Skocz do zawartości

Która z dwóch kart graficznych? 1800 zł

Recommended Posts

Cześć, proszę o pomoc w wyborze karty graficznej do gier. Okazjonalnie grafika. Chciałbym, aby posłużyła 2-3 lata. Mój budżet to nieprzekraczalnie 1700 zł.

Karta graficzna będzie pracowała niepodkręcona z procesorem i5-11400f zasilacz 700W.

Przeglądając obecne ceny zarezerwowałem dwa modele, mianowicie Gainward RTX 3060 12GB w cenie 1499 zł oraz MSI Radeon 6650 RX Gaming X 8GB w cenie 1650 zł.

Teoretycznie Radeon wydaje się nieco wydajniejszy i z lepszym chłodzeniem, ale mam obawy, bo robiłem 2 podejścia do Radeona i zawsze były problemy z kulturą pracy i sterownikami. Proszę o pomoc w wyborze.

Teraz, WPRD700 napisał:

U Radeonów ze sterownikami niewiele się zmieniło, ostatnio próbowałem koledze ogarnąć RX 6700, to tak jak u niego jak i u mnie były problemy z samym Wallpaper Engine. xD

Na RTXach 0 problemów. 

Tego właśnie się obawiam... Za 1500 zł kupię coś lepszego niż tego RTX 3060 Ghost od Gainwarda?

25 minut temu, Barszczu napisał:

Może trzeba po prostu dobrze sterowniki posprzątać i zainstalować po zmianie... Dwa razy w życiu miałem nvidie - rive 128 zx i tnt2, potem same radeony - też jakimś cudem mi wszystko chodziło. Ale to nie znaczy, że to tylko bajki, kto to wie...

W takim razie która z tych 2 według Ciebie to lepszy wybór?

https://www.x-kom.pl/p/633465-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-3060-ghost-12gb-gddr6.html

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-radeon-rx-6650-xt-gaming-x-8gb

MSI Radeon ma lepsze chłodzenie i więcej fpsów, ale za to mniejszą szynę i mniej pamięci. Jest też droższa o 150 zł (RTX moge miec za 1499).

Moim zdaniem sterowniki do AMD biją na głowę te nvidii. Przesiadłem się z RX5700 na RTX3060Ti i bieda straszna . Sam myślę teraz nad zmianą na jakiegoś Radeona . Problemy na Radeonach mogą wynikać tylko z tego że mają o wiele większe możliwości , jak ktoś się nie zna to poprzestawia ustawienia i później się połapac nie może co się dzieje ;) Nvidia ma tak biedne sterownik że mało kto tam nawet zagląda żeby coś zmienić XD 

Już nie wspomnę o tym przereklamowanym DLSS . Długo używałem np w Warzone DLSS jakość w 1440p . Teraz w Warzone 2.0 jest FidelityFX , wyłączym DLSS zapodałem FX , zmniejszyłem lekko detale alby uzyskać podobne FPS i gra wygląda o wiele lepiej niż z mydłem DLSS i FPS tyle samo :)

• Lubię to 2
16 minut temu, Kawabonga napisał:

Moim zdaniem sterowniki do AMD biją na głowę te nvidii. Przesiadłem się z RX5700 na RTX3060Ti i bieda straszna . Sam myślę teraz nad zmianą na jakiegoś Radeona . Problemy na Radeonach mogą wynikać tylko z tego że mają o wiele większe możliwości , jak ktoś się nie zna to poprzestawia ustawienia i później się połapac nie może co się dzieje ;) Nvidia ma tak biedne sterownik że mało kto tam nawet zagląda żeby coś zmienić XD 

Już nie wspomnę o tym przereklamowanym DLSS . Długo używałem np w Warzone DLSS jakość w 1440p . Teraz w Warzone 2.0 jest FidelityFX , wyłączym DLSS zapodałem FX , zmniejszyłem lekko detale alby uzyskać podobne FPS i gra wygląda o wiele lepiej niż z mydłem DLSS i FPS tyle samo :)

Dziękuję za opinię. Będę musiał się jeszcze zastanowić. Nie mniej martwi mnie kwestia mniejszej ilości pamięci (8GB vs 12GB) i mniejsza szyna.

rx 6650 xt zjada tego 3060, co do szyny sie nie wypowiem bo nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ a co do pamięci to zależy w co grasz i w jakiej rozdzielczości, ja mam teraz rx 6600 xt z 8 gb vramu i gram w 1440p na ultra, aktualnie w ac valhalla i gierka bierze mi cały vram, ponad 7900 mb, więc tu może być problem w nowszych gierkach i takie 10 gb pewnie byłoby optymalne. Ale jak do 1080 to nie powinno być żadnego problemu

Edytowane przez Kaziaumc
3 godziny temu, Kaziaumc napisał:

rx 6650 xt zjada tego 3060, co do szyny sie nie wypowiem bo nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ a co do pamięci to zależy w co grasz i w jakiej rozdzielczości, ja mam teraz rx 6600 xt z 8 gb vramu i gram w 1440p na ultra, aktualnie w ac valhalla i gierka bierze mi cały vram, ponad 7900 mb, więc tu może być problem w nowszych gierkach i takie 10 gb pewnie byłoby optymalne. Ale jak do 1080 to nie powinno być żadnego problemu

Kupiłem tego RTX 3060 oraz RX 6650 XT. RTX gorzej wykonany i dość głośno chodzi. o RX 6650 się nie wypowiem bo podaczas instalacji sterowników wyskakuje "błąd 202" :)

2 godziny temu, Kawabonga napisał:

Po zmianie karty graficznej należy użyć program DDU. Użyłeś? 

Tak. Okazało się, że windows update znalazł aktualizację. W takim przypadku nie da się zainstalować sterowników AMD. Obecnie testuje sprzęt :)

1 godzinę temu, Hexiaa napisał:

Tak. Okazało się, że windows update znalazł aktualizację. W takim przypadku nie da się zainstalować sterowników AMD. Obecnie testuje sprzęt :)

W DDU zaznacza się opcję aby Windows nie pobierał sam sterowników. 

15 minut temu, Barszczu napisał:

Wychodzi na to, że to my się dowiemy z pierwszej ręki, która lepsza :-)

I dobrze - czekamy na opinię.

odnośnie vramu - taka 6700 ma te 10gb

ale z nich dwóch 6650 chyba ciekawsza no i tańsza

Tak naprawdę liczy się sama wydajność karty niż ilość vramu. Dziś praktycznie od 8gb vramu nie widać różnicy w wydajności w 1080p i 1440p. 

• Popieram 1

J/W. Ludzie kupują karty z przewymiarowanym ramem licząc że karta pozwoli na dłuższe komfortowe granie, gdzie to wcale nie jest jako nie wiadomo jak istotne. Polarisy tez miały 8gb wersje i kartami do komfortowego grania w 1080p już od jakichś 4 lat nie są. niestety dużo wcześniej niż skończy się VRAM kończy się wydajność rdzenia. 

• Popieram 1
20 godzin temu, Barszczu napisał:

Wychodzi na to, że to my się dowiemy z pierwszej ręki, która lepsza :-)

I dobrze - czekamy na opinię.

odnośnie vramu - taka 6700 ma te 10gb

ale z nich dwóch 6650 chyba ciekawsza no i tańsza

Zdecydowałem się zwrócić RTA 3060 od Gainwarda. Przy tym Radeonie jakość wykonania i kultura pracy tragedia. Paździerz. Nie dodali nawet zaślepek portów. Radeon też znacznie szybszy.

• Popieram 2