xkwzts 1 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Na pierwszy rzut oka - proste: Komputer się przegrzewa podczas grania w grę i nagle odcina zasilanie, wszystko gaśnie, trzeba wyciągnąć wtyczkę z gniazdka i podłączyć ponownie. ale jednak coś mi nie pasuje... Jestem mimo wszystko szczęśliwym posiadaczem notebooka Lenovo ThinkPad T61p od ponad 3 lat. Podobny wątek założyłem na forum notebookcheck.pl aczkolwiek, jak narazie konkretnie wypowiedziała się tylko jedna osoba, a zanim podejmę decyzję o wymianie radiatora lub całej płyty głównej, chciałbym żeby ktoś z innym doświadczeniem się wypowiedział w tej sprawie, dlatego piszę tu. Link do mojego poprzedniego wątku. Grałem 2 miesiące temu w Call of Duty Black Ops i gra chodziła pięknie przez kilka godzin, nic się nie działo. W zeszłym tygodniu włączyłem starszą grę Half Life 2 (kiedyś działała dobrze na tym sprzęcie) i już po 15 minutach komputer się wyłączył. Uruchamiam go ponownie i po 5 minutach reset. Laptop zawsze się grzał, aż biurko pod nim parzyło, ale nigdy się samoczynnie nie resetował. Inne gry typu Assassins Creed Broherhood również nie wywoływały resetu. Czyściłem radiator, zmieniałem pasty termoprzewodzące w marcu. A teraz nagle w trakcie grania mam taki oto efekt: Nagle nic już się nie świeci, nic nie działa (bateria była odłączona, grałem na samym zasilaniu) - muszę teraz odłączyć wtyczkę prądową na 2 sek. i podłączyć ponownie, wtedy komp się włączy i będę mógł na nim pracować bez przerwy dopuki nie włączę tej gry. Próbowałem też na grze Call of Juarez: Więzy Krwi, tam nie ma już żadnego sensu i zależności - raz mogę grać pół godziny, a raz tylko 10 minut. Jakby ktoś nie czytał mojej historii z wątku, do którego link podałem wyżej, to: czyściłem kiedyś zacieki po herbacie z płyty głównej i wgięła mi się delikatnie rurka od radiatora, ale to było w marcu, grałem później w inne gry bez problemów (mogę wysłać zdjęcie radiatora). Czy to rzeczywiście wada słabego odprowadzania ciepła? Jeśli tak, to czeka mnie mały remont, znalazłem już taki radiator na e-bay (używany ok 15-20$, nowy ok 50$). I zastanawiam się, który wybrać? i czy w ogóle jest sens wymieniać radiator, gdyż ponoć takie delikatne wgniecenie niczemu nie przeszkadza, a wentylator jest cichutki. A może coś innego się psuje? PS Laptop zostanie u mnie już na zawsze, a za kilka lat, jak będę miał coś lepszego, to prędzej go oprawię i na ścianie powieszę niż sprzedam - przywiązałem się . IBM / Lenovo ThinkPad T61p 6460-D8G (NH3-D8PB) Intel Core 2 Duo T9300 2.5 GHz 6 MB L2 cache FSB 800MHz 15.4" TFT WUXGA 1920 x 1200 Matowa (Anti-Glare) nVidia Quadro FX 570M 256MB 4GB DDR2 667MHz (Kingston HyperX 2x2GB 800MHz) HDD/S-ATA 160GB 7200rpm Microsoft Windows 7 64bit 1 Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) Hej a więc mogę tobie pomóc najpierw musisz sprawdzić komponenty RAM, CPU, GPU, WIFI te 4 rzeczy mogą paść najczęsciej a wiec pobierz ,Furmark, Mem test, Prime 95, sprawdz temperatury podczas gry czy wyłącza się tylko na włączonej grze ?? jeżeli tak może być to układ BGA można przelutować nową kartę BGA na ten sam model lub kupić płyte do T60 z lepszą kartą graficzną wydatek zależny od karty do 800 zł napisz na moje GG wtedy konkretniej powiem co robić GG: 157 170 05 http://allegro.pl/plyta-glowna-ibm-lenovo-t61p-t61-sprawna-tanio-i1735415567.html Edytowane 26 Lipca 2011 przez JohnSheppardPL Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 26 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 (edytowane) a więc: - temperatur podczas wyłączania nigdy nie zdążyłem sprawdzić, ale tpfancontrol pokazywał mi coś między 80-90 stopni cpu i podobnie graficznego - wifi podczas grania w HL2 musiało działać, ale przy CoJ:WK już miałem wyłączone i też się komputer wyłączał. toteż nie sądzę, żeby było winne mimo iż ze 3 razy w życiu mi komputer włączył się nie wykrywając karty wifi. - Komputer odcina zasilanie tylko i wyłącznie jak narazie podczas grania. - zrobiłem testy 3dmark i na domyślnych ustawieniach podsumowało mi, że mój wynik 4275 3Dmarks jest niski w porównaniu z podobnymi komputerami zakładając że płyta od t60 fizycznie się zmieści, to czy nie będzie później problemów z chłodzeniem, czy radiator i pozostałe części będą pasować? Słyszałem, że nie powinno się wkładać innych podzespołów do laptopa niż przewidziała fabryka, bo potem same problemy mogą wyniknąć zaczynając od chłodzenia i kompatybilności. Miło by było mieć mocniejszą grafikę i płytę główną, która wyciągnęła by 800MHz (procesor i ram mają taką możliwość), ale czy jest sens narażać się na dodatkowe problemy? Z resztą z tego co się zorientowałem, to ta karta graficzna jest chyba najmocniejszą z montowanych w seriach t60, t61 i t61p, a wszystkie te płyty główne miały max 667MHz, toteż lepszej raczej nie znajdę. wstępnie włączyłem na pół godziny furmark przy full opcjach i utrzymywał mi ok 1 FPS-a, i stałą temp. 91 stopni +/- 2 stopnie jutro zrobię wszystkie testy, o których pisałeś + jakieś jeszcze inne, może uda się też znaleźć czas i potestować go na assassins creed Edytowane 26 Lipca 2011 przez xkwzts Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 28 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 pomyliłem się ten link to był do T61 ;D więc nie będziesz miał problemów aby przełożyć jeżeli często pykasz zainwestuj np. w Lenovo Y550 Cytuj Link to post Share on other sites
xkwzts 1 Napisano 28 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 pomyliłem się ten link to był do T61 ;D więc nie będziesz miał problemów aby przełożyć jeżeli często pykasz zainwestuj np. w Lenovo Y550 Jeśli jest (w co naprawdę wątpię) płyta główna od innego modelu niż ten, który posiadam, jest lepsza i będzie bezproblemowo kompatybilna, to chętnie się zastanowię, aczkolwiek ja takiej nie znalazłem Niestety nie stać mnie w tym momencie na nowego laptopa, a i moje wymagania, co do nowego sprzętu są dosyć wygórowane: - na początek matryca: ok 15 cali, rozdzielczość full hd, matowa - to co używam teraz bardzo polubiłem i mniejszej rozdzielczości nie chcę, a i w plener często z laptopem wychodzę. - USB 3.0, HDMI, kamera - mocna k. graficzna najlepiej nVidia - dla odmiany procesor wolałbym AMD (nie pamiętam o co dokładnie chodziło, ale gdzieś czytałem że Intel w procesorach Sandy Bridge zaimplementował min. jakieś systemy, dzięki którym ponoć zdalnie można komputer zablokować, czy uzyskać zdalny dostęp, czy coś - nie jestem obecnie na etapie kupna, więc nie zagłębiałem się w szczegóły). - miałby być lekki, solidny, długo trzymać na baterii i w niewygórowanej cenie to tak z grubsza, a wiem, że na sam początek laptopa z podobną matrycą trudno znaleźć Na chwilę obecną tego doprowadzę do super stanu, a za rok, czy 2 pewnie prędzej zainwestuję w desktopa Zrobiłem testy ramu - całą noc chodził, wypluł, że jest wszystko ok testy furmarka nie różniły się zbytnio od tego, co napisałem, tylko prze tej wersji 1,7, czy coś kom się zawieszał testy CPU zostawię na najbliższą no niestety nie miałem dziś czasu się tym solidnie zająć Cytuj Link to post Share on other sites
JohnSheppardPL 12 Napisano 31 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2011 http://allegro.pl/plyta-glowna-ibm-lenovo-t61p-t61-sprawna-tanio-i1735415567.html tu masz tą samą płytę co ty masz za 800 zł Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts