Skocz do zawartości

System nie startuje po konwersji dysku MBR na GPT

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Chomik Tomek,

Recommended Posts

Witam,

Przychodzę z prośbą o pomoc. Jako że win 11, na którego chcę się przenieść, wymaga secure boot- musiałem zmienić systemowy SSD na GPT. Zrobiłem to przy pomocy programu Partition Guru, udało się. Następnie ponownie uruchomiłem PC, wszedłem do biosu i włączyłem secure boot, a wyłączyłem CSM. Niestety windows nie wystartował, albo pokazuje się BIOS, albo czarny ekran i tekst jak w załączonym zdjęciu. Próbowałem kombinować z opcjami w biosie, szukać rozwiązań w necie. Jednak przerosło to mnie i moją ograniczoną wiedzę. Byłem przekonany że moja płyta obsługuje tryb UEFI, i wystarczy że włączę secure boot. Bardzo proszę o pomoc.

Mam na pendrive nośnik instalacyjny win 11 i wygląda na to że mógłbym go zainstalować. Jednak system chciałbym postawić na drugim dysku, który od początku był GPT. Czy jeżeli wybiorę pierwszy, to on nagle się nawróci na MBR, czy instalacja w takim momencie win 11 pomoże ? Opcja napraw komputer raczej mi nie pomoże, gdyż zachowałem się jak dzieciak i nie zrobiłem żadnej kopii zapasowej. Przygniotła mnie ta sytuacja, kompletnie nie wiem co robić, a komputera będę potrzebował od przyszłego tygodnia.

Płyta główna: Gigabyte GA-AB350M-DS3H V2

BIOS zaktualizowany parę dni temu: F52d

Z góry dziękuję za każdą pomoc 

IMG_20230105_000008190~2.jpg

IMG_20230105_003735839~2.jpg

Edytowane przez Tbdn99
  • Rozwiązanie

Jeśli chcemy przełączyć BIOS z Legacy na UEFI (wyłączenie CSM to jest to samo) system należy zainstalować od nowa po przełączeniu!

Zostaw UEFI z Secure Boot i od nowa z nośnika USB wgraj Windows 11 na dysk, który chcesz, tylko później ten dysk powinien być jako pierwszy do bootowania, aby komp po włączeniu uruchamiał Win 11

I nie używaj konwerterów z MBR na GPT, bo nie ma takiej potrzeby, bo po odpaleniu UEFI od nowa instalujemy system czy to Windows czy Linux.

edit: Jak wybierzesz jakikolwiek dysk do instalacji a masz włączone UEFI nigdy nie przekształci Ci się na MBR. Przy włączonym UEFI system zawsze będzie zainstalowany na GPT.

Edytowane przez Chomik Tomek
Wyjaśnienie UEFI a GPT
  • Lubię to 1