, czajka napisał: Witam, właśnie decyduję się na częściowy upgrade swojego komputera. Na ten moment chcę wymienić procesor oraz płytę główną (w przyszłości będzie też wymieniana karta graficzna). Jeśli chodzi o procesor to zastanawiałem się miedzy AMD Ryzen 5 5600 oraz Intel Core i5-11400F. Czy moglibyście polecić płyty główne do tych procesorów albo może jakieś inne procesory? Staram się złożyć lekko budżetowo, ale na lata, bo nie wymieniam często, więc coś z niższych półek cenowych a jakościowo dobrych. Możecie też polecać używki. Budżet jaki chce przeznaczyć na te 2 rzeczy to 1000/1100. Wklejam całą specyfikację obecnego komputera. https://proline.pl/koszyk/bbb2084c Nic tu innego nie wymyślisz, i5 11400f jest o wiele wolniejszy nie ma co porównywać. Ta płyta co wybrałem nie jest jakaś specjalnie wypasiona ale ma przynajmniej radiator na sekcji zasilania. Przy kupnie poproś o aktualizację biosu, albo dowiedz się jaka jest wersja bo musi być P5.30 conajmniej 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Genghis Khan 120 Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 Czy to jest komputer do gier? Jezeli nie to nie czytaj dalej. Sugeruje najpierw zmiane grafiki a nie procesora, uzyskasz duzo lepsze osiagi, celuj w 3060 / 3070 Potem dozbieraj na plyte i procka Cytuj Link to post Share on other sites
czajka 0 Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 19 godzin temu, pszemek233 napisał: https://proline.pl/koszyk/bbb2084c Nic tu innego nie wymyślisz, i5 11400f jest o wiele wolniejszy nie ma co porównywać. Ta płyta co wybrałem nie jest jakaś specjalnie wypasiona ale ma przynajmniej radiator na sekcji zasilania. Przy kupnie poproś o aktualizację biosu, albo dowiedz się jaka jest wersja bo musi być P5.30 conajmniej Dzięki wielkie za podesłanie płyty na pewno wezmę pod uwagę. Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej kupić od trzeciej osoby ryzen 5 5600X (zaplombowany, więc nówka) za 700 zł czy jednak ryzen 5 5600 ze sklepu z gwarancją jest bezpieczniejszą opcją. Obydwa procesory za tyle samo by wyszły bo po 700 zł. 19 godzin temu, Wik-Mar napisał: Lekko budżetowo, to znaczy ile. Napisałem w poście, koło 1000/1100 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
Artok 2006 Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 5 minut roboty i z 5600 zrobisz sobie 5600X (różnią się wyłącznie zegarami). Bierz nówkę ze sklepu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pszemek233 8 Napisano 20 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 29 minut temu, czajka napisał: Dzięki wielkie za podesłanie płyty na pewno wezmę pod uwagę. Mam jeszcze jedno pytanie, czy lepiej kupić od trzeciej osoby ryzen 5 5600X (zaplombowany, więc nówka) za 700 zł czy jednak ryzen 5 5600 ze sklepu z gwarancją jest bezpieczniejszą opcją. Obydwa procesory za tyle samo by wyszły bo po 700 zł. Napisałem w poście, koło 1000/1100 zł. Jak jest gwarancja to od biedy można wziąć tego 5600x jeszcze jakbyś trochę wytargował w dół to byłoby ok. Ogólnie na b450 to pamiętaj o tym biosie żeby wtopy nie było Cytuj Link to post Share on other sites
czajka 0 Napisano 20 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2023 W dniu 19.01.2023 o 20:24, pszemek233 napisał: https://proline.pl/koszyk/bbb2084c Nic tu innego nie wymyślisz, i5 11400f jest o wiele wolniejszy nie ma co porównywać. Ta płyta co wybrałem nie jest jakaś specjalnie wypasiona ale ma przynajmniej radiator na sekcji zasilania. Przy kupnie poproś o aktualizację biosu, albo dowiedz się jaka jest wersja bo musi być P5.30 conajmniej Kupiłem ten zestaw co polecałeś, jeśli chodzi o bios to gdy go nie zaktualizują to będzie problem samemu go zaktualizować? Cytuj Link to post Share on other sites
Overclock666G 133 Napisano 21 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 11 godzin temu, czajka napisał: Kupiłem ten zestaw co polecałeś, jeśli chodzi o bios to gdy go nie zaktualizują to będzie problem samemu go zaktualizować? Kwestia 5minut na youtube pod hasłem "wgranie biosu". Są specjaliści co potrafią to spartolić ale to jak ze wszystkim. Jak jesteś przeciętnym użytkownikiem to powinieneś to zrobić bez większego problemu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie pszemek233 8 Napisano 21 Stycznia 2023 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2023 14 godzin temu, czajka napisał: Kupiłem ten zestaw co polecałeś, jeśli chodzi o bios to gdy go nie zaktualizują to będzie problem samemu go zaktualizować? https://www.youtube.com/watch?v=vfG5um2plxo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts