lucas-7 45 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Witam. Mam takie pytanie. Posiadam wymieniona w temacie karte. Ponieważ jestem świrem na punkcie hałasu karta została podana undervoltingovi i pracuje stabilnie na zegarze 1935 przy napięciu. 0,876v. I teraz tak w grach assassin's creed valhalla, forza horizon 5, far czy 6, fifa 23 czy uncharted karta pracuje z temperatura w okolicach 60 stopni. Wentyle maks 1200 rpm. Natomiast jak odpalę ets2 czy a plague tale Innocence, karta potrafi osiągnąć nawet 70 stopni i wentyle rozkręcają się do 1800 rpm. O co tu chodzi czemu tak się dzieje? Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Być może te inne gry bardziej obciążają kartę . Zobacz na pobór mocy , na pewno jest większy. Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3090 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Karta działa prawidłowo , czym wyższa temperatura to wentylatory kręcą się szybciej . Cytuj Link to post Share on other sites
ODIN85 1024 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Z kartą wszystko ok. Nie ma się czego obawiać. Cytuj Link to post Share on other sites
lucas-7 45 Napisano 4 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 Tzn. Ja wiem ze z kartą jest wszystko Oki Tylko zastanawia mnie to " obciążenie ". Gram w 1440p procesor to r7 5700x więc wydaje się że w każdej grze karta powinna iść na maksa. Detale wszędzie ustawione na maks to co ilość vram pozwala. Cytuj Link to post Share on other sites
janek20 1288 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 1800 dalej mało ,masz tak mniejsze wentylatory chyba 80mm Cytuj Link to post Share on other sites
HegemoN 62 Napisano 4 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2023 13 godzin temu, lucas-7 napisał: Witam. Mam takie pytanie. Posiadam wymieniona w temacie karte. Ponieważ jestem świrem na punkcie hałasu karta została podana undervoltingovi i pracuje stabilnie na zegarze 1935 przy napięciu. 0,876v. I teraz tak w grach assassin's creed valhalla, forza horizon 5, far czy 6, fifa 23 czy uncharted karta pracuje z temperatura w okolicach 60 stopni. Wentyle maks 1200 rpm. Natomiast jak odpalę ets2 czy a plague tale Innocence, karta potrafi osiągnąć nawet 70 stopni i wentyle rozkręcają się do 1800 rpm. O co tu chodzi czemu tak się dzieje? bierz pod uwagę, że zużycie VRAM nie jest równoznaczne z obciążeniem rdzenia. Zapchanie RAMu to zwykle ilość tekstur ale niespecjalnie się to przekłada na temperatury. Natomiast faktyczne obciążenie rdzenia GPU przez wymagającą grę zwiększa ogólnie temperaturę. A jak zależy na ciszy to do tych 80 stopni można skręcać wentyle na mniejsze obroty. Cytuj Link to post Share on other sites
jozek23 3090 Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 W dniu 4.01.2023 o 10:37, Kawabonga napisał: Być może te inne gry bardziej obciążają kartę W tej samej grze może być różnie W BF5 w czasie gry karta chodzi cicho a wystarczy zostać w menu to dobije do max temp. Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 5 Stycznia 2023 Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2023 (edytowane) Widzę że używasz jakiego dziwnego programu do pokazywania wskazań komputera . Ciekawe ile podbiera Wat w menu a ile podczas grania ? Jeśli ten program do pokazywania wskazań kompa nie ma opcji wyświetlania poboru mocy to zmień to coś, na jednany prawilny, czyli MSI Afterburner + Riva Tuner statistic server + ewentualnie + HWiNFO64 Edytowane 5 Stycznia 2023 przez Kawabonga Cytuj Link to post Share on other sites
lucas-7 45 Napisano 7 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2023 Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Zawsze wydawało mi się że każda gra potrafi wyciągnąć z karty ostatnie soki. Kwestia tylko pozostałych komponentów które jej nie ograniczają. Ja do sprawdzania parametrów używam nakładki dostępnej w geforce expierence. Pokazuje obciążenie i zużycie prądu i rzeczywiście przy moich ustawieniach w forza horizon 5 nie przekracza 160-170 w gdzie przy pierwszej części a plague tale pokazuje ponad 230w.No nic Ja się jeszcze pobawię undervoltingiem by osiągnąć jak najlepszy sweet spot. Ponieważ dostępny na tej karcie vram i tak nie pozwala na uruchamianie wszystkich gier w opcji ultra. A czy mam 110 czy 100 fps w danej grze to różnicy i tak za bardzo nie widać. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts