Hexiaa 2 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Cześć, proszę o pomoc w wyborze karty graficznej do gier. Okazjonalnie grafika. Chciałbym, aby posłużyła 2-3 lata. Mój budżet to nieprzekraczalnie 1700 zł. Karta graficzna będzie pracowała niepodkręcona z procesorem i5-11400f zasilacz 700W. Przeglądając obecne ceny zarezerwowałem dwa modele, mianowicie Gainward RTX 3060 12GB w cenie 1499 zł oraz MSI Radeon 6650 RX Gaming X 8GB w cenie 1650 zł. Teoretycznie Radeon wydaje się nieco wydajniejszy i z lepszym chłodzeniem, ale mam obawy, bo robiłem 2 podejścia do Radeona i zawsze były problemy z kulturą pracy i sterownikami. Proszę o pomoc w wyborze. Cytuj Link to post Share on other sites
WPRD700 230 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 U Radeonów ze sterownikami niewiele się zmieniło, ostatnio próbowałem koledze ogarnąć RX 6700, to tak jak u niego jak i u mnie były problemy z samym Wallpaper Engine. xD Na RTXach 0 problemów. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Teraz, WPRD700 napisał: U Radeonów ze sterownikami niewiele się zmieniło, ostatnio próbowałem koledze ogarnąć RX 6700, to tak jak u niego jak i u mnie były problemy z samym Wallpaper Engine. xD Na RTXach 0 problemów. Tego właśnie się obawiam... Za 1500 zł kupię coś lepszego niż tego RTX 3060 Ghost od Gainwarda? Cytuj Link to post Share on other sites
legolas638 5 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Ja nie wiem co ludzie mają za problem ze sterownikami Radeona, mi nigdy nie sprawiały większych problemów. 1 4 Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 32 minuty temu, legolas638 napisał: Ja nie wiem co ludzie mają za problem ze sterownikami Radeona, mi nigdy nie sprawiały większych problemów. Ja miałem spore problemy niestety. Wywalało mi gry, problemy z renderingiem. Cytuj Link to post Share on other sites
Kaziaumc 5 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 (edytowane) Ja to samo, już trzeci radeon i nigdy żadnego problemu XD Więc nie słuchać innych tylko sprawdzić samemu, a najwyżej zrobić zwrot do 2 tyg Edytowane 11 Grudnia 2022 przez Kaziaumc Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Może trzeba po prostu dobrze sterowniki posprzątać i zainstalować po zmianie... Dwa razy w życiu miałem nvidie - rive 128 zx i tnt2, potem same radeony - też jakimś cudem mi wszystko chodziło. Ale to nie znaczy, że to tylko bajki, kto to wie... Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 25 minut temu, Barszczu napisał: Może trzeba po prostu dobrze sterowniki posprzątać i zainstalować po zmianie... Dwa razy w życiu miałem nvidie - rive 128 zx i tnt2, potem same radeony - też jakimś cudem mi wszystko chodziło. Ale to nie znaczy, że to tylko bajki, kto to wie... W takim razie która z tych 2 według Ciebie to lepszy wybór? https://www.x-kom.pl/p/633465-karta-graficzna-nvidia-gainward-geforce-rtx-3060-ghost-12gb-gddr6.html https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/podzespoly-komputerowe/karty-graficzne/karta-graficzna-msi-radeon-rx-6650-xt-gaming-x-8gb MSI Radeon ma lepsze chłodzenie i więcej fpsów, ale za to mniejszą szynę i mniej pamięci. Jest też droższa o 150 zł (RTX moge miec za 1499). Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 11 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 Moim zdaniem sterowniki do AMD biją na głowę te nvidii. Przesiadłem się z RX5700 na RTX3060Ti i bieda straszna . Sam myślę teraz nad zmianą na jakiegoś Radeona . Problemy na Radeonach mogą wynikać tylko z tego że mają o wiele większe możliwości , jak ktoś się nie zna to poprzestawia ustawienia i później się połapac nie może co się dzieje Nvidia ma tak biedne sterownik że mało kto tam nawet zagląda żeby coś zmienić XD Już nie wspomnę o tym przereklamowanym DLSS . Długo używałem np w Warzone DLSS jakość w 1440p . Teraz w Warzone 2.0 jest FidelityFX , wyłączym DLSS zapodałem FX , zmniejszyłem lekko detale alby uzyskać podobne FPS i gra wygląda o wiele lepiej niż z mydłem DLSS i FPS tyle samo 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 11 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2022 16 minut temu, Kawabonga napisał: Moim zdaniem sterowniki do AMD biją na głowę te nvidii. Przesiadłem się z RX5700 na RTX3060Ti i bieda straszna . Sam myślę teraz nad zmianą na jakiegoś Radeona . Problemy na Radeonach mogą wynikać tylko z tego że mają o wiele większe możliwości , jak ktoś się nie zna to poprzestawia ustawienia i później się połapac nie może co się dzieje Nvidia ma tak biedne sterownik że mało kto tam nawet zagląda żeby coś zmienić XD Już nie wspomnę o tym przereklamowanym DLSS . Długo używałem np w Warzone DLSS jakość w 1440p . Teraz w Warzone 2.0 jest FidelityFX , wyłączym DLSS zapodałem FX , zmniejszyłem lekko detale alby uzyskać podobne FPS i gra wygląda o wiele lepiej niż z mydłem DLSS i FPS tyle samo Dziękuję za opinię. Będę musiał się jeszcze zastanowić. Nie mniej martwi mnie kwestia mniejszej ilości pamięci (8GB vs 12GB) i mniejsza szyna. Cytuj Link to post Share on other sites
Kaziaumc 5 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 (edytowane) rx 6650 xt zjada tego 3060, co do szyny sie nie wypowiem bo nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ a co do pamięci to zależy w co grasz i w jakiej rozdzielczości, ja mam teraz rx 6600 xt z 8 gb vramu i gram w 1440p na ultra, aktualnie w ac valhalla i gierka bierze mi cały vram, ponad 7900 mb, więc tu może być problem w nowszych gierkach i takie 10 gb pewnie byłoby optymalne. Ale jak do 1080 to nie powinno być żadnego problemu Edytowane 12 Grudnia 2022 przez Kaziaumc Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 3 godziny temu, Kaziaumc napisał: rx 6650 xt zjada tego 3060, co do szyny sie nie wypowiem bo nie wiem czy to ma jakikolwiek wpływ a co do pamięci to zależy w co grasz i w jakiej rozdzielczości, ja mam teraz rx 6600 xt z 8 gb vramu i gram w 1440p na ultra, aktualnie w ac valhalla i gierka bierze mi cały vram, ponad 7900 mb, więc tu może być problem w nowszych gierkach i takie 10 gb pewnie byłoby optymalne. Ale jak do 1080 to nie powinno być żadnego problemu Kupiłem tego RTX 3060 oraz RX 6650 XT. RTX gorzej wykonany i dość głośno chodzi. o RX 6650 się nie wypowiem bo podaczas instalacji sterowników wyskakuje "błąd 202" Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Po zmianie karty graficznej należy użyć program DDU. Użyłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 12 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 2 godziny temu, Kawabonga napisał: Po zmianie karty graficznej należy użyć program DDU. Użyłeś? Tak. Okazało się, że windows update znalazł aktualizację. W takim przypadku nie da się zainstalować sterowników AMD. Obecnie testuje sprzęt Cytuj Link to post Share on other sites
Barszczu 42 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 Wychodzi na to, że to my się dowiemy z pierwszej ręki, która lepsza :-) I dobrze - czekamy na opinię. odnośnie vramu - taka 6700 ma te 10gb ale z nich dwóch 6650 chyba ciekawsza no i tańsza 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Kawabonga 209 Napisano 12 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2022 1 godzinę temu, Hexiaa napisał: Tak. Okazało się, że windows update znalazł aktualizację. W takim przypadku nie da się zainstalować sterowników AMD. Obecnie testuje sprzęt W DDU zaznacza się opcję aby Windows nie pobierał sam sterowników. 15 minut temu, Barszczu napisał: Wychodzi na to, że to my się dowiemy z pierwszej ręki, która lepsza :-) I dobrze - czekamy na opinię. odnośnie vramu - taka 6700 ma te 10gb ale z nich dwóch 6650 chyba ciekawsza no i tańsza Tak naprawdę liczy się sama wydajność karty niż ilość vramu. Dziś praktycznie od 8gb vramu nie widać różnicy w wydajności w 1080p i 1440p. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2786 Napisano 13 Grudnia 2022 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 J/W. Ludzie kupują karty z przewymiarowanym ramem licząc że karta pozwoli na dłuższe komfortowe granie, gdzie to wcale nie jest jako nie wiadomo jak istotne. Polarisy tez miały 8gb wersje i kartami do komfortowego grania w 1080p już od jakichś 4 lat nie są. niestety dużo wcześniej niż skończy się VRAM kończy się wydajność rdzenia. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Hexiaa 2 Napisano 13 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2022 20 godzin temu, Barszczu napisał: Wychodzi na to, że to my się dowiemy z pierwszej ręki, która lepsza :-) I dobrze - czekamy na opinię. odnośnie vramu - taka 6700 ma te 10gb ale z nich dwóch 6650 chyba ciekawsza no i tańsza Zdecydowałem się zwrócić RTA 3060 od Gainwarda. Przy tym Radeonie jakość wykonania i kultura pracy tragedia. Paździerz. Nie dodali nawet zaślepek portów. Radeon też znacznie szybszy. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts